Beste reistijd Gran Canaria

Wat is de beste reistijd voor Gran Canaria?

De beste reistijd voor Gran Canaria is van april tot oktober. Met warme temperaturen tussen de 22 en 26 graden Celsius kun je hier zowel in het voorjaar, de zomer als het najaar genieten van een heerlijke vakantie. Het hoogseizoen loopt op Gran Canaria van december tot maart. Op het ‘eiland van de eeuwige lente’ daalt de temperatuur het hele jaar door bijna niet onder de 20 graden Celsius. Veel Europeanen ontvluchten de koude winter en zoeken de zon van Gran Canaria op. Vooral in het zuiden van het eiland is het in de winter warm en droog. Je vindt hier dan ook veel resorts. Welke maand het beste is voor jouw vakantie naar Gran Canaria is persoonlijk en hangt af van het soort vakantie dat je gepland hebt. In de onderstaande tabel geef ik je een overzicht van de beste reistijd voor verschillende activiteiten op Gran Canaria.

Zonvakantie Gran Canaria Last Minute Gran Canaria

All Inclusive Gran Canaria

Beste reistijd Gran Canaria per type

Type vakantie Beste reistijd Gran Canaria
Zonvakantie zuiden het hele jaar; juni-september zeer warm(+40°C)
Zonvakantie noorden April-oktober
Surfen Beginner: hele jaar; gevorderd: oktober-maart
Feestvakantie het hele jaar door; strandfeesten in de zomer
Wandelen April-mei, mogelijk ook de wintermanden
Goedkope reizen November-begin december & maart – mei

Beste Reisezeit Gran Canaria

Hoe is het klimaat op Gran Canaria?

Gran Canaria kent een subtropisch klimaat dat wordt beïnvloed door noordoostelijke passaatwinden. De gemiddelde jaartemperatuur ligt tussen de 19 en 23 graden Celsius. De hoogteverschillen op het eiland hebben invloed op het klimaat. Pico de las Nieves in het centrum van Gran Canaria is met een hoogte van 1949 meter de hoogste top van het eiland. De vulkaan beschermt het zuiden van het eiland tegen zware regenbuien. Gemiddeld regent het hierdoor in het zuiden minder dan in het noorden. In de zomermaanden is de kans op regen in het zuiden minimaal. In het noorden kan het daarentegen ook in de zomer regenen. In de winter daalt de temperatuur in het noorden een beetje, vooral ’s nachts, en voelt het koeler aan. In zuiden blijft het ook in de winter warm, maar regent het wel meer dan in de zomer. De meeste neerslag komt voor in hooggelegen gebieden en niet aan de kust. De warme Sahara-winden maken het zuiden van Gran Canaria nog droger en brengen temperaturen van wel 40 graden Celsius met zich mee.

Klimaattabel Gran Canaria

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 21 22 22 22 23 24 25 26 26 25 24 22
Min. temperatuur in °C 13 14 15 16 17 18 19 20 20 19 18 16
Zonuren per dag 5 6 7 8 9 10 10 9 8 7 6 5
Watertemperatuur in °C 19 18 18 18 19 20 22 23 23 22 21 20
Regendagen per maand 7 5 4 3 1 1 1 1 1 3 8 7

Hoe is het weer op Gran Canaria?

Op Gran Canaria is het weer het hele jaar door warm met gemiddelde temperaturen tussen de 19 en 23 graden Celsius. De watertemperatuur ligt het hele jaar tussen de 18 en 23 graden Celsius, waardoor een strandvakantie op het eiland in elk seizoen mogelijk is. In de winter kan het vooral in de hooggelegen gebieden zo nu en dan veel regenen en voelt het kouder aan. Echt koud wordt het nooit. Het koele briesje is eerder te vergelijken met de Nederlandse lente dan met onze winter. In januari, de koudste maand van het jaar, is de gemiddelde temperatuur in hoofdstad Las Palmas de Gran Canaria in het noorden van het eiland ongeveer 21 graden Celsius. ’s Nachts koelt het af tot zo’n 13 graden Celsius. In de winter telt het noorden van Gran Canaria maximaal 8 regendagen per maand waardoor het op sommige dagen koel kan zijn. Daarom raad ik aan om een jas mee te nemen. In het zuiden van Gran Canaria, bijvoorbeeld in de badplaats Maspalomas, is het in de winter warm en droog. Aan de kust valt weinig regen en schijnt de zon veel. Niet zo gek dus dat deze regio veel Europese toeristen trekt in de wintermaanden. De zomer is na de winter de populairste reistijd voor Gran Canaria. Tusssen juni en september is het warm met een gemiddelde temperatuur van 30 graden Celsius. In het zuiden van Gran Canaria kan het in juli en augustus nog warmer worden met ’s middags temperaturen van wel 40 graden Celsius.

 

Wat is de beste reistijd voor een strandvakantie op Gran Canaria?

De kilometerslange stranden van Gran Canaria, het eiland van de eeuwige lente, nodigen het hele jaar door uit tot een strandvakantie. Afhankelijk van de regio die je bezoekt en je persoonlijke vakantiewensen, is de ene maand echter beter dan de andere. De zomer is de beste reistijd voor een strandvakantie in het noorden van Gran Canaria. Vanaf april stijgen de temperaturen, kleurt het eiland groen en is het weer ideaal voor een zonvakantie. Het zomerse strandweer houdt in het noorden van Gran Canaria aan tot in het najaar. In de lente en herfst kunnen zo nu en en dan korte regenbuien plaatsvinden. In de zomer zijn warme temperaturen van rond de 30 graden Celsius in de noordelijke regio’s zoals Las Palmas gebruikelijk.

Het zuiden van Gran Canaria is nog populairder onder zonaanbidders. Hier vind je toeristische vakantiebestemmingen zoals Maspalomas, Puerto de Mogan, Playa des Ingles en Puerto Rico waar je het hele jaar door kunt genieten in de zon tijdens een strandvakantie. De maanden december tot maart vormen het hoogseizoen. De temperatuur ligt dan rond de 21 en 22 graden Celsius en het zeewater nodigt met een temperatuur van minstens 18 graden uit tot een frisse duik. Vind je dat toch niet warm genoeg, plan je strandvakantie op Gran Canaria dan in de zomer wanneer de gemiddelde temperatuur rond de 30 graden Celsius ligt.

Gran Canaria deals

 

Wat is de beste tijd om te surfen op Gran Canaria?

Hoewel Gran Canaria bij veel mensen bekend staat als het partyeiland van de Canarische Eilanden, is het ook een echte surfhotspot. Met name aan de noordkust van Gran Canara kan je goed surfen. De passaatwinden zorgen voor constante golven. Beginners kunnen het hele jaar door oefenen met het bedwingen van de golven. Voor ervaren surfers zijn de lente, herfst en winter het beste. Vergeleken met het bekendere surfeiland Fuerteventura, is Gran Canaria vooral geschikt voor beginners doordat de golven niet enorm hoog zijn. In het oosten is de wind wat sterker en zijn de golven geschikter voor ervaren surfers.

Beste Reisezeit Gran Canaria

Mijn conclusie voor de beste reistijd voor Gran Canaria

De beste reistijd voor Gran Canaria hangt af van jouw persoonlijke vakantiewensen. Van april tot oktober is het op het hele eiland warm met weinig tot geen regen. Dit is de beste reistijd voor een strandvakantie in het noorden van Gran Canaria. In het zuiden van het eiland is het ook in de winter warm met temperaturen van 21 en 22 graden Celsius. De watertemperatuur ligt het hele jaar door tussen de 18 en 23 graden Celsius. Je kunt dus altijd de zee induiken om af te koelen. Dankzij de passaatwinden zijn de noord- en oostkust van Gran Canaria perfect voor surfers. Beginnende surfers kunnen het hele jaar door op het eiland terecht, voor gevorderden zijn de maanden oktober tot maart het meest geschikt. De oostkust is het beste voor windsurfers omdat de wind hier sterker is dan in het noorden. Ben je niet zo’n waterrat, dan zijn er genoeg andere manieren om de schoonheid van Gran Canaria te ontdekken. Wandel- en trektochten zijn erg populair op het eiland. De lente is hiervoor de beste tijd. Alles staat in bloei en het is lekker warm, ideaal voor een wandeling. De herfst- en wintermaanden vormen een goed alternatief voor wandelaars. Houd er in de winter wel rekening mee dat het in de hooggelegen gebieden koud kan zijn en kan regenen. Wandelen in de zomer raad ik af. Veel te warm! Voor een strandvakantie naar Spanje zijn de warme temperaturen wél perfect.

Zin in zon, zee en strand?

Alle Gran Canaria deals vind je hier

De beste reistijd voor andere bestemmingen

Opmerkingen

jouw mening?