Beste reistijd Noorwegen

Wat is de beste reistijd voor Noorwegen?

Het is het beste om Noorwegen te bezoeken tijdens de zomermaanden, tussen mei en september. In de zomer is het land wat warmer en zonniger. Noorwegen ligt op het Scandinavische schiereiland en dichtbij de noordpoolcirkel. Door deze locatie en het klimaat staat Noorwegen bekend om de lange, lichte dagen in de zomer en de korte, donkere dagen in de winter. Noorwegen heeft in het westen een lange kustlijn met honderden fjorden in de Noordzee en de Atlantische oceaan. Het Scandinavisch Hoogland loopt door het land en deelt Noorwegen als het ware in twee – oost en west. Daardoor is het klimaat in het oosten iets anders dan aan de westkust. Maar welk gebied je ook bezoekt, de zomer is altijd de beste tijd om naar Noorwegen te reizen. In de klimaattabel heb ik Oslo, de hoofdstad van Noorwegen die in het oosten ligt, en Bergen, de tweede stad die in het westen ligt, opgenomen. In de klimaattabel vind je de temperaturen en het weer dat je kunt verwachten als je op vakantie gaat naar een van deze twee steden. Ik geef je ook advies over de beste tijd om naar Noorwegen te reizen. Natuurlijk hangt dit heel erg af van jouw vakantiewensen. Het Noorderlicht is bijvoorbeeld een van de bekendste attracties van Noorwegen en is beter te zien in het najaar en de winter dan in de zomer. Hieronder lees je meer over de beste tijd om Noorwegen te bezoeken.

Beste reistijd Noorwegen

Overzicht

 

Beste reistijd Noorwegen naar plaats en activiteit

 

Beste reistijd
Oslo Mei tot September
Bergen Juni tot September
Bodø Juni tot September
Vardø Juni tot September
Noorderlicht Februari tot Maart, Oktober
Wintersport November to Februari

Weg in Noorwegen

Klimaat in Noorwegen

Noorwegen kent twee klimaatzones, die worden beïnvloed door het Scandinavisch Hoogland. Ten westen van de bergen heerst een vochtig klimaat. Het is daar het hele jaar door mild en vochtig. Ten oosten van de bergen heerst een landklimaat met warme zomers en koude winters. Aan de westkust brengt de Noord-Atlantische stroom water van lager gelegen gebieden naar het noorden. Hierdoor liggen de gemiddelde temperaturen hoger dan in de rest van het land. Zoals de cijfers hieronder laten zien, regent het in de bergen veel meer dan in plaatsen in het oosten zoals Oslo. De temperaturen zijn milder en liggen rond de 19°C in de zomermaanden juli en augustus en rond de 3 graden in januari wat de koudste maand is. In het oosten kunnen de temperaturen overdag tot -2°C dalen. Maar in de zomer kan het in juli tot 22°C worden, wat de warmste maand van het jaar is.

Klimaatdata voor Oslo en het oosten van Noorwegen

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C -2 -0,7 3,7 9,5 16,1 20 22,3 20,8 15,6 9,2 3,4 0,2
Min. temperatuur in °C -7,4 -7,2 -4,3 0,7 5,7 10 12,8 11,8 7,7 2,9 -1 -4,4
Zonuren per dag 1,3 2,7 4,1 5,9 7,1 8,3 7,9 7 4,8 2,8 1,7 1,1
Watertemperatuur in °C 3 2 3 5 9 13 16 17 15 11 7 5
Regendagen per maand 10 7 9 7 8 10 11 10 11 11 10 9

Klimaatdata voor Bergen en het westen van Noorwegen

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 3 3 6 9 14 16 19 19 15 11 8 5
Min. temperaturr in °C -1 -1 0 3 7 10 12 12 10 6 3 1
Zonuren per dag 1 2 3 5 6 6 6 6 4 3 1 0
Regendagen per maand 20 17 16 19 15 17 20 20 20 21 21 22

Bekijk alle Noorwegen vakanties!

Noorwegen tijdens de seizoenen – weer en activiteiten

Zomer, najaar of winter – een reis naar Noorwegen is altijd de moeite waard, wanneer je ook gaat. Hieronder lees je waarom. Wij vertellen je welk weer je kunt verwachten in de verschillende seizoenen en wat de beste reistijd is voor bepaalde populaire activiteiten in Noorwegen.

De zomer is de beste tijd voor een vakantie in Noorwegen

Over het algemeen is de zomer de beste tijd om Noorwegen te bezoeken. In de zomermaanden is het warm en zijn de dagen lang. Tussen mei en september gaat de zon helemaal niet onder. In deze maanden ervaar je daglicht van 3 uur ’s ochtends tot 11 uur ’s avonds. Als je ten noorden van de Noordpoolcirkel komt, blijft het 24 uur lang licht. Vanwege de constante energie van de zon is de Noorse natuur in de zomer schitterend. Het klimaat is warm en droog met een gemiddelde temperatuur van 20°C in Oslo en 19°C in Bergen. De luchtvochtigheid is laag waardoor de omstandigheden perfect zijn om het indrukwekkende landschap van Noorwegen te verkennen. De populairste maanden om Noorwegen te bezoeken zijn juli en augustus waardoor de prijzen in deze vakantiemaanden hoog liggen.

Fjord Noorwegen

Bewonder het Noorderlicht in de herfst en winter

Het Noorderlicht in Scandinavië betovert alle reizigers. Het is een van de grootste attracties in niet alleen Noorwegen, maar ook IJsland, Finland en andere landen binnen de noordpoolcirkel. Je hebt de beste kans om het Noorderlicht te zien in de maanden oktober, februari en maart. In de meer noordergelegen gebieden kun je het Noorderlicht soms ook in november, december en januari zien. Doordat het in oktober warmer is dan in de andere maanden zie je soms niet zoveel lagen van het Noorderlicht. Soms, als je geluk hebt, kun je het Noorderlicht ook in september zien! In deze maanden is het vrijwel dag en nacht donker en komt de lucht echt tot leven. Als je op zoek bent naar het Noorderlicht, is het belangrijk om naar de juiste plekken te gaan. In mijn informatieve gids vertel ik je wat de beste plekken zijn om in Noorwegen het Noorderlicht te zien. Trek ook een paar dagen uit voor je zoektocht naar het Noorderlicht. Soms verpesten wolken het uitzicht en wil je een andere dag terugkomen.

 

noorderlicht Noorwegen wanneer

In de winter naar Noorwegen

Als je zin hebt in een onvergetelijk avontuur, bezoek Noorwegen dan in de winter. Je ervaart dan hoe het is wanneer het dag en nacht donker is. Ten oosten van het Scandinavisch Hoogland kan het erg koud en droog zijn, de perfecte omstandigheden voor een skivakantie. Ondanks dat het altijd donker is, kun je ten noorden van de noordpoolcirkel altijd skiën en duurt het wintersportseizoen tot april. De eerste sneeuw van het seizoen valt in Noorwegen in sommige gebieden al in september. Dit is een droom voor liefhebbers van actieve vakanties. De beste tijd voor een wintersportvakantie in Noorwegen is van november tot februari.

Norway village in sea, Lofoten

Mijn conclusie over de beste reistijd voor Noorwegen

De beste tijd om Noorwegen te bezoeken is van mei tot september. Dit zijn de warmste en zonnigste maanden van het jaar. Maar het ligt er maar net aan wat wat je verwacht van je vakantie in Noorwegen. Een ander seizoen kan voor jou beter zijn. Als je het land en haar diversiteit wil ervaren, is de zomer de beste tijd omdat je veel meer kunt zien. Het klimaat is veel milder in het oosten en minder vochtig. Kom je naar Noorwegen om het Noorderlicht te zien? Kies dan voor oktober of september. Tussen februari en maart kun je dit bijzondere natuurfenomeen ook bewonderen. Voor een skivakantie moet je in de winter in Noorwegen zijn. Ten noorden van de noordpoolcirkel kun je 24/7 skiën tot je niet meer kan. Hieronder zie je een aantal artikelen over Noorwegen ter inspiratie voor je vakantie.

De beste reistijd voor andere bestemmingen

Opmerkingen

1
Recent comments
Laat alle opmerkingen zien

jouw mening?