Beste reistijd Zanzibar

Klimaat op Zanzibar

Zanzibar is een eiland archipel voor de Oost-Afrikaanse kust in de Indische Oceaan. De archipel bestaat uit de belangrijkste eilanden Unguja, Zanzibar, Pemba en verschillende kleinere eilanden. Zanzibar behoort tot Tanzania als een semi-autonome staat. Dit artikel over Zanzibar spreekt over het hoofdeiland van Unguja, niet over de hele archipel. Vanwege de nabijheid van de evenaar heerst er een tropisch klimaat op Zanzibar. Zowel de noordoostelijke als de zuidwestelijke moesson hebben een sterke invloed op de klimatologische omstandigheden op het eiland. Ze zorgen voor twee regenachtige en twee droge seizoenen. Het kleinere regenseizoen op Zanzibar is van november tot december. Gedurende deze tijd is de noordoostelijke moesson verantwoordelijk voor het weer dat snel en herhaaldelijk verandert. Je krijgt dan steeds vaker te maken met korte en hevige neerslag. Tijdens het regenseizoen, van maart tot en met mei, regent het vaker dan in het voorgenoemde regenseizoen. De temperaturen gedurende de dag zijn ongeveer 30 graden Celsius of hoger. De luchtvochtigheid is hoog en de neerslag is kort maar krachtig. De schuld ligt bij de zuidwestelijke moesson. De regenseizoenen worden vergeleken met het droge seizoen. Het zogenaamde kleine droge seizoen heerst van januari tot en met februari. Het grote droge seizoen vindt plaats van juni tot en met oktober. In het droge seizoen valt er zelden regen en de gemiddelde temperaturen overdag zijn ongeveer 25 graden Celsius, maar meestal nog hoger. Het koelt ’s nachts gemakkelijk af. In de onderstaande klimaatgrafiek van Zanzibar vind je alle belangrijke waarden voor de maanden januari tot december bekijken. Van de maximale en minimale temperaturen gedurende de uren zon per dag en de regendagen per maand, evenals de watertemperatuur van de Indische Oceaan. Ga je ook op safari? Bekijk dan hier de beste reistijd voor een reis naar Tanzania.

Klimaattabel voor Zanzibar (Zanzibar-stad)

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in ᄚC 31,5 32 32 30 30 29 29 29 30,5 31 31 31
Min. temperatuur in ᄚC 22,5 23 22,5 23 22 20 20 19 18 19 20 22,5
Zonuren per dag 10 9 9 7 8 9 9 9 10 9 10 10
Watertemperatuur in ᄚC 29 29 30 29 28 27 26 25 26 26 28 29
Regendagen per maand 7 5 12 17 13 6 5 6 5 7 12 10

Overzicht

Beste reistijd voor Zanzibar

Zoals in veel andere gebieden met een tropisch klimaat, is het droge seizoen voorbestemd voor een vakantie. Dit geldt ook voor Zanzibar. Daarom zijn er twee reistijden voor het eiland in Tanzania, waar je kunt rekenen op ideale weersomstandigheden. De beste reistijd voor Zanzibar zijn de maanden januari, februari, juni, juli, augustus, september en oktober. Wie niet verrast wil zijn door een plotselinge en sterke tropische regen op zijn vakantie op het droomeiland, zou tijdens deze maanden moeten reizen.

De beste reistijd voor Zanzibar in een overzicht:

  • Januari: 31,5°C, 10 uur zon, 29ᄚC watertemperatuur., 7 regendagen, 77% luchtvochtigheid
  • Februari: 32°C, 9 uur zon, 29ᄚC watertemperatuur., 5 regendagen, 76% luchtvochtigheid
  • Juni: 29°C, 9 uur zon, 27ᄚC watertemperatuur., 6 regendagen, 78% luchtvochtigheid
  • Juli: 29°C, 9 uur zon, 26ᄚC watertemperatuur., 5 regendagen, 77% luchtvochtigheid
  • Augustus: 29°C, 9 uur zon, 25ᄚC watertemperatuur., 6 regendagen, 76% luchtvochtigheid
  • September: 30,5°C, 10 uur zon, 26ᄚC watertemperatuur., 5 regendagen, 75% luchtvochtigheid
  • Oktober: 31°C, 9 uur zon, 26ᄚC watertemperatuur., 7 regendagen, 76% luchtvochtigheid

Alle vakanties op Zanzibar

 

Beste reistijd voor een strandvakantie op Zanzibar

Tijdens het droge seizoen geniet je van de beste weersomstandigheden op het eiland. Daarom zijn de maanden januari, februari en juni tot en met oktober de beste reistijd voor een strandvakantie op Zanzibar. Het kleine droge seizoen is populair bij veel Europese toeristen, omdat ze in januari en februari aan de koude winter kunnen ontsnappen. De temperaturen zijn heet in deze tijd met maximaal 32 graden Celsius en de Indische Oceaan voelt als een warm bad van ongeveer 29 graden Celsius. Met vijf tot zeven regenachtige dagen per maand heb je veel kans dat het niet zal regenen tijdens je vakantie. Van maart tot en met mei, tijdens het grote regenseizoen, zijn de dingen even wat anders. Het kan tot wel 17 dagen regenachtig zijn. Zoals in veel tropische gebieden, betekent ook hier dat het tijdens het regenseizoen niet dagenlang regent. Integendeel, het weer verandert snel, het regent zwaar, maar slechts voor een korte tijd. Dit komt vaker voor tijdens het regenseizoen. Als je het niet wilt riskeren en elke dag op een ander prachtig strand wilt doorbrengen, gebruik het regenseizoen dan niet als reistijd voor een strandvakantie.

De tweede optimale reistijd voor een strandvakantie op Zanzibar zijn de maanden juni tot en met oktober. Deze tijd valt voor veel Nederlanders in de vakantieperiode van kinderen die nog naar school gaan. Het ideale weer zorgt voor een fantastische strandvakantie met het hele gezin. De temperaturen zijn gemiddeld 30 graden Celsius, het water is aangenaam en bij 25 tot 27 graden Celsius niet zo warm als in januari en februari. Tijdens het tweede hoogseizoen kan je rekenen op vijf tot zeven regenachtige dagen per maand. De luchtvochtigheid is hoog, maar veel lager dan in het regenseizoen.

 

Als je buiten de beste reistijd naar Zanzibar wilt reizen, zijn er enkele hotels aan de kust niet beschikbaar, vooral tijdens het regenseizoen. Veel hotels gebruiken het regenseizoen voor renovaties en renovaties en sluiten hun accommodaties.

Beste reistijd voor Stone Town – Zanzibar Stad

Je kunt het hele jaar door de pittoreske hoofdstad van Zanzibar bezoeken. Voor een strandverblijf zijn heldere blauwe lucht en zonneschijn noodzakelijk. Dit geldt niet voor een ontdekkingstocht door Stone Town. Zelfs als het bewolkt is, is het hier prachtig. Mocht je in het regenseizoen de stad bezoeken, dan maken korte en zware buien niet zoveel uit als op het strand. Je kunt tijdens de regenval in een café of restaurant zitten en een pauze nemen. Ik raad je echter af om tijdens het regenseizoen naar Zanzibar te reizen om de hoofdstad te bezoeken. De hoge luchtvochtigheid maakt het vakantieganger moeilijk en kan zeer vermoeiend zijn. Daarom raad ik je aan om naar Stone Town te gaan in de maanden januari, februari en juni tot en met oktober.

Mijn conclusie voor de beste reistijd Zanzibar

Van de klimaattabellen en de weersomstandigheden, zijn de beste tijden om Zanzibar te bezoeken het korte en lange droge seizoen. Tijdens de korte droge tijd in januari en februari is het ontsnappen aan de koude en natte winter in Nederland en tijdens het lange droge seizoen van juni tot en met oktober kan je van een vakantie met het hele gezien genieten. Je vindt er dan het perfecte weer om het eiland te verkennen en te genieten van het strandleven. Echter, in het droge seizoen is er hoogseizoen op Zanzibar. De vlucht- en hotelprijzen zijn hoger dan tijdens het regenseizoen. Vanwege de korte maar zware neerslag en de hoge luchtvochtigheid tijdens het hoge regenseizoen, adviseer ik je af om tijdens deze tijd naar Zanzibar te reizen. Bovendien zijn er niet veel hotels en accommodaties beschikbaar tijdens het grote regenseizoen. Een alternatief voor een goedkope Zanzibar-vakantie kan het kleine regenseizoen zijn. Het regent minder en niet zo zwaar als tijdens het grote regenseizoen.

Zanzibar ontdekken

Alle Zanzibar aanbiedingen

De beste reistijden voor andere bestemmingen

 

Opmerkingen

jouw mening?