Beste reistijd Punta Cana

Klimaat in Punta Cana

Het klimaat in Punta Cana is tropisch. Dit vakantiegebied in het oosten van de Dominicaanse Republiek kent het hele jaar door constante temperaturen. Januari en februari zijn de mildste maanden met een gemiddelde temperatuur van 29.2 graden Celsius. De periode tussen juli en oktober is het warmste met overdag een gemiddelde temperatuur van 31,5 graden Celsius. De gemiddelde luchtvochtigheid is gedurende het hele jaar 80 procent, waardoor het nog warmer aanvoelt. ’s Nachts is het meestal zo’n 10 graden kouder dan overdag. In januari en februari is de minimumtemperatuur 19,6 graden en tussen juni en oktober is de laagste temperatuur 22 graden. De zon schijnt het hele jaar door gemiddeld tussen de 6,6 en 8 uur per dag. De maanden februari, maart en april tellen de meeste zonuren. In deze periode valt ook de minste neerslag. Houd tussen januari en april rekening met 6 tot 7 regendagen per maand. In de rest van het jaar regent het veel meer, met name tussen mei en oktober met 13 regendagen per maand. In september is het risico op orkanen het grootste. Het zeewater is het hele jaar door warm met een temperatuur die schommelt tussen de 26 en 28 graden Celsius. Hierdoor kun je in Punta Cana het hele jaar door genieten van een zonvakantie op een van de 32 kilometer lange stranden.

Hieronder laat ik je zien wat de beste reistijd is voor Punta Cuna. Daarnaast geef ik je alle informatie die je nodig hebt over het weer en klimaat in deze regio in de Dominicaanse Republiek.

Boek je zonvakantie naar Punta Cana

Klimaattabel Punta Cana

Jan Feb Mrt Apr Mai Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 29,2 29,2 29,6 30,2 30,4 30,8 31,3 31,5 31,4 31,1 30,6 29,6
Min. temperatuur in °C 19,6 19,7 20,2 21,1 22,2 22,9 22,8 22,7 22,7 22,3 21,4 20,3
Zonuren per dag 7,4 8,2 8,3 8,4 7,9 7,8 7,4 7,7 7,4 6,7 7,3 6,6
Watertemperatuur in °C 27 26 26 27 27 27 28 28 28 28 27 27
Regendagen per maand 7 6 6 7 11 10 11 12 11 13 9 9

Beste reistijd Punta Cana

De maanden december tot april vormen de beste reistijd voor Punta Cana. Gedurende deze periode valt er weinig neerslag en is het lekker warm. Perfect voor een strandvakantie in het Caraïbisch gebied! Overdag ligt de temperatuur rond de 29 en 30 graden Celsius. De zon schijnt 7 tot 8 uur per dag en de luchtvochtigheid is ongeveer 78%. Dankzij een watertemperatuur van 27 graden Celsius kun je heerlijke genieten van het heldere, turqoise water van de Altantische Oceaan en de Caraïbische Zee. Wil je goedkoop naar Punta Cuna, maar niet reizen tijdens het regenseizoen? Dan zijn de maanden november en mei geschikt. Het weer is in deze maanden niet perfect, maar wel goed genoeg voor een goedkope vakantie. Vooral begin mei en eind november zijn geschikt voor een vakantie naar Punta Cana.

Beste reistijd Punta Cana per maand

  • December: 29,6°C, 6,6 zonuren per dag, 27°C watertemperatuur, 9 regendagen, 79% luchtvochtigheid
  • Januari: 29,2°C, 7,4 zonuren, 27°C watertemperatuur, 7 regendagen, 80% luchtvochtigheid
  • Februari: 29,2°C, 8,2 zonuren, 26°C watertemperatuur., 6 regendagen, 79% luchtvochtigheid
  • Maart: 29,6°C, 8,3 zonuren, 26°C watertemperatuur., 6 regendagen, 78% luchtvochtigheid
  • April: 30,2°C, 8,3 zonuren, 27°C watertemperatuur., 7 regendagen, 79% luchtvochtigheid

Strand op Punta Cana

Naar Dominicaanse Republiek deals

 

Weer in Punta Cana

Met een jaarlijkse gemiddelde temperatuur van 30 graden Celsius is het weer in Punta Cana tropisch. Het is het hele jaar door warm en regenachtig. In het droge seizoen – van december tot april – regent het wat minder: slechts 6 tot 7 dagen per maand. In het regenseizoen – tussen mei en oktober – zijn er gemiddeld 11 regendagen per maand, met de meeste neerslag in de herfst. De temperaturen zijn het hele jaar door constant en liggen overdag tussen de 29 en 31 graden Celsius. ’s Nachts koelt het af tot 19 tot 23 graden Celsius. Door de hoge luchtvochtigheid van meer dan 80% voelt het in het regenseizoen nog warmer aan dan het is. Daarnaast kunnen orkanen tijdens het regenseizoen voorkomen in Punta Cana. Van december tot april is het iets minder warm, regent het minder en daalt de luchtvochtigheid onder de 80%.

Hoe is het weer nu in Punta Cana?

Hiernaast zie je de weersvoorspelling voor Punta Cuna voor de komende drie dagen. Klik op de weer-widget als je meer informatie wilt over de huidige weersomstandigheden in Punta Cuna.

Het weer in Punta Cana tijdens het regenseizoen

Het regenseizoen in Punta Cuna loopt van juni tot oktober. In deze maanden is de kans op regen groter dan in de rest van het jaar. Bovendien is er een hoge luchtvochtigheid van meer dan 80 procent. Het is het hele regenseizoen warm met temperaturen boven de 31 graden Celsius, maar het regent het meeste in september en oktober. Oktober is de natste maand. Over het algemeen is het aan de zuidkust droger dan aan de noordkust. Je kunt prima een vakantie plannen tijdens het regenseizoen en hoeft niet bang te zijn dat het overal non-stop regent. Over het algemeen zijn de buien kort, maar hevig en na een uur of twee weer voorbij. Na zo’n tropische regenbui kleurt de lucht weer blauw en schijnt de zon opnieuw fel. Het is onwaarschijnlijk dat het meerdere dagen achter elkaar continu regent. Boek dus gerust je vakantie in de zomermaanden. Het voordeel van het regenseizoen is dat de prijzen lager liggen en je een mooie vakantie naar Punta Cuna kunt boeken voor een fijn prijsje. Een groot nadeel is echter de kans op orkanen. Lees daar hieronder meer over.

Beste reistijd Punta Cana

Het weer in Punta Cana tijdens het orkaanseizoen

Het regenseizoen is ook het orkaanseizoen in Punta Cana. Dit geldt voor de maanden mei tot november. Gedurende deze tijd kunnen orkanen het weer en het leven in Punta Cana opschudden. De orkanen vormen zich aan de westkust van Afrika, steken de Atlantische Oceaan over en passeren de Caraïbische Zee. In de meeste gevallen bereiken de orkanen de kust niet. Op de Caraïbische eilanden woedt dan alleen een stormachtige wind, zijn er onweerswolken en zware stortregenbuien. De zee is onrustig met hoge golven en zwemmen raad ik je in deze periode dan ook af. Als een cycloon sterk is, kan hij wel aan land komen.

Dit gebeurde in september 2017 toen een sterke orkaan het Caraïbisch gebied trof. Orkaan Maria woedde voornamelijk op het eiland Puerto Rico, wat zorgde voor veel overstromingen, schade en slachtoffers. Orkaan Maria trof de Dominicaanse Republiek ook, maar niet zo hard als Puerto Rico. Zo’n 350.000 mensen op de Dominicaanse Republiek zaten door overstromingen zonder elektriciteit. Een paar dagen lang werd de noodtoestand uitgeroepen. Het vliegveld van Punta Cana sloot haar deuren en veel mensen zochten onderdak in het binnenland, zo ver mogelijk van de kust af. Orkaan Maria bereikte een windsnelheid van ongeveer 195 kilometer per uur.

Wat betekent dit voor mijn vakantie in Punta Cana?

Ik raad je aan om je vakantie naar Punta Cana niet in september te plannen. In deze maand is de kans op orkanen het grootst. Aan de andere kant liet orkaan Maria in september 2017 zien dat de lokale bevolking van de Dominicaanse Republiek goed voorbereid is op mogelijke orkanen. De stroomuitval werd snel gerepareerd en slechts enkele dagen na de orkaan zag de Dominicaanse Republiek er alweer uit zoals altijd: schoon, opgeruimd en uitnodigend tot een vakantie. Ik moet wel zeggen dat Punta Cana en de rest van de Dominicaanse Republiek geluk hadden en niet al te hard geraakt werden door orkaan Maria. Het kan natuurlijk ook anders lopen. Daarom moet je het orkaangevaar in het Caraïbisch gebied niet onderschatten. Weeg het moment van jouw vakantie in Punta Cuna zorgvuldig af en kijk of je buiten het orkaanseizoen kunt reizen. Houd de weersvoorspellingen en de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten om op de hoogte te blijven van de actuele situatie. In geval van nood is het belangrijk dat je het advies van de autoriteiten en het hotelpersoneel opvolgt. Zij zijn getraind in het omgaan met dergelijke situaties en weten hoe ze je het beste kunnen helpen.

Beste reistijd Punta Cana

Punta Cana weer: een jaaroverzicht

Weer Punta Cana Januari

In januari is het weer in Punta Cana geweldig voor een vakantie. Overdag ligt de temperatuur rond de 29 graden Celsius en is het overwegend droog. ’s Nachts koelt het af tot 19 graden Celsius dus neem wat warmere kleding mee.

Beste reistijd

Weer Punta Cana Februari

In februari is het hoogseizoen in Punta Cana. Deze maand biedt de perfecte weersomstandigheden voor een vakantie. Het is midden in het droge seizoen, dus er valt nauwelijks neerslag. Overdag geniet je van temperaturen rond de 29 graden Celsius, maar ’s nachts en ’s ochtends kan het met 19 graden Celsius wat fris zijn.

Beste reistijd

Weer Punta Cana Maart

In maart is het nóg warmer en zonniger in Punta Cana. Aan een heldere blauwe hemel schijnt de zon 8,3 uur per dag. Zelfs ’s avonds is het nog lekker warm met een gemiddelde temperatuur van 23 graden Celsius. Overdag mag je rekenen op een maximale temperatuur van bijna 30 graden Celsius en is het meestal droog.

Beste reistijd

Weer Punta Cana April

April is de laatste maand van het droge seizoen, dus geniet van elke minuut mooi weer in Punta Cana. De gemiddelde temperatuur is overdag 30 graden Celsius, de zon schijnt 8,4 uur per dag en het is droog. ’s Avonds is het met een gemiddelde temperatuur van 23 graden Celsius nog lekker warm.

Beste reistijd

Weer Punta Cana Mei

Mei is de overgangsmaand naar het regenseizoen. Het regent nu meer dan in de voorgaande maanden. De temperatuur ligt rond de 30 graden Celsius overdag en rond de 22 graden ’s nachts. Het klimaat is tropisch: heet en vochtig. Vooral aan begin van de maand kan je nog een mooie vakantie met weinig neerslag beleven in Punta Cana.

Goede reistijd

Weer Punta Cana Juni

Begin juni is het weer in Punta Cana regenachtig en zwoel met temperaturen rond de 30 graden Celsius. ’s Nachts koelt het nauwelijks af. Vanaf het midden van de maand nemen de regenbuien geleidelijk af, maar kan er nog steeds af en toe neerslag vallen. De temperaturen blijven gelijk.

Regenseizoen, oké voor een vakantie

Weer Punta Cana Juli

In juli is het weer nog steeds tropisch, hoewel het over het algemeen vrij droog is. De regenbuien duren meestal niet langer dan een uur. Daarna schijnt de zon weer. Gemiddeld tellen de dagen in juli zo’n 7,4 zonuren.

Regenseizoen, oké voor een vakantie

Weer Punta Cana Augustus

Ook in augustus is het nog steeds tropisch warm met een hoge luchtvochtigheid die stijgt tot boven de 80%. De temperatuur klimt overdag naar 31,5 graden Celsius en ligt ’s nachts rond de 23 graden. Het is de hele maand door warm en regenachtig, dus neem een dunne regenjas mee op vakantie.

Regenseizoen, heet en vochtig weer

Weer Punta Cana September

Het weer in september is nog steeds warm en regenachtig. In deze maand is het orkaangevaar groot. Orkanen boven de Atlantische Oceaan zorgen voor extreem winderig, bewolkt en regenachtig weer in Punta Cana. De temperaturen blijven tropisch: gemiddeld is het overdag 31 graden Celsius.

Regenseizoen en orkaangevaar

Weer Punta Cana Oktober

In oktober brengt het weer een beetje verkoeling in het tropische Punta Cana. Een briesje zorgt voor aangenaam weer. Het blijft wel warm met overdag nog steeds een gemiddelde temperatuur van 31 graden Celsius en warme nachten met 22 graden Celsius.

Regenseizoen, oké voor een vakantie

Weer Punta Cana November

In november eindigen het orkaan- en regenseizoen in Punta Cana. De luchtvochtigheid daalt weer naar aangename waarden en het regent wat minder. De teller voor het aantal zonuren per dag staat op 7,3.

Goede reistijd

Weer Punta Cana December

In december is het meestal droog met een gemiddelde temperatuur van 29 graden Celsius. ’s Nachts koelt het af tot 20 graden Celsius. Af en toe komen korte regenbuien voor.

Beste reistijd

Mijn conclusie voor de beste reistijd voor Punta Cana

Punta Cana, de populaire vakantiebestemming in de Dominicaanse Republiek, nodigt met name in de winter en het voorjaar uit tot een droomvakantie onder palmbomen op witte stranden. De beste reistijd voor Punta Cana is van december tot april. Februari is de populairste maand voor een vakantie in Punta Cana, gevolgd door maart en april. Veel reizigers gebruiken ook de kerstvakantie voor een reis naar de Dominicaanse Republiek. Het weer in Punta Cana is het hele jaar door tropisch, warm en vochtig. Vooral tussen juni en oktober, het regenseizoen, valt er veel neerslag. Een tropische hitte en hoge luchtvochtigheid kenmerken de zomermaanden juli en augustus. In september neemt het orkaangevaar aan de Atlantische Oceaan toe. Over het algemeen komen ze niet aan land op de Caraïbische eilanden en veroorzaken ze alleen een stevige wind, veel regen en hoge golven. Het kan echter wel voorkomen dat een orkaan aan land komt, zoals orkaan Maria in september 2017. Daarom raad ik je de maand september af voor een reis naar Punta Cana. November en mei zijn goede en goedkope maanden buiten het hoogseizoen. Ik wens je een fantastische vakantie toe in dit tropische paradijs!

Zin in zon, zee en strand?

Hier vind je alle deals naar de Dominicaanse Republiek

De beste reistijd voor andere bestemmingen

Opmerkingen

jouw mening?