Een nieuwe stempel in je paspoort is altijd een geweldig souvenir en een mooie herinnering aan je vakantie. Ontdek hier welke stempels je kunt krijgen en waarvandaan!

In de afgelopen jaren is het een wedstrijd geworden onder globetrotters om de coolste en zeldzaamste paspoort stempels te verzamelen. Om een zo mooi mogelijk paspoort te hebben nemen sommige mensen riskante routes en omwegen, soms voor meerdere dagen, om een paspoort stempel op te halen in sommige van de meest afgelegen plekken ter wereld. Sommige stempels zijn populair vanwege het unieke ontwerp, terwijl andere stempels simpelweg schaars zijn omdat ze uitgegeven worden door landen die niet vaak bezocht worden.

Deze paspoort stempels zijn erg gewild

Machu Picchu | Paaseiland | Antarctica | Tristan da Cunha | Guantanamo Bay | Checkpoint Charlie

Wales | Noord Korea | Akhzivland | Ushuaia

1. Machu Picchu

De oude ruïne stad, in de 15de eeuw door de Inca’s gebouwd en gesitueerd op 2,430 meter hoogte tussen de toppen van Huayna Picchu en Machu Picchu, behoort tot Peru. De stad geeft paspoort stempels aan toeristen als souvenirs, zodat je nooit deze indrukwekkende ervaring zult vergeten. Als je een van de gelukkigen bent die Machu Picchu, een van de nieuwe zeven wereldwonderen, gaat bezoeken dan kun je een paspoort stempel ophalen in de hut links van de ingang.

paspoort stempels

2. Paaseiland

Door de afgelegen ligging in de Stille Oceaan is Paaseiland een fascinerende bestemming voor elke bezoeker. De meeste mensen hebben geen idee wat precies het verhaal achter de kolossale stenen beelden – de Moai – is, maar bij iedereen komt het beeld wel meteen naar boven als je Paaseiland zegt. Het is dan ook niet gek dat er voor gekozen is om het boegbeeld van Paaseiland in de paspoort stempels te verwerken! Zelfs in een volledig gevuld paspoort vol stempels valt de paspoort stempel van Paaseiland meteen op. De stempel heeft de harten van menige reizigers veroverd.


3. Antarctica

Het zuidelijkste continent is meestal het laatste continent bezocht door globetrotters. Er heen reizen is meestal ontzettend duur en tijdrovend. De enige manier om Antarctica te bereiken is vaak door je aan te sluiten bij een onderzoeksexpeditie per schip of vliegveld vanaf Argentinië, Chili, New-Zeeland of Zuid-Afrika. Antarctica is geen officieel land, maar eerdere 50 naties met ieder hun eigen onderzoekscentrum, vertegenwoordigd op een continent. Veel van deze centra hebben hun eigen paspoort stempels. Zuidpool verkenners met uitzonderlijk veel doorzettingsvermogen komen misschien zelfs thuis met meer dan een paspoort stempel. De meest speciale stempel vind je in Amundsen-Scott South Pole Station op de Zuidpool.

paspoort stempels

4. Tristan da Cunha

Tristan da Cunha wordt gezien als het meest afgelegen eiland ter wereld. De enige manier om hier te komen is door middel van een vijf dagen lange boottocht, beginnend in Zuid-Afrika. Het is dan ook niet gek dat deze stempel zeer gewild is en voor velen een heus pronkstuk in hun verzameling is.

23.10.20

Retourtickets Los Angeles voor 2021

Maak je klaar voor Hollywood!

Reis naar de City of Angels! Boek nu deze scherpgeprijsde vluchten naar Los Angeles en voor je het weet loop jij over de Hollywood Boulevard of flaneer je over het strand van Santa Monica of Venice Beach!

20.10.20

Retourtickets Mexico voor 2021

Jouw ticket naar de tropics!

Wow! Met deze voordelige vluchten vertrek jij binnenkort naar het zonnige Mexico. Ontdek de culturele schatten van de mysterieuze Maya's en gooi je strandhanddoek uit op de paradijselijk witte stranden. Snel bij zijn!

5. Guantanamo Bay

De Amerikaanse Guantanamo Bay Naval Base, in het zuiden van Cuba, klinkt als een absurde vakantiebestemming voor toeristen, met name vanwege het zeer controversiële gevangeniskamp. Door de relatief recente verbetering in de relatie tussen de Verenigde Staten en Cuba is het een stuk makkelijker geworden om Guantanamo Bay te bezoeken, maar een reis hiernaartoe vergt nog steeds veel planning en moeite. Velen vragen zich eigenlijk af of de stempel wel echt al die moeite waard is…

paspoort stempels

Reizen naar Cuba

6. Checkpoint Charlie

De DDR stempel is niet enkel verleden tijd, maar wordt nog steeds uitgegeven bij Checkpoint Charlie in Berlijn, voor slechts een paar euro. Natuurlijk is dit slechts een souvenir voor toeristen en niet het bewijs van een verre reis. Desalniettemin is het toch een ongebruikelijke aanvulling op je paspoort. Plus, een echte fanatieke reiziger is blij met elke nieuwe stempel!

paspoort stempels

Op stedentrip naar Berlijn

7. Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch

Ik heb niet zomaar wat willekeurige letters ingetoetst. Noch heb ik liggen slapen op m’n toetsenbord met dit als gevolg en ook mijn kat heeft er niks mee te maken. Bovenstaande plaats bestaat echt. Geloof het of niet, maar dit dorpje in Wales heeft de langste naam in Europa met 58 karakters! Wereldwijd gezien is het trouwens de op een na grootste; ongelofelijk toch dat het nog langer kan, toch?! Om dit (bijna) record te vereeuwigen in je paspoort kun je er een stempel van krijgen in de “James Pringle Weavers” shop als souvenir.

paspoort stempels

8. Noord Korea

De uiterst controversiële politieke situatie in Noord Korea, en het feit dat maar een erg klein aantal bezoekers jaarlijks wordt toegelaten in het land, maken paspoort stempels uit dit land zo ontzettend speciaal. De Noord Koreaanse overheid laat enkel toeristen toe in het land als ze een reis hebben georganiseerd met een erkende reisorganisatie. Voor velen van jullie is een verblijf in een land met grote armoede waarschijnlijk niet echt een bucketlist dingetje, maar veel reizigers vertellen me altijd hoe informatief en interessant een reis naar het onbekende was.

paspoort stempels

9. Akhzivland

Akhzivland is een zogenaamde micronatie, een apart soort land waar er wereldwijd maar een paar van zijn. In principe zijn dit een soort “fantasiestaten”, die naar de buitenwereld zich gedragen als soevereine staten. Ze zijn echter niet zo erkend door het internationaal recht en ze missen belangrijke eigenschappen van “normale” staten. Akhzivland ligt aan de westkust van Israël. Het is ongeveer 10,000 vierkante meter groot en heeft een populatie van…2! Desalniettemin heeft het landje een eigen vlag, een eigen volkslied, en worden er ook eigen paspoort stempels uitgegeven. Dit trekt jaarlijks veel nieuwsgierige toeristen aan.

10. Ushuaia

Ushuaia in Argentinië is de meest zuidelijke stad in de wereld en heeft eigen paspoort stempels, als ode aan de unieke geografische ligging. Sterker nog, er zijn twee verschillende stempels. Een wordt uitgegeven door het toeristeninformatiecentrum, de ander bij het Tierra del Fuego nationale park. Bij het zien van de schattige pinguïns, die je daadwerkelijk kunt ontmoeten in Ushuaia, en de Argentijnse vlag met de tekst Fin del Mundo (“end of the world”) zullen je vrienden thuis groen zien van jaloezie!

paspoort stempels

Heb je al zin gekregen om op ontdekkingstocht te gaan? Natuurlijk hoeft een vakantiebestemming niet altijd zo ver weg en afgelegen te zijn, maar het is natuurlijk wel cool om deze uitzonderlijke paspoort stempels te verzamelen!

Verre reizen