Een nieuwe stempel in je paspoort is altijd een geweldig souvenir en een mooie herinnering aan je vakantie. Ontdek hier welke stempels je kunt krijgen en waarvandaan!

Onder globetrotters is het een echte sport om de coolste en zeldzaamste paspoortstempels te verzamelen. Om een zo exotisch mogelijk paspoort te hebben, nemen sommige mensen riskante routes en omwegen, soms voor meerdere dagen, om een paspoortstempel op te halen op de meest afgelegen plekken ter wereld. Sommige stempels zijn populair vanwege het unieke ontwerp, terwijl andere stempels simpelweg schaars zijn omdat ze uitgegeven worden door landen die niet vaak bezocht worden.

Deze paspoortstempels zijn erg gewild

Machu Picchu | Paaseiland | Antarctica

Tristan da Cunha | Guantanamo Bay

Checkpoint CharlieWales

Noord Korea | Akhzivland | Ushuaia

1. Machu Picchu

De oude ruïnestad Machu Picchu, in de 15e eeuw door de Inca’s gebouwd en gesitueerd op 2,430 meter hoogte tussen de toppen van Huayna Picchu en Machu Picchu, ligt in Peru. De stad geeft paspoortstempels aan toeristen als souvenirs, zodat je nooit deze indrukwekkende ervaring zult vergeten. Als je een van de gelukkigen bent die Machu Picchu, een van de nieuwe zeven wereldwonderen, gaat bezoeken, dan kun je een paspoortstempel ophalen in de hut links van de ingang.

paspoort stempels

2. Paaseiland

Door de afgelegen ligging in de Stille Oceaan is Paaseiland een fascinerende bestemming voor elke bezoeker. De meeste mensen hebben geen idee wat precies het verhaal achter de kolossale stenen beelden – de Moai – is, maar bij iedereen komt het beeld wel meteen naar boven als je Paaseiland zegt. Het is dan ook niet gek dat er voor gekozen is om het boegbeeld van Paaseiland in de paspoortstempels te verwerken! Zelfs in een volledig gevuld paspoort valt de paspoortstempel van Paaseiland meteen op. De stempel heeft de harten van menig reiziger veroverd.


3. Antarctica

Het zuidelijkste continent is meestal het laatste continent dat wordt bezocht door globetrotters. Er heen reizen is vaak ontzettend duur en tijdrovend. De enige manier om Antarctica te bereiken is door je aan te sluiten bij een onderzoeksexpeditie per schip of te vliegen vanaf Argentinië, Chili, New-Zeeland of Zuid-Afrika. Antarctica is geen officieel land. Vijftig verschillende naties hebben er een onderzoekscentrum. Veel van deze onderzoekscentra hebben hun eigen paspoortstempel. Zuidpool verkenners met uitzonderlijk veel doorzettingsvermogen komen misschien zelfs thuis met meer dan één paspoortstempel. De meest speciale stempel is afkomstig van het Amundsen-Scott South Pole Station op de Zuidpool.

paspoort stempels

4. Tristan da Cunha

Tristan da Cunha wordt gezien als het meest afgelegen eiland ter wereld. De enige manier om hier te komen is door middel van een vijf dagen lange boottocht, beginnend in Zuid-Afrika. Het is dan ook niet gek dat deze stempel zeer gewild is en voor velen een heus pronkstuk in hun verzameling is.

5. Guantanamo Bay

De Amerikaanse Guantanamo Bay Naval Base, in het zuiden van Cuba, klinkt als een absurde vakantiebestemming voor toeristen, met name vanwege het zeer controversiële gevangeniskamp. Door de relatief recente verbetering in de relatie tussen de Verenigde Staten en Cuba is het een stuk makkelijker geworden om Guantanamo Bay te bezoeken, maar een reis hiernaartoe vergt nog steeds veel planning en moeite. Je kunt je afvragen of de stempel wel echt al die moeite waard is…

paspoort stempels

6. Checkpoint Charlie

De DDR stempel is dan wel verleden tijd, hij wordt nog steeds uitgegeven bij Checkpoint Charlie in Berlijn, voor slechts een paar euro. Natuurlijk is dit slechts een souvenir voor toeristen en niet het bewijs van een verre reis. Desalniettemin is het een ongebruikelijke aanvulling in je paspoort. Een echt fanatieke reiziger is uiteraard blij met elke nieuwe stempel!

paspoort stempels

7. Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch

Ik heb niet zomaar wat willekeurige letters ingetoetst. Noch heb ik liggen slapen op m’n toetsenbord en ook mijn kat heeft er niks mee te maken. Bovenstaande plaats bestaat echt. Geloof het of niet, maar dit dorpje in Wales heeft de langste naam in Europa met 58 karakters! Wereldwijd gezien is het trouwens de op een na langste naam; ongelooflijk dat het nog langer kan! Om dit (bijna) record te vereeuwigen in je paspoort kun je een stempel krijgen in de “James Pringle Weaversshop” als souvenir.

paspoort stempels

8. Noord-Korea

De uiterst controversiële politieke situatie in Noord-Korea en het feit dat een erg klein aantal bezoekers jaarlijks wordt toegelaten in het land, maken paspoortstempels uit dit land zo ontzettend speciaal. De Noord-Koreaanse overheid laat enkel toeristen toe in het land als ze een reis hebben georganiseerd met een erkende reisorganisatie. Voor velen van jullie is een verblijf in dit controversiële land waar veel mensen in grote armoede leven niet echt een bucketlist dingetje, al blijft een reis naar het onbekende fascineren.

paspoort stempels

9. Akhzivland

Akhzivland is een zogenaamde micronatie, een apart soort land waar er wereldwijd maar een paar van zijn. In principe zijn dit een soort “fantasiestaten”, die zich naar de buitenwereld gedragen als soevereine staten. Ze worden echter niet erkend door het internationaal recht en ze missen belangrijke eigenschappen van “normale” staten. Akhzivland ligt aan de westkust van Israël. Het is ongeveer 10,000 vierkante meter groot en heeft een populatie van…2! Desalniettemin heeft het landje een eigen vlag, een eigen volkslied, en worden er ook eigen paspoort stempels uitgegeven. Dit trekt jaarlijks veel nieuwsgierige toeristen aan.

10. Ushuaia

Ushuaia in Argentinië is de meest zuidelijke stad ter wereld en heeft eigen paspoortstempels, als ode aan de unieke geografische ligging. Sterker nog, er zijn twee verschillende stempels. Een van de stempels wordt uitgegeven door het toeristeninformatiecentrum, de ander bij nationaal park Tierra del Fuego. Bij het zien van de schattige pinguïns, die je daadwerkelijk kunt ontmoeten in Ushuaia, en de Argentijnse vlag met de tekst Fin del Mundo (“end of the world”) zullen je vrienden thuis groen zien van jaloezie!

paspoort stempels

Heb je al zin gekregen om op ontdekkingstocht te gaan? Natuurlijk hoeft een vakantiebestemming niet altijd zo ver weg en afgelegen te zijn, maar het is natuurlijk wel cool om deze uitzonderlijke paspoortstempels te verzamelen!

Alle aanbiedingen voor verre reizen

 

Meer inspiratie uit het Travel Magazine: