Beste reistijd Ierland

Klimaat in Ierland

Ierland staat bekend om haar ruige landschap, weelderige groene velden en uitgestrekte vergezichten. Het is dan ook niet zo gek dat dit smaragdgroene eiland zo populair is bij reizigers. Hoewel Ierland niet bepaald bekend staat om hoge temperaturen en eindeloos veel zon, brengt de Golfstroom wel een mild klimaat naar Ierland. In de zomer kan de temperatuur oplopen tot 20°C, terwijl het in de winter flink afkoelt tot een best wel koude 2°C. Een vrij warme zomer staat je hier te wachten en de winters zijn vrij mild met zelden sneeuw. Het weer in Ierland is erg veranderlijk. Laat de heldere lucht je niet voor de gek houden – zelfs op mooie heldere dagen kan het regenen! Breng nog steeds je zonnebril mee voor die momenten dat de zon wel schijnt en het Ierse landschap door de zonnestralen tot leven komt. In mijn artikel “Beste reistijd voor Ierland” leg ik wat meer uit over het klimaat in Ierland en verklap ik de beste maanden voor een reis naar Ierland. Ik vertel je ook wat voor weer je kunt verwachten in de hoofdstad Dublin.

Klimaatdata voor Ierland

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 8 9 10 13 15 18 20 19 17 14 9 8
Min. temperatuur in °C 2 2 3 3 6 9 11 10 9 5 3 2
Zonuren per dag 2 3 4 6 7 7 6 5 4 3 2 2
Watertemperatuur in °C 9 8 7 8 9 11 13 14 14 13 12 10
Regendagen per maand 13 11 10 11 11 11 13 13 12 12 12 13

Overzicht

Best reistijd voor Ierland

De beste reistijd voor Ierland is van mei tot september, wanneer het weer het beste is. Juli is de warmste maand in Ierland, met temperaturen tot 20°C. Het is het droogst in het voorjaar (van februari tot april) en het zonnigst in mei en juni. De maanden november en december kennen de minste zon. Twee uur zon per dag is dan normaal. Sommige reizigers vinden de herfst de beste tijd om naar Ierland te reizen (van augustus tot oktober). Je vermijdt dan het hoogseizoen (mei tot juli), maar geniet nog steeds van warmere temperaturen. In de winter komen minder toeristen naar Ierland, omdat het tussen november en februari donker en koud is vergeleken met de rest van het jaar. Vergeleken met sommige andere Europese landen zijn de winters hier tamelijk mild. Het sneeuwt alleen in de bergen en in heuvelachtige gebieden. Januari, juli, augustus en december zijn de maanden met de meeste regen. Het is relatief droog in maart, met een gemiddelde van 10 regenachtige dagen. Wanneer het zeewater opwarmt in de zomer, blijft het nog lang warm, met temperaturen van 14°C in augustus en september. De zee is het koudst in maart, wanneer de watertemperatuur niet boven de 7°C uitkomt.

De beste reistijd voor Ierland in een oogopslag:

  • Mei: 15°C, 7 zonuren, watertemperatuur van 9°C , 11 regendagen
  • Juni: 18°C, 7 zonuren, watertemperatuur van 11°C, 11 regendagen
  • Juli: 20°C, 6 zonuren, watertemperatuur van 13°C, 13 regendagen
  • Augustus: 19°C, 5 zonuren, watertemperatuur van 14°C, 13 regendagen
  • September: 17°C, 4 zonuren, watertemperatuur van 14°C, 12 regendagen

Onze beste deals voor Ierland

Alle Ierland aanbiedingen

 

De beste reistijd voor een rondreis door Ierland

Veel reizigers kiezen ervoor om rond te reizen door Ierland en vinden dat de beste manier om de unieke charme van Ierland te ontdekken. De Wild Atlantic Way, de langste kustroute ter wereld, is met name populair bij toeristen. Voor wie graag sportief is, is de zomer de beste tijd om te reizen. Met temperaturen rond de 20°C en tot 7 zonuren is het eiland dan echt op haar best. Juni is waarschijnlijk de beste reistijd, met de langste dagen en met goed weer waar elke toerist blij van wordt. Maar, let op. Hotels en hostels zijn druk en je zult de prachtige bezienswaardigheden en natuurlijke wonderen met andere toeristen moeten delen. Daarom stel ik voor om eens naar het laagseizoen te kijken. Mei en september zijn in het bijzonder goed voor een reis rondom het eiland. In de herfst ligt de watertermperatuur rond de 14°C en het is zelfs nog warmer in de zomer. Sommige hotels en B&B’s in Ierland zijn gesloten tijdens het laagseizoen. Ga voorbereid op pad en niets staat jouw Ierse avontuur in de weg.

De beste reistijd voor Dublin

Wat is Ierland zonder haar charmante hoofdstad Dublin? De Fair City ligt aan de oostkust en heeft al vele harten veroverd. ’s Avonds zijn er tal van mogelijkheden om de Ierse pubcultuur te ervaren door de avond door te brengen in een van de vele bars in de stad. Met een biertje in je hand naar live muziek luisteren, klinkt als de ideale manier om je avond door te brengen, toch? Juni en september zijn de beste maanden om de hoofdstad te bezoeken, met de warmste en droogste dagen. Maar, wees niet verrast als het regent in juli – gemiddeld telt juli 13 regenachtige dagen. April laat het echte veranderende weer van Ierland zien. Een lichte regenbui direct gevolgd door felle zonnestralen is heel normaal. Je kunt de historische stad Dublin echt op elk moment van het jaar bezoeken. Zelfs in de winter is Dublin charmant and het is dan vaak iets warmer dan in de omliggende regio’s.

Weer in Ierland – lente, zomer, herfst, winter

Het weer in Ierland mag dan veranderlijk zijn, er is één constante factor – de regen. Wanneer je dit mooie eiland ook wilt bezoeken, er is altijd kans op regen. Je kunt nooit echt ontsnappen aan een regenbui zo nu en dan. Het weer tijdens de verschillende seizoenen kan veranderen afhankelijk van welke regio je bezoekt. In het westen regent het over het algemeen meer dan in het oosten en in het zuiden kan het tot drie graden warmer zijn dan in het noorden. Het is ook interessant om te weten hoe de verschillende seizoenen eruit zien in Ierland. Het voorjaar, bijvoorbeeld, begint al in februari in plaats van in maart.

Lente

Ierland lente

Zoals ik al zei, begint de lente in Ierland op de eerste dag van februari. Toch is februari een van de donkerste en koudste maanden in Ierland. Een populaire insider tip: reis naar Ierland in april of mei. In het voorjaar doet Ierland haar bijnaam als het smaragdgroene eiland echt eer aan. In die eerste maanden in de zon verandert Ierland in een kleurrijk landschap dat de winter doet vergeten. Maart telt de minste regenachtige dagen. In mei kan de temperatuur oplopen tot 15°C , wat vrij warm is vergeleken met veel andere plaatsen.

Zomer

Zomer in Ierland

Ierland is het warmst tussen juni en september, met een hoogste gemiddelde temepratuur van 17°C tot 20°C. Veel warmer dan 30°C is het zelden – vergelijkbaar met de Nederlandse zomer. De zomers in Ierland zijn vrij koel en dus perfect voor wie van actieve vakanties houdt, maar niet ideaal voor de waterratten onder ons en voor iedereen die houdt van luieren in de zon. Juli is de warmste maand met temperaturen van rond de 20°C, maar het zeewater is het warmste in september met een temperatuur van 14°C. Deze fijne dagen trekken veel toeristen aan, van buiten én binnen Ierland. Hotels zijn vaak volgeboekt en bij de populairste bezienswaardigheden is het ontzettend druk. Maar de dagen zijn lang en je hebt alle tijd om van Ierland te genieten. In de zomer kun je uitkijken naar langere dagen. In juni heb je bijvoorbeeld dagen met wel 17 uur daglicht.

Herfst

Ierland herfst

Buiten het hoogseizoen is september de populairste maand om naar Ierland te reizen. De temperaturen zijn in het najaar nog steeds redelijk mild. De gekleurde bladeren veranderen Ierland in een prachtig kleurenpalet. In september kan het tot maximaal 17 ° C worden en in oktober 14° C. Het schooljaar begint in september dus het echte vakantieseizoen is voorbij. Met een beetje geluk heb je de prachtige highlights van Ierland voor jezelf!

Winter

Temple bar in Dublin

Tussen eind oktober en februari zijn de dagen donker, koud en nat. Gelukkig dalen de temperaturen zelden onder het vriespunt en sneeuwt het over het algemeen alleen in de bergen. Het is misschien niet de perfecte tijd voor een roadtrip rondom Ierland, maar toch is het de moeite waard om Ierland in de winter te bezoeken. Stedentrips zijn een fantastisch alternatief, vooral in Dublin duik je direct de feestsfeer in. In december brengen kerstmarkten de stad tot leven en verwarmen ze je met glühwijn en warme chocolademelk. De kerstverlichting zorgt voor een feestelijke sfeer in de stad.

Mijn conclusie voor de beste reistijd voor Ierland

Het maakt niet echt uit wanneer je Ierland bezoekt – het is echt de moeite waard. Het klimaat in Ierland zorgt voor milde winters en koele zomers, perfect voor natuurliefhebbers die willen verdwalen in Ierland’s schitterende natuur. Ik raad in het bijzonder de maanden mei en september aan, vanwege de warmere temperaturen en lange dagen. Wees wel voorbereid op veranderlijk weer. Neem een paraplu mee, je zonnebril en een goed humeur en je bent helemaal klaar voor een vakantie in Ierland!

Vind alle deals naar Ierland hier

De beste reistijd voor andere bestemmingen

Opmerkingen

jouw mening?