Iedereen heeft wel eens van de zeven wereldwonderen gehoord, maar welke zijn het ook al weer? In dit artikel stel ik de 7 wereldwonderen uit de antieke en die uit de nieuwe tijd aan je voor.

Natuurlijk begint iedereen enthousiast aan z’n poging om de zeven wereldwonderen te noemen. Het is echter helemaal niet eenvoudig om tot zeven te komen. Om ze in de toekomst moeiteloos uit je mouw te kunnen schudden, kun je hier meer lezen over de zeven antieke wereldwonderen en vertel ik daarnaast ook direct over de nieuwe Wonders of the World die onze aarde te bieden heeft.

De 7 wereldwonderen uit de oude tijd

1. De pyramiden van Gizeh
2. Het mausoleum van Halicarnassus
3. De kolos van Rhodos
4. De tempel van Artemis
5. De hanging gardens van Semiramis
6. Het standbeeld van Zeus in Olympia
7. De lichttoren van Pharos

De moderne wereldwonderen

1. Rotsenstad Petra
2. De Chinese Muur
3. Chichen Itza
4. Cristo Redentor
5. Het Colosseum
6. Machu Picchu
7. De Taj Mahal

 

De topdeals van de dag

Wat zijn de oude 7 wereldwonderen?

Wist je dat er zowel oude als nieuwe wereldwonderen zijn? Van de wereldwonderen uit de antieke tijd is helaas niet veel meer over. In de antieke tijd, zo’n tweehonderd jaar voor Christus, schreef Antipatros van Sidon over de indrukwekkende bouwwerken in een epigram (ook wel puntdicht). In dit korte gedicht werden onder andere de pyramiden van Gizeh vermeld. Van alle andere antieke wereldwonderen is helaas niet veel meer over. Het is zelfs nog niet helemaal duidelijk of deze wereldwonderen wel allemaal bestaan hebben!

Op onderstaande kaart vind je alle wereldwonderen (oud en nieuw).

De pyramiden van Gizeh

Slechts twintig kilometer van Caïro liggen de beroemde pyramiden van Gizeh. Dit is niet alleen het best bewaarde wereldwonder maar ook het oudste. De pyramiden werden zo’n 4.500 jaar geleden gebouwd, aan het begin van de Egyptische hoogcultuur. Ze werden gebouwd als grafzerken voor de farao’s. Van de drie pyramiden is de Cheops-pyramide de grootste en oudste. Dan zijn er nog de Chephren- en Mykerinos-pyramiden.

Het is met recht een wereldwonder hoe de oude Egyptenaren deze indrukwekkende bouwwerken al duizenden jaren geleden wisten te bouwen met hun beperkte werktuigen. Een vakantie naar Egypte zou alleen al op je bucketlist moeten staan om het oudste wereldwonder te aanschouwen.

Wereldwonder de pyramiden van Gizeh

Het mausoleum in Halicarnassus

De pyramiden van Gizeh werden al vier eeuwen voor Christus bewonderd door niemand minder dan Maussollos de 2e, een machtige stadhouder uit Halicarnassus. Nog tijdens zijn leven liet hij zijn laatste rustplaats bouwen naar voorbeeld van de pyramiden.

In het unieke bouwwerk werden Perzische, Griekse en Egyptische bouwstijlen gecombineerd. Een absoluut unicum in deze tijd. Bovenop een kubusvormig fundament verrees een enorme zuilengalerij die op zijn beurt weer werd gekroond door een monumentale paardenwagen. Het allereerste mausoleum had een hoogte van maar liefst 46 meter. Door een aardbeving in het jaar 1304 na Christus zijn vandaag de dag alleen nog de ruïnes te bekijken, te vinden in de buurt van Bodrum in Turkije.

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von jOsEpH (@cantwaitforyesterday) am

 

De kolos van Rhodos

Na een lange belegering die goed afliep voor de hoofdstad van Rhodos wilden de bewoners de zonnegod Helios bedanken en bouwden rond 304 voor Christus een dertig meter hoog bronzen standbeeld. Twaalf jaar duurde de bouw. Volgens de overlevering stond de reus met gespreide benen in de haven van Rhodos en beschermde de stad zo tegen vijanden. Volgens andere geschriften stond het standbeeld overigens in het midden van de stad.

Hoe dan ook, al na 66 jaar werd de reus op z’n knieën gedwongen door een aardbeving. Van de reus van Rhodos bleef niet meer over dan de onderbenen. Na de verovering van Rhodos door de Arabieren enkele eeuwen later verdwenen ook de laatste resten uit de stad. Sindsdien is er geen spoor meer van dit mythische wereldwonder.

Een kolos met gespreide benen boven de haven… dat klinkt als de haven van Braavos in Game of Thrones..

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von História Das Coisas (@historiasdascoisas) am

 

De tempel van Artemis in Ephesos

In het huidige Turkije stond de antieke tempel van Artemis, die ter ere van de olympische Godin van de jacht gebouwd werd. Het duurde even totdat de tempel zo was zoals hij in de gedichten van Antipatros naar voren komt. Er moesten een verwoesting, wederopbouw en enkele eeuwen tijd overheen gaan voordat de grootste tempel van zijn tijd verrees. Meer dan achtduizend vierkante meter besloeg het tempelcomplex, waar 127 pilaren van 18 meter hoogte het enorme stenen dak ondersteunden. Een tempel die zeker recht deed aan een godin. Tijdens een vakantie naar Turkije kun je nog steeds de indrukwekkende ruïnes in de buurt van Izmir bezoeken.

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von Yershov Dmitriy (@dimityrk) am

 

De hangende tuinen van Semiramis

Het bekendst zijn de hangende tuinen waarschijnlijk onder de naam “de hangende tuinen van Babylon“. Er is helaas niet veel bekend over dit wereldwonder. Zelfs het bestaan van de tuinen staat der discussie. Ook waar de tuinen zich bevonden moeten hebben is niet helemaal duidelijk. De overleveringen en geschriften wijzen richting de steden Babylon en Ninive in het huidige Irak.

Het standbeeld van Zeus in Olympia

Een indrukwekkende tempel met een even indrukwekkend standbeeld. De tempel van Zeus in de Griekse stad Olympia werd uitgerust met een ongeveer 12 meter hoge pyramide. Het beeldhouwwerk van de hoogste Olympische God, aan wie de Grieken hun gebeden en wensen richtten, was dan wel niet zo groot als de Kolos van Rhodos maar minstens zo indrukwekkend. Het standbeeld voor Zeus mocht wat kosten, want het bouwwerk bestond uit goud, ivoor en ebbenhout. Van het standbeeld is helaas niets meer over, het zou tijdens een brand verwoest zijn. De overblijfselen van de tempel kun je nog steeds bezichtigen tijdens een vakantie naar Griekenland.

De tempel van Zeus is een wereldwonder

De vuurtoren van Pharos

Het minst bekende antieke wereldwonder is de vuurtoren van Pharos voor Alexandrië. De enorme hoogte van de uit witsteen gehouwen toren begeesterde mensen eeuwenlang. De toren zou een totale hoogte van 113 meter bereikt hebben en zou bovendien de eerste vuurtoren geweest zijn. Er bleef door de eeuwen heen echter weinig meer over van de vuurtoren door aardbevingen. Dit wereldwonder, verrezen in 282 voor Christus, verdween in het niets tijdens een aardbeving in het jaar 1323.

 

Wat zijn de zeven moderne wereldwonderen?

Sinds 2007 bestaan er officieel zeven nieuwe wereldwonderen. Tijdens een feestelijk gala in Lissabon werden de winnaars na een wereldwijd onderzoek bekend gemaakt. Meer dan 90 miljoen mensen stemden op hun favoriete wereldwonder. Hier vertel ik je meer over deze wereldwonderen.

De rotsenstad Petra in Jordanië

Petra bestaat uit een unieke verzameling van in rots uitgehouwen gebouwen. In grote getalen bereiken toeristen vanuit de hele wereld de rotsenstad in de woestijn. Misschien herken je de ingang van het gebouw uit de Indiana Jones films. Als je voor de ingang staat, voelt het direct alsof je in een andere wereld bent beland. Maar je bent gewoon in het prachtige Jordanië!

De stad Petra

De Chinese Muur

Het grootste bouwwerk ter wereld slingert over een lengte van 21.000 kilometer door China. De indrukwekkende muur diende om vijanden buiten te houden. Vandaag de dag is het juist een plek waar mensen uit alle werelddelen elkaar treffen: het is een van de meest bezochte bezienswaardigheden ter wereld.

Wereldwonder de Chinese Muur

Chichen Itza op Yucatan

De geschiedenis van Mexico is fascinerend en divers. Chichen Itza was een van de belangrijkste handelscentra van de Maya’s. Tegenwoordig ligt de stad midden in het oerwoud maar je kunt de indrukwekkende overblijfselen nog steeds bezoeken. Vooral de vele mythen die de ronde doen over de Maya’s zorgen ervoor dat de rillingen af en toe over de rug lopen. Een bezoek aan de Maya hoofdstad zul je niet snel vergeten!

Wereldwonder Chichen Itza

Cristo Redentor in Rio de Janeiro

Het 32 meter hoge standbeeld van Christus de Verlosser is dé blikvanger van Rio de Janeiro. Met zijn wijd opengespreide armen lijkt Christus de stad te omarmen. Cristo Redentor is inmiddels een Katholiek bedevaartsoord. Wie de klim naar de 700 meter hoge berg Corcovado succesvol volbrengt, wordt niet alleen beloond met een wereldwonder maar ook met een waanzinnig uitzicht over Rio de Janeiro. In de sokkel van het standbeeld is een kleine kapel te vinden.

Het beeld van Cristo Redentor

Het Colosseum in Rome

Midden in Rome ligt het wereldberoemde Colosseum. De ruïnes van het voormalige amphitheater stralen ook vandaag de dag, zo’n tweeduizend jaar naar de bouw, nog allure uit. Vanbinnen heb je goed uitzicht over de catacomben. Ook nu deze grotendeels vervallen zijn, kun je je nog goed voorstellen wat voor angst de gladiatoren gevoeld moeten hebben voordat zij de arena binnentraden.

Colosseum in Rome

Inkastad Machu Picchu

De beroemdste bezienswaardigheid van Peru is een stad in de wolken. Machu Picchu werd al in 1440 gebouwd door de Inka’s. Hier, op 2350 meter hoogte, kun je met eigen ogen zien hoe de bewoners van de Andes destijds leefden. Veel bezoekers ervaren een bezoek aan Machu Picchu als magisch. Een bijzondere plek om op je wensenlijst te zetten!

machu picchu peru

De Taj Mahal in India

Het indrukwekkende mausoleum van de Indiase Shah Jahan bouwde hij voor zijn vrouw. Hier treurde de Shah na haar dood. De Taj Mahal staat ook nu nog symbool voor de liefde.

Taj Mahal

Welk wereldwonder wil jij met eigen ogen aanschouwen?

De zeven wereldwonderen – nieuw en oud – spreken zo tot de verbeelding dat wij direct in het vliegtuig zouden willen springen. Welk wonder hoort volgens jou nog meer op de lijst met wereldwonderen? Het terracottaleger? Angkor Wat? De afsluitdijk? 🙂 Vertel het ons in de comments!

Alle verre reizen