Beste reistijd Californië

Informatie over Californië

Californië – ook wel bekend als de Golden State – bezorgt elke jaar veel vakantiegangers onvergetelijke momenten. De meest bevolkte staat van de Verenigde Staten maakt niet alleen indruk met zijn prachtige natuur, maar ook met zijn levendige steden. Van Los Angeles, San Francisco en San Diego tot het Yosemite National Park, de Sierra Nevada en de Mojavewoestijn met de Death Valley, je kunt uitkijken naar een afwisselende vakantie in Californië! Ontdek hieronder wat de beste reistijd is voor Californië. We laten per activiteit zien wat de beste reistijd is en geven je gedetailleerde informatie over het weer en het klimaat in de Amerikaanse staat. Zo ben je perfect voorbereid op je Amerikaanse avontuur!

Wat is de beste reistijd voor Californië?

De beste reistijd voor Californië is van mei tot september. In deze maanden is het warm en zonnig en is de kans op regen klein. De maanden april en oktober zijn ook geschikt voor een vakantie in Californië. Houd je niet van extreem hoge temperaturen, plan je vakantie dan niet in juli of augustus.

De meeste binnenlandse én buitenlandse toeristen reizen tussen juni en augustus naar Californië. Tijdens het hoogseizoen schieten de prijzen voor vluchten en hotels omhoog. Houd er daarnaast ook rekening mee dat het bij bezienswaardigheden en attracties erg druk kan zijn. Wil je een relaxte vakantie in Californië, kies dan voor de maanden mei of september. Het weer is nog steeds goed en je kunt mooie koopjes vinden voor een vakantie in Californië.

Beste reistijd voor Californië per activiteit

Wat de beste reistijd is voor Californië hangt af van jouw vakantieplannen, aangezien het klimaat in Californië per regio en seizoen soms sterk verschilt. Per activiteit zijn verschillende periodes geschikt. We vertellen je hieronder bijvoorbeeld wat de beste reistijd is voor een strandvakantie in de Golden State, een walvistocht of een wandeling door het Yosemite National Park.

Wat is de beste reistijd voor Death Valley?

Wil je de Death Valley in de Mojavewoestijn bezoeken, plan je reis dan in het voorjaar of de herfst. Dit is beter dan in de zomer, wanneer de temperatuur stijgt tot boven de 40 graden Celsius, en dan in de winter wanneer de temperatuur daalt tot onder het vriespunt. Heb je al een vakantie in de zomer gepland naar Californië en wil je ondanks het warme weer de Death Valley toch niet missen? Dan raden we aan om voldoende zonnebrandcrème mee te nemen en een petje te dragen. Met lichte kleding bescherm je jezelf ook tegen de hitte. Daarnaast zijn stevige schoenen belangrijk voor een tour door Death Valley. Neem voldoende water mee (minstens 3 liter per persoon), zorg dat de tank van je auto vol is en niets staat jouw reis naar dit nationale park meer in de weg.

Wat is de beste reistijd voor het Yosemite National Park?

Het Yosemite National Park is het hele jaar geopend, maar kun je niet het hele jaar door bezoeken. Tussen november en mei zorgen de weersomstandigheden ervoor dat sommige wegen in het park gesloten zijn. Om met de auto van de steile paden af te dalen, heb je zeker sneeuwkettingen nodig. Ondanks de sneeuw en het feit dat sommige delen van het park ontoegankelijk zijn, is een bezoek aan Yosemite National Park tijdens de winter wél een onvergetelijke ervaring. Het is veel minder druk dan in het hoogseizoen en je geniet in alle rust van de met sneeuw bedekte natuur.

De maanden mei tot juli zijn perfect voor wandelingen door het Yosemite Nationnal Park. Flora en fauna ontwaken uit hun winterslaap en verwonderen bezoekers van over de hele wereld met hun schoonheid. De temperaturen zijn aangenaam en het is perfect wandelweer.

De beste reistijd om de watervallen en rivieren van het nationale park te verkennen is van mei tot juni. De sneeuw smelt en vult zelfs de kleinste riviertjes met water. In de hete zomermaanden daalt het water weer tot het in de herfst het laagste punt bereikt. Watervallen zijn maar dunne straaltjes of zelfs helemaal droog. Daarom is de lente perfect om de watervallen in het park te bezoeken. Met een beetje geluk staan de eerste bloemen al in bloei en tref je een kleurrijk natuurgebied.

Waterval in Californië

Wat is de beste reistijd voor een strandvakantie in Californië?

De beste reistijd voor een strandvakantie in Californië is van juli tot augustus. In de zomermaanden is het weer optimaal om te ontspannen op de stranden van Los Angeles. Juni en september zijn ook geschikt voor een zonvakantie in Californië. Het is echter net iets minder zonnig dan in juli en augustus.  In de zomer ligt de watertemperatuur rond de 19 of 20 graden Celsius. Duik de zee in om af te koelen van de zomerse temperaturen. Dit is wel voor de echte die-hards, want bij deze watertemperatuur voelt de zee erg koud aan. Is Los Angeles de bestemming van je strandvakantie, bereid je dan voor op gemiddelde temperaturen van 28 of 29 graden Celcius. Het koele briesje dat vanaf de Stille Oceaan over het kustgebied trekt, zorgt ervoor dat de warme temperaturen aangenaam aanvoelen. Bekijk de beste reistijd voor Los Angeles in onze  reiskalender als je meer wilt weten over het weer en klimaat in de City of Angels. Niet alleen LA is een mooie bestemming voor zonaanbidders, ook San Diego heeft prachtige stranden. Niet voor niets draagt deze Amerikaanse stad de bijnaam de ‘Côte d’Azur van Californië’. De beste reistijd voor het strand van San Diego is van juni tot september.

Wat is de beste reistijd voor een wintersportvakantie in Californië?

Hou je van wintersport? Stap dan tussen oktober en april op het vliegtuig naar Californië. Dit is de beste reistijd voor een wintersportvakantiei n deze staat aan de Amerikaanse westkust. In Californië wacht 1.194 kilometer aan pistes op je. In Sierra Nevada ligt het populairste skigebied van Californië: Mammoth Mountain.

In geen enkel ander gebied in Californië kun je zo lang skiën en snowboarden als op Mammoth Mountain. Zelfs in het begin van juli kun je hier nog skiën. Klim naar de top van de 3350 meter hoge berg, geniet van het uitzicht en zoef dan op je latten of snowboard naar beneden. Langlaufen kan hier ook heel goed en gezinnen met kinderen vermaken zich bij de speciale sneeuwglijbanen. Heb je nog niet zo veel ervaring, dan is de Badger Pass in het Yosemite National Park ideaal. Hier vind je ook rode en zwarte pistes wat het gebied voor zowel beginners als ervaren wintersportliefhebbers geschikt maakt.

Wintersport Californië

Wat is de beste reistijd voor een stedentrip?

De maanden maart, april, mei en oktober zijn het meest geschikt voor een stedentrip in Californië. De temperaturen liggen niet zo hoog wat ideaal is voor wandeltours door Los Angeles, San Francisco, Sacramento of San Diego. Zelfs als je hoge temperaturen niet erg vind, raden we je toch af om in de zomer naar de Califonische steden te reizen. In het hoogseizoen is het druk in de staat en liggen de prijzen voor vluchten en hotels veel hoger dan in de rest van het jaar. Daarnaast zijn populaire attracties erg druk en sta je voor musea en uitkijkplatforms lang in de rij. Voor een stedentrip in San Francisco raden we je aan om warme kleding mee te nemen. Overdag is de temperatuur vaak aangenaam, maar ’s avonds en ’s nachts koelt het flink af. Bekijk voor meer informatie de beste reistijd voor San Francisco in onze reiskalender.

Wat is de beste tijd om walvissen te spotten?

De beste reistijd voor het spotten van walvissen verschilt per regio. Grijze walvissen zwemmen van november tot april van Alaska naar Mexico. Het verschilt per regio van Californië in welke maand je ze kunt spotten. Tijdens boottochten kun je tot dichtbij de walvissen komen. Je vaart naar open zee om de imposante zoogdieren te bekijken. Als je geluk hebt, kun je zelfs walvissen uit het water omhoog zien springen. Fingers crossed!

Grijze walvissen komen het meeste voor aan de kust van Californië, maar je kunt hier ook bultruggen, orka’s en blauwe walvissen spotten. In de onderstaande tabel lees je waar en wanneer je de walvissen in Californië kunt bewonderen.

 

Regio Soort walvis Reistijd
Monterey Bulturg

Grijze walvis

Blauwe vinvis

Maart tot november

December tot april

Mei tot september (vooral juni tot september)

Santa Barbara Grijze walvis

Bultrug/ blauwe vinvis

Januari tot halverwege april

Juni tot november (vooral juni tot september)

San Diego Grijze walvis

Blauuw vinvis

December tot maart

Mei tot november

Mendocino Grijze walvis November tot april
San Francisco Grijze walvis December tot mei

 

Holidayguru tip: rijd over de prachtige Pacific Coast Highway van noord naar zuid. Vanuit de auto kijk je uit op de Stille Oceaan en met een beetje geluk zie tijdens je raodtrip walvissen voorbij zwemmen. Pauzeer af en toe bij een van de uitkijkpunten en zie hoe de zeezoogdieren door het water van de Stille Oceaan glijden. Zon, zee en een adembenemende natuurverschijnsel – wat wil je nog meer? Dit wordt een reiservaring die je nooit meer zult vergeten!

Hoe is het weer in Californië?

Denk je aan Californië, dan denk je aan veel zon, een helderblauwe zee en warme temperaturen. Dit klopt ook, maar het is niet het hele jaar door warm en zonnig in de Amerikaanse staat. In sommige delen van Californië sneeuwt het in de winter en in andere regio’s komen enkel zware regenbuien voor. Het klimaat in het noorden en zuiden verschilt veel van dat in de Death Valley of de Sierra Nevada. 

Hoe is het weer in het noorden van Californië?

Aan de hand van onderstaande klimaattabel voor Sacramento laten we je zie hoe het weer is in het noorden van Californië. Dit deel van de staat ligt in een mediterrane klimaatzone. De zomers zijn regenachtig en warm en de winters zijn regenachtig en mild. Juli en augustus zijn met een gemiddelde temperatuur van 34 graden Celsius de warmste maanden van het jaar. Dit zijn eveneens de droogste maanden met gemiddeld minder dan 1 regenachtige dag per maand. December en januari zijn met een maximumtemperatuur van 12 graden Celsius en een minimumtemperatuur van 3 graden de koudste maanden. De zonnigste maanden zijn juni en juli met 14 zonuren per dag. Mei en augustus volgen op de voet met 13 zonuren per dag. In de winter is het minder zonnig. December en januari tellen slechts 5 zonuren per dag.

Klimaattabel voor Sacramento

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 12 16 18 22 27 31 34 34 31 26 17 12
Min. temperatuur in °C 3 5 6 8 10 13 15 14 13 10 6 3
Zonuren per dag 5 7 9 11 13 14 14 13 12 10 7 5
Regendagen per maand 7 7 7 4 1 1 0 0 1 3 6 7
Neerslag in mm 98 71 65 32 8 3 1 2 9 26 68 65

Hoe is het weer in het zuiden van Californië?

Als voorbeeld voor het weer in het zuiden van Californië gebruiken we San Diego. Juli, augustus en september zijn de warmste maanden in deze regio met een maximumtemperatuur van 25 graden Celsius. Zelfs ’s nachts is het met 19 tot 20 graden Celsius nog warm. In de winter is het vooral ’s avonds een stuk kouder dus zorg dat je warme kleding meeneemt. December en januari zijn de koudste maanden met een minimumtemperatuur van 9 graden Celsius. Juli en augustus tellen de meeste zonuren en januari en december de minste. De watertemperatuur haalt in San Diego pas in augustus de 21 graden Celsius. Dit wordt gezien als de temperatuur waarbij het aangenaam is om te zwemmen. In de rest van het jaar schommelt de watertemperatuur tussen de 15 en 20 graden Celsius. Behoorlijk koud en alleen aan te raden voor echte die-hards! Het regent het hele jaar door weinig in San Diego met in februari en maart de meeste neerslag en in juli en september vrijwel geen regen.

Klimaattabbel San Diego

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 19 19 19 20 21 22 25 25 25 24 21 19
Min. temperatuur in °C 9 10 12 13 15 17 19 20 19 16 12 9
Zonuren per dag 7 8 8 9 8 8 10 10 8 8 8 7
Regendagen per maand 5 6 6 2 2 0 0 0 0 2 3 4
Neerslag in mm 48 33 46 21 6 2 1 4 7 9 38 42

Death Valley

Hoe is het weer in de Death Valley?

Death Valley heeft de hoogste temperaturen van het hele land. De hoogst gemeten temperatuur was 56,7 graden Celsius in 1913. In de zomer stijgt de temperatuur tot boven de 40 graden Celsius. Juli is de warmste maand met een gemiddelde temperatuur van 46 graden Celsius. In de winter ligt de temperatuur tussen de 16 graden in december en de 21 graden in februari. In de wintermaanden daalt de temperatuur ’s nachts tot 1 tot 4 graden Celsius en soms tot onder het vriespunt. Juni, juli en augustus tellen de meeste zonuren en december de minste. Het regent het hele jaar door heel weinig in Death Valley. Mei en juni zijn het droogste.

Klimaattabel voor de Death Valley

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 18 21 25 30 35 41 46 44 40 31 22 16
Min. temperatuur in °C 1 4 7 10 16 21 25 23 19 12 6 1
Zonuren per dag 6 6 9 10 11 13 13 13 11 9 7 5
Regendagen per maand 3 3 3 2 1 1 3 3 2 2 2 3
Neerslag in mm 18 20 14 6 4 2 9 9 7 4 13 13

Sierra Nevada

Hoe is het weer in de Sierra Nevada?

Het klimaat in de Sierra Nevada is heel verschillend. De bergen in de Sierra Nevada zijn niet alleen de hoogste van de Verenigde Staten, maar ook de langste. In de hooggelegen gebieden heerst een poolklimaat. In de winter is het erg koud en is er zware sneeuwval. De westelijke en oostelijke delen van de Sierra Nevada zijn onderhevig aan verschillende klimatologische omstandigheden. Het westen kent een zeeklimaat: zowel de zomer als de winter is mild. De seizoenen in het oosten van de bergketen zijn juist uitgesproken. Dit deel van de Sierra Nevada heeft een woestijnklimaat. De zomers zijn heet en de winters zijn koel. De hoeveelheid neerslag verschilt ook per gebied. In het algemeen kun  je zeggen dat in de hooggelegen gebieden meer neerslag valt dan in de valleien van de Sierra Nevada. Maar in het zuiden valt minder neerslag dan in het noorden.

Onze conclusie voor de beste reistijd voor Californië

De beste reistijd voor Californië is van mei tot september. De zomermaanden kun je beter vermijden als je gevoelig bent voor de hitte. Daarnaast is dit het hoogseizoen wat betekent dat de prijzen voor hotels en vluchten hoger liggen.

Fijne zandstranden, verschillende berggebieden en dorre woestijnen. Dit alles en nog veel meer vind je in de op twee na grootste staat (na Alaska en Texas) van Amerika. Californië heeft voor ieder wat wils. Per activiteit geldt een andere beste reistijd. Denk daarom voorafgaand aan je vakantie na over wat je wilt gaan doen – een stedentrip, een strandvakantie of toch een rondreis? Kies je voor een rondreis door de Verenigde Staten, dan is Californië een ideaal vertrekpunt. De Golden State grenst aan Nevada, Arizona, Oregon én Mexico. Veel reisplezier!

 

 

Op naar Amerika!

Hier vind je alle Amerika deals

De beste reistijd voor andere bestemmingen

Opmerkingen

jouw mening?