Beste reistijd Gardameer

Alle info over de beste reistijd voor het Gardameer

Noord-Italië heeft een geliefde vakantiebestemming in petto: het Gardameer. Het Lago di Garda heeft voor zowel zonaanbidders als actieve vakantiegangers prachtige plekjes om een vakantie door te brengen: Limone op de westoever, Sirmione in het zuiden van het Gardameer of een van de beroemdste plaatsen in de regio, Riva del Garda, in het noorden. Aan het Gardameer is van alles te beleven en je bevindt je in een prachtige omgeving. Verveling is uitgesloten tijdens een vakantie aan het grootste van de Italiaanse meren. Hier lees je alles over de beste reistijd voor een vakantie aan het Gardameer. Weersinformatie en klimaattabellen geven inzicht over de temperaturen die je in de verschillende seizoenen kunt verwachten. Zo kun je optimaal voorbereid op reis naar deze wonderschone Italiaanse regio.

 

Wanneer op vakantie aan het Gardameer?

Het hoogseizoen en daarmee de beste reistijd voor het Gardameer bestaat uit de maanden juli en augustus. In de zomer wachten ideale weersomstandigheden voor een vakantie vol zon en zwemplezier. In juli en augustus stijgt de temperatuur geregeld boven de 30 graden Celsius. Het water nodigt uit om te zwemmen met een temperatuur van meer dan 20 graden Celsius en vormt een welkome verfrissing op warme zomerdagen. Hoewel het op 5 tot 10 dagen per maand regent, wordt dit gecompenseerd door het hoge aantal uren zonneschijn per dag.

De maanden juli en augustus liggen midden in de schoolvakanties van veel Europese landen. Door de goede bereikbaarheid van het meer, is het in deze tijd van het jaar erg druk in bekende plaatsen rond het meer, zoals Limone, Sirmione en Riva del Garda. Als je deze toeristenmassa’s liever wilt ontlopen, kun je in het laagseizoen naar Italië afreizen. Ook dan kun je je verheugen op mooi weer en de bijzondere flair van het Gardameer. Het laagseizoen heeft ook enkele maanden die in de beste reistijd vallen, namelijk de maanden mei, juni en september. De temperaturen zijn in deze maanden aangenaam, zomers warm en garanderen een zongebruinde huid.

 

 

De beste reistijd voor het Gardameer:

  • Mei: 25°C, 9h zon, 16°C watertemp., 8 regendagen
  • Juni: 28°C, 10h zon, 20°C watertemp., 9 regendagen
  • Juli: 31°C, 11h zon, 25°C watertemp., 4 regendagen
  • Augustus: 31°C, 11h zon, 26°C watertemp., 5 regendagen
  • September: 28°C, 8h zon, 26°C watertemp., 5 regendagen

Het Gardameer in Italie

Beste reistijd voor een actieve vakantie aan het Gardameer

Het schilderachtige landschap rond het Gardameer verraad een walhalla voor actieve vakanties. De Alpen en hun uitlopers vormen een geweldig decor voor wandel- en fietsliefhebbers, die gebruik kunnen maken van de vele routes. Op het Gardameer zelf, dat een oppervlakte heeft van 370 vierkante kilometer, kunnen vele watersporten uitgeoefend worden. Zeilen, duiken, zwemmen – waterratten komen hier aan hun trekken. Het meer is dankzij de winden “Ora” en “Peler” ook geschikt voor windsurfen en kitesurfen. Ora en Peler zorgen vooral aan de noordkant van het meer voor de nodige wind.

Voor een actieve vakantie aan het Gardameer kun je eigenlijk het hele jaar door aan het meer terecht. Wie het niet te koud en niet te warm wil hebben om te wandelen, mountainbiken en zeilen kan het beste naar de herfst uitwijken. De temperaturen zijn mild en er zijn minder onweersbuien dan in de zomer, waardoor het ook minder regent. Je kunt je in de herfst verheugen op bestendig weer dat niet al te veranderlijk is. Er is nog een reden waarom de herfst de beste reistijd is voor een actieve vakantie aan het Gardameer: de lucht op grotere hoogte is niet alleen koel maar ook helder. Bij het wandelen in de omliggende bergen kun je genieten van goed uitzicht op het Gardameer.

 

Beste reistijd voor een actieve vakantie: lente en herfst

  • Oktober: 21°C, 5h zon, 13°C watertemp., 3 regendagen
  • November: 15°C, 4h zon, 11°C watertemp., 5 regendagen
  • Maart: 16°C, 6h zon, 10°C watertemp., 5 regendagen
  • April: 20°C, 7h zon, 13°C watertemp., 6 regendagen

Limone sul Garda

Ook de lente is ideaal voor een actieve vakantie aan het Gardameer. De weersomstandigheden zijn vergelijkbaar met die in de herfst, waardoor je optimaal kunt genieten het wandelen, fietsen en maken van andere sportieve excursies in een prachtige omgeving. De grote toeristenstroom is in de lente nog niet op gang gekomen en de prijzen voor een accommodatie zijn lager dan in het hoogseizoen.

Klimaat en weer aan het Gardameer

De ligging van het Gardameer heeft grote invloed op het klimaat aan het grootste meer van Italië. Het meer grenst in het noorden aan de Alpen en loopt in het zuiden over in de Povlakte. Het gebied rond het Gardameer beslaat drie verschillende regio’s. Het noordelijke deel rond het meer hoort bij Trentino-Zuid-Tirol. Het oosten hoort bij Venetië en het westen bij Lombardije. Hoewel het meer te boek staat als bergmeer, heeft het hele gebied een sub-mediterraan klimaat. Dit zorgt voor warme zomers en milde winters met weinig regen. De winters zijn niet zo koud als in de Lage Landen en de zomers zijn zonzeker. De Alpen in het noorden schermen het Gardameer af voor koude wind. Aan de andere kant, vanuit het zuiden, komt warme wind aanwaaien vanuit de niet ver liggende Middellandse Zee.

Het sub-mediterrane klimaat zorgt het hele jaar door voor goed weer aan het Gardameer. De zomer als meest populaire seizoen scoort vooral in juli en augustus met hoge temperaturen. Met overdag gemiddeld 31 graden Celsius is het heerlijk afkoelen in het meer, dat een temperatuur heeft van ongeveer 25 graden Celsius. Ook in mei, juni en september is de zomerzon present. Het kan een paar graden koeler zijn maar nog steeds staat niets een heerlijke zonvakantie in de weg. In al deze maanden ligt het aantal uren zonneschijn op het hoogste punt van het jaar, met 8 tot 11 uur zon per dag. Houd echter ook rekening met 4 tot 10 regenachtige dagen per maand.

De herfst begint in oktober. De temperaturen dalen naar 15 tot 21 graden en de zon laat zich minder vaak zien. Zwemmen in het Gardameer is bij watertemperaturen van 19 graden en lager alleen iets voor mensen met een sterk hart. ’s Nachts dalen de temperaturen onder de 10 graden en wordt het voelbaar kouder. Vriezen doet het ook in de winter echter zelden. Temperaturen tot 15 graden zijn ’s winters het maximum en de watertemperatuur daalt tot ongeveer 8 graden. Als de lente begint in maart warmt het water langzaam weer op. De temperatuur stijgt dan naar zo’n 15 graden overdag. Het aantal zonuren neemt toe en de eerste vroege vakantiegangers genieten alweer van het voorjaarszonnetje aan het Gardameer.

Meer Italië aanbiedingen

Klimaattabel Gardameer – Sirmione in het zuiden

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 8 10 16 20 25 28 31 31 28 21 15 9
Min. temperatuur in °C 2 3 6 10 15 18 21 21 17 11 8 4
Zonuren per dag 4 5 6 7 9 10 11 11 8 5 4 4
Watertemperatuur in °C 8 8 10 13 16 20 25 26 26 19 13 11
Regendagen per maand 3 4 5 6 8 9 4 5 5 3 5 3

Onze conclusie over de beste reistijd voor het Gardameer

Het sub-mediterrane klimaat en het bijbehorende goede weer verklaren waarom het Gardameer zo’n populaire vakantiebestemming is. Voor de zonaanbidders zijn de zomer en de omliggende maanden de beste reistijd voor een vakantie aan het Gardameer. Of het nu mei, juni, juli, augustus of september is, aan het Gardameer word je in deze maanden verwend met prachtig zomerweer. Houd echter rekening met grote massa’s toeristen die in het hoogseizoen naar het meer komen om van het mooie weer te genieten. Voor een actieve vakantie met minder drukte raden we de lente en de herfst aan. In maart, april, oktober en november zijn de temperaturen mild en kun je prachtige ontdekkingstochten maken in de omliggende bergen. De hotelprijzen zijn in deze seizoenen lager als in het hoogseizoen en je zult veel minder toeristen tegenkomen. Ook in de winter kun je naar het Gardameer rijden. Kijk welke hotels aan het Gardameer geopend zijn en breng een zachte winter door in Italië.

Naar Italië!

Alle deals naar Italië en het Gardameer

De beste reistijd voor andere bestemmingen

Opmerkingen

jouw mening?