Beste reistijd Tenerife

Wat is de beste reistijd voor Tenerife?

De beste reistijd voor Tenerife is van april tot oktober. Het warme weer nodigt uit voor een strandvakantie of een actieve reis. Voor een wintersportvakantie met sneeuwgarantie in Pico del Teide zijn de maanden december tot februari het beste. In de laaggelegen gebieden blijft het mild met temperaturen tussen de 20 en 21 graden Celsius. De lente en herfst op Tenerife zijn geschikt voor wandel- en trektochten. Het niet te warm, maar ook niet te koud en dus het perfecte moment om te voet het Canarische eiland te verkennen. In onderstaande tabel heb ik de beste reistijd per soort vakantie voor Tenerife op een rij gezet. Lees hieronder verder voor meer informatie over het klimaat en weer in de verschillende seizoen op Tenerife.

Beste reistijd Tenerife per activiteit

Beste reistijd Tenerife
Zonvakantie April-oktober
Actieve vakantie Maart-mei & eind oktober-november
Surfen Beginner: het hele jaar door; Gevorderde: Oktober – maart
Wandelen Maart-mei & eind oktober-november
Trekkingstochten Voor- en najaar
Skivakantie Pico del Teide December – februari

Beste reistijd Tenerife

Hoe is het klimaat op Tenerife?

Tenerife kent een subtropisch klimaat. De 3718 meter hoge Pico del Teide, de hoogste berg van Spanje, verdeelt Tenerife in twee klimaatzones. In het noorden en oosten van het eiland valt door de noordoostelijke passaatwind gemiddeld meer neerslag dan op de rest van het eiland. Het zuiden van Tenerife heeft minder neerslag en een warm en droog klimaat. Op de berg zelf is het in elk seizoen een paar graden kouder dan in laaggelegen gebieden. In de winter ligt er zelfs sneeuw op de berg. Het noordoosten van Tenerife staat bekend als het groene deel van het eiland. Doordat het hier het hele jaar door regent en de luchtvochtigheid hoog is, kleurt de natuur groen. Hoewel het in het noorden van het eiland meer regent dan in het zuiden, regent het niet continu. In de zomermaanden is het vrijwel droog. De winter telt 5 tot 7 regendagen per maand. De temperaturen zijn in de wintermaanden nog steeds warm. Januari is de koudste maand van het jaar met overdag een gemiddelde temperatuur van 20 graden Celsius. Augustus is de warmste maand met in Santa Cruz in het noordoosten van Tenerife een gemiddelde temperatuur van 29 graden. In onderstaande klimaattabel vind je meer informatie over het klimaat op Tenerife.

Klimaattabel Tenerife (Santa Cruz de Tenerife)

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 20 21 22 23 24 26 28 29 28 27 23 21
Min. temperatuur in °C 14 14 15 16 17 18 20 21 20 19 17 16
Zonuren per dag 6 7 7 8 9 10 11 11 8 7 6 5
Watertemperatuur in °C 19 18 18 18 19 20 21 22 23 22 21 20
Regendagen per maand 7 6 4 2 1 0 0 0 0 3 5 7

Hoe is het weer op Tenerife?

Het weer op Tenerife is het hele jaar door mild. De maximale temperatuur is 30 graden Celsius in de zomer en 20 graden Celsius in de winter. In de zomer regent het op het hele eiland weinig. Enkel op de Pico del Teine kan het ’s avonds en ’s nachts regenen. Aan de kust is het droog en warm. Op Tenerife is het ook in het voor- en najaar lekker weer. De gemiddelde temperatuur in de lente ligt tussen de 22 en 26 graden Celsius. Het regent in de lente en de herfst gemiddeld 3 dagen per maand. In de winter blijft het warm met overdag een gemiddelde temperatuur van 20 tot 21 graden Celsius. Gemiddeld regent het in de winter zo’n 6 dagen per maand. Het weer in het noorden verschilt van dat in het zuiden van het eiland, zoals ik hieronder verder uitleg.

 

 

Tenerife

Het weer in het noorden van Tenerife

Het weer in het noorden van Tenerifde is het hele jaar door mild met alleen in de winter wat neerslag. In de zomer, tussen juni en september, regent het vrijwel niet. De zon schijnt 11 uur per dag en de temperatuur stijgt tot boven de 25 graden Celsius. In het noorden van Tenerife vind je populaire vakantieregio’s zoals de hoofdstad Santa Cruz de Tenerife en Puerto de la Cruz. Voor een strandvakantie is het weer in het noorden van Tenerife met name tussen april en oktober heel geschikt. Actieve vakantiegangers die liever willen wandelen over het eiland raad ik het voor- en najaar aan, omdat het dan niet té warm is.

Het weer in het zuiden van Tenerife

In het zuiden is het over het algemeen iets droger dan in het noorden van Tenerife. De Pico del Teide vormt de grens tussen het noorden en het zuiden. De hoge berg beschermt het zuiden van het eiland tegen de passaatwinden uit het noorden, waardoor hier nauwelijks neerslag valt. Het is altijd warm en droog. In de wintermaanden, van november tot februari, regen het slechts 3 dagen per maand. Tussen mei en september is de kans op neerslag heel erg klein. In de zomermaanden kun je rekenen op 10 zonuren per dag en temperaturen van 30 graden Celsius. Kortom: het perfecte weer voor een strandvakantie! Wil je wandel-of trektochten in de omgeving van de Pico del Teide maken dan raad ik je het voor- en najaar aan wanneer het minder warm is.

 

 

Het strand op Tenerife

Alle Tenerife aanbiedingen

 

Mijn conclusie voor de beste reistijd voor Tenerife

Tenerife is het hele jaar door een geliefde vakantiebestemming. Afhankelijk van wat je wilt doen tijdens je vakantie, geldt een andere beste reistijd. Over het algemeen zijn de maanden april tot oktober de beste reistijd voor Tenerife. In de zomer is het warm en droog en valt er zowel in het noorden als het zuiden van het eiland vrijwel geen regen. Voor trekkingstochten en wandelingen in de natuur zijn het voor- en najaar het beste. Wil je skiën op de skipisten van de Pico del Teide, reis dan tussen december en februari naar Tenerife. Vooral in december en januari heb je sneeuwgarantie. Voor een strandvakantie zijn juni, juli en augustus op Tenerife het populairst. In het hoogseizoen stijgen de prijzen voor vluchten en hotels hierdoor. Wil je goedkoper op vakantie, dan is de herfst een goed alternatief voor een strandvakantie op Tenerife. In september, wanneer de zomervakantie in Nederland en de meeste andere Europese landen voorbij is, wordt het rustiger op het eiland en dalen dus de hotelprijzen. Het weer is echter nog steeds zonnig en warm. Hetzelfde geldt voor de lente: een mooi moment om na de koude Nederlandse winter op Tenerife van de zon te genieten.

Zin in zon, zee en strand?

Hier vind je alle Tenerife aanbiedingen

Beste reistijd voor andere bestemmingen

Opmerkingen

jouw mening?