Beste reistijd Nepal

Alle info over de beste reistijd voor Nepal

Nepal, gesierd door tempels en paleizen, wordt ingeklemd door Tibet en India in Zuidoost-Azië. Het imposante Himalayagebergte is enorm indrukwekkend. Naast de hoogste berg ter wereld, de Mount Everest, huist Nepal nog vele andere bergen met hoogtes tussen de 4.000 en 9.000 meter. Het landschap maakt Nepal enorm geschikt voor trekking en velen dromen ervan eens de Mount Everest te beklimmen. Doordat er zowel hoogtes als vlaktes zijn, heeft het land verschillende klimaatzones. Toch kun je voor het hele land spreken over een beste reistijd voor Nepal, waarover we je hieronder meer zullen vertellen. We vertellen je wanneer je het beste naar Nepal kunt reizen en welke maanden je beter over kunt slaan. In de klimaattabel zie je per maand hoe het weer in Nepal is. Zo kun je een goede reisplanning voor Nepal maken.

Wanneer is de beste reistijd voor Nepal?

Nepal is een wonderschone reisbestemming en geldt als absolute topbestemming voor trekking. Wie het graag hogerop zoekt en als doel heeft de hoogste berg ter wereld te beklimmen, leest hier wat de beste reistijd is om Nepal te bezoeken. De maanden oktober tot en met april worden beschouwd als de beste reistijd voor trekking in Nepal. De beste maand is afhankelijk van welke hoogtes je van plan bent te beklimmen. De wat lager gelegen bergregio’s kun je het beste in november, december en januari beklimmen. In deze maanden is het droog en valt er weinig regen. Het landschap bloeit op na de vele regenbuien in de moessontijd. De lucht is schoon en helder, zodat het uitzicht prachtig is. Aangezien het in deze maanden zeer koud is op grote hoogte en sneeuw gegarandeerd is, kun je beter niet te hoog klimmen. Als beste reistijd voor het hooggebergte gelden de maanden maart en april. In deze periode zijn de omstandigheden voor het beklimmen van het Himalaya gebergte optimaal. Begin april opent het klimseizoen op de Mount Everest. In de laaglanden stijgt de temperatuur vanaf april en kan het erg benauwd zijn. In deze periode raden we je dan ook aan om in de bergen te verblijven, waar de lucht fris en helder is.

 

Beste reistijd voor Nepal per maand Verwachte weer
Oktober af en toe buien, pure en milde lucht, warme temperaturen, 4 regendagen
November pure en milde lucht, frisse temperaturen, 1 regendag
December deels koude temperaturen in de hogere gebieden, 0 regendagen
Januari deels koude temperaturen in de hogere gebieden, 1 regendag
Februari voorjaarstemperaturen in de Kleine Himalaya, droog met 5 regendagen
Maart zomerse temperaturen in de Kleine Himalaya, 2 regendagen, 7 zonuren
April zomerse temperaturen in de Kleine Himalaya, 6 regendagen, 10 zonuren, perfect voor de Mount Everest, drukkende lucht op de vlaktes

 

Het weer in Nepal

Net als in Europa, kan het weer in Nepal in vier seizoenen verdeeld worden: winter, lente, zomer en herfst. In de zomermaanden is de zuidwest moesson actief, waardoor deze tijd ook wel betiteld wordt als moessontijd.

 

 

De seizoenen in Nepal:

  • Winter: december tot half februari
  • Lente: eind februari tot en met mei
  • Zomer/moessontijd: juni tot eind september
  • Herfst: oktober en november

Het Himalaya gebergte in Nepal

Het weer in Nepal in de zomer

Tijdens de moessontijd van juni tot en met september valt zoals te verwachten de meeste regen in Nepal. Vooral de laaglanden worden getroffen door zware regenval. Juli is de meest regenachtige maand met 21 regendagen. In deze periode is het niet alleen erg nat maar ook erg warm. Een onaangename mix. Nog onaangenamer is de maand mei, die het moessonseizoen aankondigt. Met drukkende temperaturen rond de 30 graden en een hoge luchtvochtigheid kun je de maand mei beter vermijden. Tijdens de moesson schijnt de zon gemiddeld 2 tot 5 uur per dag. Hoe verder je vanuit de laaglanden de hoogte opzoekt, hoe minder regen er valt. De combinatie van koude lucht en regen leidt hier tot sneeuwval.

Het weer in Nepal in de herfst

Vanaf oktober kun je aangenamer weer verwachten in Nepal. De herfst begint en de temperaturen dalen iets. Het aantal regendagen per maand daalt tot vier terwijl het aantal zonuren juist stijgt. In oktober en november schommelt de temperatuur tussen de 23 en 27 graden Celsius. Hoe meer het seizoen richting de winter loopt, hoe kouder het wordt. ’s Nachts wordt het fris met 7 tot 13 graden Celsius.

Het weer in Nepal in de winter

De winter begint in Nepal in december en duurt tot ongeveer half februari. De temperaturen overdag doen denken dat het lente is met 18 tot 19 graden. ’s Nachts zijn de minimumtemperaturen 2 tot 4 graden Celsius. In de hogere delen wordt het nog kouder en is warme kleding een must. Het voordeel van de winter is dat er weinig regen valt. In januari regent het gemiddeld slechts 1 dag. Februari heeft ongeveer vijf regendagen.

Het weer in Nepal in de lente

Eind februari doet de lente zijn intrede in Nepal. Het kwik op de thermometer stijgt en bereikt in april 28 graden Celsius. Bij 12 graden Celsius is het ’s nachts fris maar niet te koud. In maart schijnt de zon 7 uur per dag en in april is er zelfs 10 uur zonneschijn. In de Nepalese lente regent het 2 tot 6 dagen voordat de zuidwest moesson in mei wordt aangekondigd. Het weer is optimaal in de lente en dit seizoen geldt dan ook als de beste reistijd voor trekkingtours in Nepal.

Nationaal Park Khumbu Sagarmatha in Nepal

Hoe is het klimaat in Nepal?

Hoewel Nepal qua oppervlakte niet het grootste land ter wereld is, is het land op het gebied van klimaat ongelooflijk veelzijdig. Het land wordt onderverdeeld in hoge en lage gebieden en door het hoogteverschil zijn er verschillende klimaatzones. Over het algemeen geldt: hoe hoger je klimt, hoe lager de temperatuur en hoe minder neerslag er valt.

Klimaat op de vlaktes van Nepal

De vlaktes van Nepal liggen in het zuiden van het land langs de Indiaas-Nepalese grens. De regio staat bekend onder de naam Terai. In de laaglanden van Nepal heerst een tropisch tot subtropisch klimaat. Over het hele jaar gezien is hier de temperatuur het hoogst en de neerslag het grootst. De winters zijn mild en droog in de laaglanden. In de Nepalese zomer, als de moesson heerst, is het heet en is er veel regen. De moesson wordt aan het einde van de lente ingeluid door klamme lucht met een hoge luchtvochtigheid.

Klimaat in de Kleine Himalaya

In de Kleine Himalaya gaan we de hoogte in. In deze regio ligt de hoofdstad Kathmandu. Op hoogtes tussen 1.200 en 2.400 meter is het klimaat gematigd. De zomers zijn er warm en de winters fris. Voor de temperaturen betekent dit een gemiddelde temperatuur van rond de 24 graden. In de winter ligt de temperatuur overdag rond de tien graden, afhankelijk van de hoogte waarop je je bevindt. ’s Nachts kan het erg koud zijn in de winter, al wordt het vriespunt meestal niet bereikt.

Klimaat in het hooggebergte

Vanaf een hoogte van 4.000 meter is niets meer te merken van het gematigde klimaat in de Kleine Himalaya. Het hooggebergte in het noorden van het land heeft een alpine klimaat waar het het hele jaar koud is, met ijs en sneeuw. Op temperaturen boven nul wacht je hier tevergeefs, zelfs in de zomermaanden. Bereidt je voor op ijzige temperaturen en wisselvallig weer.

Klimaattabel voor Nepal (Kathmandu)

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 18 19 25 28 30 29 29 28 28 27 23 19
Min. temperatuur in °C 2 4 7 12 16 19 21 20 19 13 7 4
Zonuren per dag 6 6 7 10 6 5 2 2 3 5 6 5
Regendagen per maand 1 5 2 6 10 15 21 20 12 4 1 0

Conclusie: de beste reistijd voor Nepal

Nepal is een topbestemming voor liefhebbers van trekking. Om het prachtige berglandschap in al zijn schoonheid te ervaren, is de beste reistijd voor Nepal september tot april. Je kunt de toppen bestormen en de perfecte trekking vakantie beleven. Hoe hoger je komt, hoe kouder het wordt. Als je in december of januari naar Nepal reist en de Himalaya bewandelen wilt, dien je rekening te houden met intense kou in de hogere gebieden. Veel van de daar gelegen accommodaties hebben bovendien geen verwarming. Reis je liever door Nepal met warmere temperaturen, onder het zonnetje en met weinig regen, dan zijn maart en april perfect. Ook zijn in deze maanden de omstandigheden optimaal voor de Mount Everest.

Reiskoorts?

Bekijk alle verre reizen

Meer uit het Travel Magazine

De beste reistijd voor andere bestemmingen

Opmerkingen

jouw mening?