Beste reistijd China

Wanneer is de beste reistijd voor China?

De beste reistijd voor China zijn de maanden april, mei, oktober en november. In deze periode zijn de meeste delen van het land aangenaam te bereizen. Bij een rondreis door China moet je er rekening mee houden dat het klimaat per regio kan verschillen.

Het hoogseizoen voor China reizen loopt van half januari tot en met februari, in mei en oktober. Gedurende deze tijd brengen niet alleen buitenlandse toeristen hun vakantie door in China, ook vele lokale bewoners verkennen hun prachtige land tijdens deze maanden. Dit komt gedeeltelijk door het Chinese Nieuwjaar, dat wordt gevierd tussen eind januari en half februari en ook door de nationale feestdag op 1 oktober. In deze periodes stijgen de prijzen voor vluchten en hotels in het Verre Oosten. In november en december kun je daarentegen een goedkope vakantie naar China boeken.

 

 

Beste reistijd voor China per regio

Beijing april, mei, september tot en met november
Shanghai april, mei, oktober en november
Xi’an april, mei, september en oktober
Hongkong oktober tot en met april
Tibet mei, juni, september en oktober

China in het kort

China is – met Rusland – het land met de meeste buurlanden ter wereld – 14 in totaal. Tot de buurlanden behoren India, Nepal, Bhutan, Pakistan, Afghanistan, Tadzjikistan, Kirgizië, Myanmar, Laos, Vietnam, Noord-Korea, Rusland, Kazachstan en Mongolië. China heeft 1,37 miljard inwoners, waarvan er 22 miljoen in hoofdstad Beijing wonen. Deze lokt met zijn 3.000 jaar oude geschiedenis en talrijke bezienswaardigheden toeristen uit binnen- en buitenland. De Verboden Stad, de Chinese Muur, de Tempel van de Hemel en het Zomerpaleis zijn de bekendste bezienswaardigheden. Populaire bestemmingen voor een reis naar China zijn de metropolen van Shanghai, Beijing en Hong Kong. Echter niet alleen de grote steden van het land zorgen voor een onvergetelijke reis.

Ook de natuur van China is adembenemend. Het land van de glimlach herbergt de langste rivier in Azië, de Yangtze-rivier. Met 6.380 kilometer is het de op twee na langste rivier ter wereld, na de Nijl en de Amazonerivier. Onder de talloze gebergtes in China behoort ook de Himalaya. UNESCO-werelderfgoed is het Jiuzhaigou National Park in de provincie Sichuan, de natuur is hier adembenemend. Wandel over de paden en bewonder de turquoise meren en indrukwekkende watervallen. In China is zo veel te ontdekken dat je je reis goed moet plannen. Wil je meer weten over de beste reistijd voor bepaalde activiteiten? Lees dan zeker verder. Ook geef ik informatie over het klimaat in de verschillende regio’s van China, zodat je goed voorbereid op reis kunt.

Beste reistijd voor China per activiteit

Ben je van plan een reis door China te maken met een specifiek doel? Lees dan verder om te weten te komen wanneer je het beste naar China kunt reizen voor een rondreis, om het Terracotta Leger te bekijken of om de Chinese Muur te bezoeken. Aan de hand van de klimaattabel zie je wanneer je de beste omstandigheden treft, zodat het niet te koud is of te veel regent.

Wanneer is de beste reistijd voor een rondreis door China?

De beste reistijd voor een rondreis door China is in september of oktober. Andere opties zijn de maanden april en mei. De Chinese lente en herfst hebben over het algemeen aangename temperaturen, een voorwaarde voor een geslaagde rondreis. Dankzij binnenlandse vluchten, langeafstandsbussen en treinen kun je het land uitgebreid verkennen. Ingewikkelder is het om per huurauto door China te reizen. Het is namelijk niet toegestaan om met een internationaal rijbewijs door het land te reizen. Je zult in plaats daarvan een tijdelijk rijbewijs moeten aanvragen. Als je langer dan drie maanden in het land blijft, heb je een Chinees rijbewijs nodig.

treinreis door China

Wanneer is de beste reistijd voor een bezoek aan de Chinese Muur?

De beste reistijd voor de Chinese Muur is de zachte lente (april en mei) of de herfst (september, oktober, november). In de lente ontwaakt de natuur en laat ze zich van haar mooiste kant zien. In de herfst verandert het groene bladerdek rond de Chinese Muur in een prachtig kleurenpalet. In de zomer is het erg druk rond China’s beroemdste bezienswaardigheid. Bovendien brengen de zomermaanden veel regen met zich mee en kan het erg heet zijn. In de winter is het ijskoud, al heeft dat als voordeel dat je de muur voor jezelf hebt.

De Chinese Muur is een van de bezienswaardigheden in China die tot het werelderfgoed behoren. De meeste toeristen bezoeken de meer dan 21.000 kilometer lange Grote Muur vanuit Beijing. Een insider tip voor de avonturiers onder jullie: op het gedeelte bij Huanghuacheng zijn veel minder toeristen. Hier kun je ongerestaureerde delen van de Chinese Muur aanschouwen. Er is ook een opgeknapt deel maar om hier te komen moet je een steile klim maken. Als je niet terugschrikt voor een zweterige klim wordt je beloond met een magnifiek uitzicht over de regio en dat zonder massa’s toeristen.

Wanneer is de beste reistijd voor een excursie naar het Terracotta leger?

Een van China’s meest beroemde bezienswaardigheden bereik je vanuit Xi’an: het legendarische terracotta leger. Je kunt het Terracotta leger het hele jaar door bezoeken omdat de archeologische vindplaats wordt overdekt door grote hallen. Het bekijken van de ongeveer 6.000 soldaten en paarden van klei is onvergetelijk. Wil je een bezoek aan het Terracotta leger combineren met een stedentrip naar de nabij gelegen stad Xi’an, dan raad ik de lente en de herfst aan. Wandel langs de historische, bijna volledig bewaard gebleven stadsmuren, de Great Wild Goose Pagoda en de islamitische wijk van de stad. De aangename temperaturen zorgen voor een mooie tijd in deze veelzijdige regio.

Het Terracotta Leger in Xi'an

Hoe is het klimaat in China?

De oppervlakte van het land bedraagt meer dan 9,6 miljoen vierkante kilometer. China is daarmee maar iets kleiner dan heel Europa. Maar liefst 18 verschillende klimaatzones beïnvloeden het weer in het land, van het landklimaat in het westen en noorden tot het tropische klimaat in het zuiden en het hooggebergteklimaat in Tibet. Het grootste gedeelte van het land bevindt zich echter in de gematigde zone. Daarnaast beïnvloedt de moesson het klimaat van China. Hierdoor valt er in de meeste regio’s heel wat regen in de zomer. Hieronder lees je meer over het klimaat in verschillende delen van het land. Je vindt er onder meer info over het aantal uren zon en de verwachtte regenval per maand.

De skyline van Peking

Klimaat in Beijing

Beijing – de hoofdstad van China – ligt in de gematigde zone. In deze regio van het land zijn de winters erg koud en de zomers heet. Met een minimumtemperatuur van -10 graden Celsius is januari de koudste maand van het jaar. De maximumtemperatuur is in deze periode 2 graden. In de zomermaanden kunnen vakantiegangers temperaturen verwachten van rond de 30 graden in juni, juli en augustus. Hoewel juli de warmste maand is, is het niet de zonnigste maand. Met 9 uur per dag zijn mei en juni de zonnigste maanden in Beijing. In vergelijking met Hongkong of Shanghai valt er het hele jaar relatief weinig regen. De meeste neerslag valt in juli en augustus. Met een gemiddelde van 1 regenachtige dag kun je in januari, februari, november en december je paraplu thuislaten. Wil je tijdens je vakantie in China de hoofdstad bezoeken, kies dan voor april, mei, september, oktober of november. Dit is de beste reistijd voor Beijing. In deze maanden regent het nauwelijks, schijnt de zon minstens 8 uur per dag en zijn de temperaturen aangenaam. Vergeet niet iets warms in te pakken zodat je het ’s avonds niet koud krijgt.

Klimaattabel voor Beijing

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 2 4 11 20 26 30 31 30 26 19 10 3
Min. temperatuur in °C -10 -7 -1 7 13 18 22 20 14 7 0 -7
Zonuren per dag 7 7 8 8 9 9 7 7 8 8 7 6
Regendagen per maand 1 1 2 3 4 6 10 9 4 3 1 1
Neerslag in mm 3 7 10 28 31 72 178 191 46 18 5 2

De skyline van Shanghai

Klimaat in Shanghai

Net als in Beijing kun je in Shanghai goed de verschillende tussen de seizoenen voelen. In de winter zal het in Shanghai echter minder koud zijn. Met een maximumtemperatuur van 32 graden Celsius zijn juli en augustus de warmste maanden. De zon schijnt in deze maanden zo’n 7 uur per dag. In januari en februari schijnt de zon spaarzaam, met gemiddeld vier uur per dag. De minimumtemperatuur ligt dan ook op 0 graden in januari. De meeste neerslag valt in Shanghai in de zomer. In deze perioden blazen er tyfoons door het land die veel regen brengen naar de metropool in het oosten van China. In juni en september valt de meeste regen. De beste reistijd voor Shanghai zijn de maanden april, mei, oktober en november. In de lente en herfst valt er zoals je in de klimaattabel kunt zien minder regen dan in de zomer. Bovendien zijn de temperaturen in deze maanden aangenamer.

Klimaattabel voor Shanghai

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 8 9 13 19 24 27 32 32 27 22 17 11
Min. temperatuur in °C 0 2 5 11 16 20 25 25 21 15 9 2
Zonuren per dag 4 4 5 5 6 6 7 7 6 5 5 5
Regendagen per maand 9 10 13 13 13 14 12 10 12 9 8 7
Niederschlag in mm 39 59 81 102 115 152 128 133 156 61 51 35

De skyline van Hongkong

Klimaat in Hongkong

Hongkong ligt aan de kust in het zuiden van China. Vanwege de ligging aan de parelrivier is de stad een van de belangrijkste metropolen voor internationale handel. ’s Werelds grootste vrachtluchthaven ligt er: Hong Kong International Airport. Hongkong bevindt zich in de subtropische klimaatzone, wat betekent dat de winters droog en koel zijn en de zomers regenachtig en heet. Tijdens de zomermaanden komen vaker tyfoons voor. De koudste tijd van het jaar is januari / februari. In deze maanden liggen de temperaturen tussen de 15 en 19 graden Celsius. De warmste maanden zijn juli en augustus met maxima van rond de 31 graden. De zonnigste maand is juli met 8 uur zon per dag, op de voet gevolgd door augustus met 7 uur. Maart is minder gul met ongeveer 3 uur zon per dag. De meeste regen valt tussen mei en september, met een piek van 433 millimeter in augustus. De zomermaanden zijn niet alleen erg regenachtig, veel toeristen ervaren de hoge luchtvochtigheid en hete temperaturen als onaangenaam. De beste reistijd voor Hongkong ligt dan ook tussen oktober en april.

Klimaattabel voor Hongkong

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 19 19 21 25 28 30 31 31 30 28 24 20
Min. temperatuur in °C 15 15 17 21 24 26 27 27 26 24 20 16
Zonuren per dag 5 4 3 4 5 5 8 7 6 6 6 6
Regendagen per maand 5 9 11 12 15 19 18 17 15 7 6 5
Neerslag in mm 25 35 56 175 311 388 378 433 331 102 38 28

De skyline van Xian

Klimaat in Xi’an

Om een ​​idee te krijgen van het klimaat in Centraal-China, zie je hieronder de klimaattabel voor Xi’an. Deze regio ligt in een warm gematigde klimaatzone. In de winter daalt het kwik tot onder het vriespunt en in de zomer kan het erg heet worden. De koudste maand is januari met overdag een maximum van 5 graden Celsius en minimumtemperaturen van -4 graden. December is maar een graad warmer. De heetste maanden zijn juni, juli en augustus met een gemiddelde van meer dan 30 graden Celsius. In vergelijking met de klimaattabellen van de steden Hongkong, Beijing en Shanghai, heeft Xi’an de minste regenval. De meeste neerslag valt in september. Ter vergelijking, in Hongkong valt meer dan vier keer zoveel regen in de natste maand van het jaar. De beste reistijd voor Xi’an is van maart tot en met mei. Ook september en oktober zijn geschikt voor een reis naar de stad in het hart van China. Zo ontsnapt je aan de vrieskou van de winter en de hitte van de zomer.

Klimaattabel voor Xi’an

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 5 8 14 20 26 32 32 31 25 19 12 6
Min. temperatuur in °C -4 -2 3 9 14 19 22 21 16 10 3 -3
Zonuren per dag 4 4 5 6 6 7 7 7 5 4 4 4
Regendagen per maand 4 5 7 9 9 9 11 9 12 11 7 3
Neerslag in mm 6 11 25 47 62 51 93 67 106 64 26 5

Donkere wolken boven Tibet

Klimaat in Tibet

Tibet is onderhevig aan het hooggebergteklimaat (toendraklimaat). Het weer verschilt enorm tussen noord en zuid. Sommige delen van Tibet liggen op meer dan 4500 meter hoogte terwijl andere regio’s zich in de bergvalleien bevinden. Het beste weer kun je verwachten in de lager gelegen gebieden. De klimaattabel voor Lhasa vertegenwoordigt hieronder het klimaat voor Tibet. De stad ligt in het zuidoosten van Tibet op 3.650 meter hoogte. Vooral het Potala paleis is een populaire bezienswaardigheid in Lhasa. Dit is de voormalige zetel van de regering van de Dalai Lama. Tijdens een reis door Tibet geniet je in juni de hoogste temperaturen, met een gemiddelde van 23 graden. De koudste maand is januari met een maximum van gemiddeld 7 graden en een minimum van -10. Het hele jaar door schijnt de zon gemiddeld 7 – 9 uur per dag. De meeste neerslag valt in juli en augustus. Wil je naar China reizen tijdens de beste reistijd voor Tibet? Plan dan je reis in mei, juni, september of oktober. Hoewel de zomer gemiddeld het natst is, regent het in Tibet vooral ’s nachts. Daarom zijn de zomermaanden ook geschikt voor een reis.

Klimaattabel voor Lhasa

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 7 9 12 16 19 23 22 21 20 16 11 8
Min. temperatuur in °C -10 -7 -3 1 5 9 10 9 8 1 -5 -9
Zonuren per dag 8 8 8 8 9 9 7 7 8 9 9 9
Regendagen per maand 0 0 0 1 5 10 15 15 10 2 0 0
Neerslag in mm 0 0 2 5 27 27 119 123 58 10 2 1

Conclusie: de beste reistijd voor China

Plan je reis naar China en laat je betoveren door het Land van de Glimlach. Of het nu de eeuwenoude cultuur is, de gevarieerde natuur of de bruisende steden – ik garandeer je: je zult een vakantie naar China nooit vergeten. Bekijk voor het boeken van je vakantie de klimaattabellen van elke Chinese regio zodat je weet wanneer je welke regio het beste kunt bezoeken. Over het geheel genomen is de beste reistijd voor China april, mei, oktober en november. In deze periode is het in de meeste regio’s mooi weer. In de lente en herfst heb je geen last van de regenachtige zomer of de bitterkoude winter. Veel plezier met het plannen van je reis!

Klaar voor een rondreis China?

Alle reizen naar China

De beste reistijd voor andere bestemmingen

Opmerkingen

jouw mening?