Beste reistijd Oman

De beste reistijd voor Oman

Misschien zie je Oman nog niet echt als een mooie vakantiebestemming, maar dat is het wel. Dit koninkrijk in het zuidoosten van het Arabische Schiereiland grenst aan Jemen, Saoëdi- Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Verder grenst het land aan de Golf van Oman en de Arabische Zee. Aan de kustgebieden vind je prachtige stranden en indrukwekkende resorts. Je geniet hier van een onvergetelijke strandvakantie, zolang je je maar aan de beste reistijd voor Oman houdt. Zo profiteer je van prachtig weer en krijg je geen zonnesteek tijdens je vakantie in Oman. Hieronder vertellen we je meer over de beste reistijd voor Oman, een sprookjesachtig maar modern land in het Midden-Oosten. Lees verder voor meer informatie over het weer en voor klimaattabellen.

Wat is de beste reistijd voor Oman?

De geografische ligging van Oman zorgt ervoor dat het altijd warm is in het land. Niet elke maand is de hitte comfortabel, zeker voor Europeanen is het in Oman vaak veel te heet. Daarom is de beste reistijd voor Oman tussen november en maart. Verruil de koude winter in Nederland voor de zomerse temperaturen van Oman. Tussen november en maart liggen de temperaturen onder de 30 graden Celsius. November is met een gemiddelde temperatuur van 29 graden het warmste. ’s Nachts blijft het warm en daalt de temperatuur niet verder dan 23 graden Celsius. Ter vergelijking: in februari is de dagtemperatuur gemiddeld 24 graden Celsius. Die maand is wat koeler dan november en december, maar nog steeds lekker warm. ’s Nachts ligt de temperatuur in februari rond de 19 graden Celsius. Aangenaam, maar niet te warm. Na februari schieten de temperaturen omhoog en is het in maart overdag al 27 graden Celsius. ’s Nachts stijgen de temperaturen ook tot boven de 20 graden Celsius. In Oman schijnt de zon altijd, ongeacht in welke maand je het land bezoekt. Kies je voor de beste reistijd, de Nederlandse winter, dan mag je je verheugen op 8 tot 10 zonuren per dag. De watertemperatuur is het hele jaar door hoog en ideaal om te zwemmen. Tussen november en maart ligt de watertemperatuur tussen de 24 en 26 graden Celsius. Perfect voor een korte, verkoelende duik en warm genoeg om lekker lang in te dobberen. Over het algemeen is Oman erg droog, maar vooral in de winter kunnen zware regenbuien over het land trekken. Houd tussen november en maart rekening met 1 of 2 regenachtige dagen per maand.

 

Beste reistijd Oman per maand

  • November: 29°C, 10 zonuren, 5°C watertemperatuur., 1 regendag
  • December: 26°C, 8 zonuren, 26°C watertemperatuur., 2 regendagen
  • Januari: 24°C, 10 zonuren, 24°C watertemperatuur., 2 regendagen
  • Februari: 24°C, 10 zonuren, 24°C watertemperatuur., 2 regendagen
  • Maart: 27°C, 9 zonuren, 24°C watertemperatuur., 1 regendag

Strand in Oman

 

De beste reistijd van november tot maart geldt voor heel Oman. Zowel in de hoofdstad Masqat in het noordoosten als in de geliefde badplaats Salalah in het zuidwesten van Oman. Tussen november en maart liggen de temperaturen overdag in Muscat ongeveer tussen de 25 en 29 graden Celsius. In Salalah kun je de beste reistijd zelfs verlengen tot mei. Perfect zwemweer, veel mogelijkheden voor watersport en een kleurrijke onderwaterwereld – breng de winter door in Oman en geniet ten volle van dit prachtige land. In beide regio’s kan het in deze maanden regenen. Het aantal regendagen per maand is laag, maar als het regent dan zijn het hevige buien die droge grond niet zo snel kan absorberen met overstromingen tot gevolg.

In het noorden van Oman ligt het Hadjargebergte. De beste reistijd voor deze regio is anders dan voor de rest van Oman. Wil je wandelen door het Hadjargebergte ga dan in de zomer. De zomers zijn in de bergen minder warm dan in het vlakke land, maar nog altijd gematigd warm. De zomer is daarom de ideale tijd om de bergen in te trekken. ’s Nachts kan het wel fris zijn en wees ook voorbereid op neerslag.

Hoe is het klimaat in Oman?

Het klimaat in Oman is onderhevig aan de invloed van passaatwinden en de moesson. Dit zorgt voor een subtropisch klimaat met extreem hete zomers en warme winters. In vergelijking met de zomer is de winter korter.  Over het algemeen is het in het midden van het land altijd warmer en droger dan aan de kust. Aan de noordkust, waar de hoofdstad Masqat ligt, is het echter heet en vochtig. Het hele jaar door zijn er maar weinig regendagen per maand. Zo nu en dan zijn er tropische stormen met veel neerslag en een sterke wind.

Trek je de bergen in, dan wordt het frisser, maar ook vochtiger. In de hogere delen van het Hadjargebergte heerst een bergklimaat en is het in de winter en ’s nachts erg koel. In de bergen regent het vaker en heviger dan in de laaglanden. De neerslag in het berggebied valt verspreid over het hele jaar.

Regenseizoen in Oman – de bergen kleuren groen

Eén keer per jaar verandert de zuidkust van Oman in een populaire attractie. Het regenseizoen loopt in de regio rond Salalah in het Dhofargebergte van juni tot september. De moesson Charis die uit Zuidoost-Azië komt, beïnvloedt de weersomstandigheden en creëert een klein wonder. In tegenstelling tot in de rest van Oman, daalt de temperatuur in deze regio overdag tot 20 graden Celsius. Voor de inwoners is dit een fijne afwisseling met het anders zo warme weer. Máár, er gebeurt meer. De regen brengt het anders zo droge landschap tot leven: planten beginnen te bloeien. Inwoners van Oman komen vanuit het hele land dit natuurspektakel bewonderen. Ook veel Arabieren bezoeken de groene oase in Dhofar.

Klimaattabel voor Oman (Masqat)

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 24 24 27 31 35 37 35 33 33 33 29 26
Min. temperatuur in °C 19 19 22 25 30 31 31 29 28 26 23 20
Zonuren per dag 10 10 9 10 12 13 9 10 11 11 10 8
Watertemperatuur in °C 24 24 24 27 28 30 30 30 29 29 25 26
Regendagen per maand 2 2 1 1 0 0 0 0 0 0 1 2

Hoe is het weer in Oman?

Weinig regen en het hele jaar hete temperaturen. Dat is het weer van Oman in het kort. In de zomermaanden liggen de temperaturen in Oman zó extreem hoog dat het voor ons Europanen bijna niet uit te houden is. Zoals je in bovenstaande klimaattabel kunt zien, tikt de thermometer in juni 37 graden Celsius aan. Vaak is het zelfs nog wamer en schieten de temperaturen voorbij de 40 graden Celsius. Bovendien is de luchtvochtigheid hoog wat de hoge temperaturen nog onaangenamer maakt. In hoofdstad Masqat is het in de zomer ’s ochtends al heel warm met temperaturen van boven de 30 graden Celsius. Na de lunch zakt de temperatuur iets, maar het verschil is minimaal.

Kenmerken voor het weer in oman in de zomermaanden zijn de kleine temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Aan de kust is het bijvoorbeeld overdag rond de 35 graden Celsius. ’s Nachts koelt het af tot zo’n 31 graden Celsius, nog altijd heel erg warm. In de bergen en in de woestijn is het anders. Daar zijn de temperatuurverschillen groter. In het zuidwesten van het Hadjargebergte is het in de zomer overdag gemiddeld 30 graden Celsius. ’s Avonds is het wel 10 graden kouder. Toch is het in de zomer aangenamer in de bergen dan aan de kust. Hoewel het ook in de bergen extreem warm kan worden, is het beter uit te houden door de lagere luchtvochtigheid.

In den meisten Regionen im Oman fällt der Regen in den Wintermonaten. Im Sommer gibt es dagegen, außer um Dhorfar, monatlich keinen einzigen Regentag. Kein Wunder, dass sich die Omani auf die Regenzeit an der Südküste des Landes freuen!

In de meeste regio’s van Oman valt tijdens de winter de meeste regen in de wintermaanden. In de zomer regent het, behalve in Dhorfar, bijna niet. Niet zo gek dat de inwoners van Oman uitkijken naar het regenseizoen!

 

Onze conclusie voor de beste reistijd voor Oman

Het gevarieerde landschap, dat bestaat uit droomstranden, bergen en woestijnen, maakt Oman absoluut de moeite waard als vakantiebestemming. Ga je voor een strandvakantie naar Oman, vermijd dan de hete zomermaanden en bezoek het land in de winter. De beste reistijd voor Oman is als volgt: november, december, januari, februari en maart. Waarom? De temperaturen zijn niet extreem hoog, de zee is heerlijk warm, de zon schijnt en de lucht is strakblauw. Oftewel: de ideale omstandigheden om even aan de koude Nederlandse winter te ontsnappen. Voor een wandelvakantie in de bergen van Oman is de zomer juist wel geschikt. ’s Nachts dalen de temperaturen in de bergen flink, maar het vriest niet. Wil je een echt bijzonder natuurfenomeen aanschouwen, reis dan tussen juni en september naar de zuidkust van Oman. De neerslag brengt het landschap tot leven en kleurt het groen.

De beste reistijd voor andere bestemmingen

Opmerkingen

jouw mening?