Beste reistijd Canada

Klimaat in Canada

Het klimaat in Canada varieert tussen verschillende klimaatzones. In het noorden van Canada tref je bijvoorbeeld een poolklimaat, terwijl voor het westen eerdere een mediterraans klimaat kenmerkend is. De temperaturen aan de oostkust van Canada zijn mild, en de continentale provincies Alberta, Saskatchewan en Manitoba hebben een landklimaat. Canada is na Rusland het op een na grootste land ter wereld en de temperatuurverschillen tussen de zomer- en wintermaanden zijn ontzettend groot. In het noorden van Canada wordt het in de winter ontzettend koud, tot wel -40 graden Celsius, terwijl je in de Canadese zomer temperaturen kunt verwachten van tot wel 30 graden. Een van de warmste regio’s in Canada is de Okanagan Wine Valley, gelegen in de staat British Columbia. In dit artikel leer ik je alles over de beste reistijd voor Canada. Ik zal je vertellen wanneer het het mooiste is in welke regio en welk soort weer je te wachten staat voor de vier seizoenen in de regio’s van Canada.

Wanneer is de beste reistijd voor Canada?

De beste reistijd voor Canada hangt volledig af van de regio waar je heen gaat. Over het algemeen zijn de zomermaanden van juni tot september de beste reistijd voor Canada. In de noordelijke gebieden van Canada wordt de beste reistijd ingekort tot de maanden juli en augustus. Vanwege de enorme omvang van het Noord-Amerikaanse land zijn de plaatselijke klimaatverschillen ontzettend groot, dus de beste reismaanden variëren afhankelijk van de regio. Voor outdoorliefhebbers is Canada het hele jaar door een perfecte bestemming

  • Beste reistijd voor Canada: juni tot en met september

Lake Moraine in Banff National Park Alberta, Canada

Voorjaar

In de vroege zomer zijn de dagen bijzonder lang, maar deze maanden zijn tevens ook bijzonder regenachtig. Voor natuurliefhebbers is de lente goed voor het spoten van wilde dieren in de late schemering.

  • Goede reistijd om wilde dieren te spotten

de voorjaarskleuren in Canada

Zomer

De zomermaanden zijn de meest populaire reistijd voor Canada. De warme temperaturen en lange dagen zijn ideaal om de vele nationale parken en wandeltochten te verkennen. De zomer wordt beschouwd als de ideale reistijd voor de Canadese Rocky Mountains. Het goede weer in de zomer trekt echter veel toeristen en inwoners aan die het land willen verkennen. Verhoogde prijzen en overvolle bezienswaardigheden zijn in het hoogseizoen daarom gebruikelijk. Het is dan ook aangeraden om accommodatie en campingplaatsen al vroeg van te voren te boeken.

  • Ideale reistijd voor de Rocky Mountains

de herfstkleuren in Canada

Herfst

Het klimaat in de herfst is aangenaam mild in de kustgebieden, terwijl in het noorden de eerste sneeuw valt. De herfst is de optimale reistijd om je te laten verbazen over het kleurrijke schouwspel genaamd de Indian Summer in Canada. De ongebruikelijk droge en warme weersomstandigheden transformeren de bossen in kleurrijke panorama’s. Het is in deze tijd van het jaar bijzonder mooi in de provincies Ontario en Quebec. Een ander voordeel van een reis in de herfst is het afnemende aantal muggen.

  • Indian Summer: september tot en met oktober

Winter

In de winter tref je een koud klimaat in Canada. Met name in het noorden en in het midden van de staat British Columbia kun je ijzige temperaturen verwachten. De thermometer daalt hier geregeld onder de -30 graden Celsius. Veel bezienswaardigheden en buitenactiviteiten zijn in deze tijd van het jaar gesloten vanwege hevige sneeuwval. Kanotochten en bergwandelingen vinden niet meer plaats. De beste tijd om te skiën is echter wel in de wintermaanden en in de provincie Manitoba kun je bijvoorbeeld ook ijsberen zien (van midden oktober tot en met november). Het skiseizoen is tussen november en maart. Dit is de beste tijd om de wereldberoemde champagnepoedersneeuw op de hellingen van Canada te testen.

  • Skiën: november tot maart
  • IJsberen zien: midden oktober tot en met november

besneeuwde bergtoppen

Klimaat en weersinformatie voor de regio’s van Canada

Beste reistijd en klimaat Noord-Canada

De beste reistijd voor Noord-Canada is tussen juni en augustus. Het poolklimaat zorgt in januari voor een gemiddelde temperatuur van -20 graden Celsius, maar ook temperaturen van -40 graden Celsius zijn niet ongebruikelijk. De noordelijke kustgebieden worden het hele jaar door omgeven door ijs. Alleen Hudson Bay ontdooit voor drie maanden per jaar. Korte zomers en lange, koude winters zijn typerend voor het Canadese noorden. De eerste sneeuw kan al in september vallen. Wilde je altijd al het noorderlicht zijn? Dan is vooral het noordwesten van Canada geschikt, want deze regio staat bekend als zeer goede spot om dit natuurlijke spektakel te bewonderen en het trekt jaarlijks veel bezoekers. De beste tijd om het noorderlicht te zien is in september en mei, maar er is nooit complete garantie.

Het klimaat in het westen van Canada

Het klimaat in het westen van Canada is veel warmer dan in het noorden. De relatief warme Pacifische kust zorgt voor milde temperaturen, en bergen beschermen het westen tegen tegen extreme kou. Zelfs in de wintermaanden vallen de temperaturen zelden onder het vriespunt en in de zomer wordt het tot wel 25 graden Celsius. Het zeeklimaat brengt vaak zware regenval met zich mee en de lucht die uit de zee komt voert veel vocht naar de kust, waar neerslag wordt voor de omliggende bergen. Een van de meest interessante steden aan de westkust is Vancouver. Het klimaat in Toronto is ook mild en heeft soms langere periodes van mooi weer. In juli is het het warmst met gemiddeld 24 graden en de zon schijnt maximaal tien uur per dag. Met vijf regenachtige dagen per maand zijn juli en augustus de droogste maanden. December is het meest regenachtig met 17 regenachtige dagen. De wintermaanden zijn bijzonder donker, met slechts een uur zon per dag in december. Temperaturen dalen tot nul graden Celsius in de winter.

Klimaattabel voor Vancouver

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 6 8 11 14 18 22 23 23 19 14 10 7
Min. temperatuur in °C 1 0 3 5 8 11 12 11 10 7 4 2
Zonnenuren per dag 2 3 4 6 7 7 10 8 6 4 2 1
Watertemperatuur in °C 9 8 8 9 11 13 14 15 13 12 11 8
Regendagen per maand 15 14 14 11 9 7 5 5 8 12 17 17

Klimaat- en weergegevens voor het oosten van Canada

In het oosten van Canada tref je een landklimaat met koude winters en warme zomers. De temperaturen aan de oostkust zijn het hele jaar door milder en aan de Atlantische kust is het in de zomer relatief koel. Milde winters en koele zomers domineren het kustgebied van Newfoundland en de provincies ten zuiden van de Golf van St. Lawrence. De herfst is duidelijk een van de mooiste seizoenen in Oost-Canada. De loofbossen transformeren Canada in een kleurrijke omgeving tijdens de Indian Summer, een prachtig schouwspel! De wintermaanden zijn kouder in het binnenland dan aan de kust. In deze periode zijn veel nationale parken en accommodaties gesloten.

St. John's in Canada

Het klimaat in het zuiden van Canada

In het zuiden van Canada is het het warmst. Ontario en Quebec worden gekenmerkt door een landklimaat. De zomers zijn heet en vochtig, de winters koud en besneeuwd. In Quebec wordt het warm in de zomer met temperaturen tot 23 graden Celsius, terwijl de zon ongeveer zeven uur per dag schijnt. In december ligt de temperatuur tussen de -6 en -13 graden. De koudste maand is januari met een minimumtemperatuur van -17 graden. Quebec is erg regenachtig, en in de zomermaanden regent het gemiddeld elf dagen. Er valt veel sneeuw in december en januari. Het klimaat in de kuststreek is milder en aangenamer dan in de binnenlandse regio’s vanwege de zeestromingen.

Klimaattabel voor Quebec

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C -8 -7 -1 7 17 22 23 23 18 11 2 -6
Min. temperatuur in °C -17 -16 -10 -2 5 11 14 12 8 3 -4 -13
Zonnenuren per dag 3 5 4 5 6 7 6 5 5 4 2 2
Regendagen per maand 16 14 13 12 12 13 13 11 12 12 15 16

het prachtige landschap van Canada

Het klimaat in de prairieprovincies:  Alberta, Saskatchewan en Manitoba

In de prairieprovincies, de staten Alberta, Saskatchewan en Manitoba, treft men een landklimaat. Korte, maar erg warme zomers kenmerken deze regio. Neerslag is zeldzaam. Wanneer het regent gebeurt dit in korte, krachtige buien. De prairieprovincies hebben daarom vaak te kampen met droogte. De overgangen tussen de seizoenen zijn meestal erg plots en zo wordt de zomer vaak opgevolgd door een plotselinge start van de winter en omgekeerd. Het klimaat in Alberta wijkt af van de weersomstandigheden van de prairies wanneer de Chinook wind warme lucht naar Alberta vervoert.

Mijn conclusie voor de beste reistijd voor Canada

De beste reistijd voor Canada is in de zomer en afhankelijk van de provincie zijn ook de lente- en herfstmaanden zeer geschikt. Aan de oost- en westkust van Canada kun je het hele jaar door een zacht klimaat verwachten, terwijl in het binnenland de zomer en de winter extremer zijn. Vanwege de enorme uitgestrektheid van Canada verschilt het klimaat sterk per regio. Afhankelijk van je reisplannen kunnen de wintermaanden zeker ook de moeite waard zijn voor een reis naar canada. Vooral wintersporters krijgen waar voor hun geld in het koude seizoen. Voor andere buitenactiviteiten zoals kanoën, wandelen of camperen zijn de zomermaanden het meest optimaal. In de oostelijke provincies is het herfst een waar hoogtepunt, wanneer de bossen veranderen in een kleurrijk schouwspel.

Nieuwsgierig geworden?

Hier vind je alle Canada deals

De beste reistijden voor andere vakantiebestemmingen

Opmerkingen

jouw mening?