Egypte – Geen enkele andere vakantiebestemming zorgt voor zoveel verdeling als het noordoostelijke Afrikaanse land van de farao’s en piramiden. De ene reiziger is in vuur en vlam en komt elk jaar terug, de ander vraagt zich af of het wel veilig is om in Egypte op vakantie te gaan. Ik heb met de vakantiegangers gesproken en vertel hier meer!

Ik deel bijna elke dag wel een geweldige deal naar Egypte met jullie. Soms zitten er zelfs deals tussen waarbij je voor minder dan €400 een hele week in een 5-sterren hotel verblijft op basis van all inclusive. Dit zijn prijzen waarvoor iedereen een reis naar Egypte zou overwegen. Veel toeristen hebben echter twijfels over de veiligheid in het land waar het sinds de Arabische Lente in 2011 onrustig is.

Ik wil deze onzekerheid als aanleiding nemen om jullie Egypte beter voor te stellen als vakantieland. Wat zijn de populaire vakantiebestemmingen? Hoe zit het met de veiligheid in Egypte? Kan je goed reizen buiten je hotel? Ik ben op zoek gegaan naar de antwoorden en vroeg toeristen over hun ervaringen. Daarnaast vertel ik meer over de badplaatsen Hurghada, Sharm el Sheikh, Makadi Bay, Marsa Alam en Soma Bay.

Actuele tips & informatie voor je reis naar Egypte

Actuele situatie in Egypte | De mooiste bestemmingen in Egypte | Plan je reis naar Egypte

Het strand van Sharm el Sheikh

 

Veiligheidswaarschuwingen, gedeeltelijk negatief reisadvies en de noodtoestand in Egypte

  • Na de aanvallen op de koptische kerken in Alexandrië en Tanta in Cairo op 9 april 2017 heeft de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi de noodtoestand uitgeroepen. Deze is begin 2018 nog eens verlengd.
  • De noodtoestand is meer bedacht om het leger en andere veilheidsdiensten de vrijheid en ruimte te geven om te kunnen manoeuvreren en het werk van de politie te kunnen ondersteunen. De noodtoestand zorgt er ook voor dat het mogelijk is om een avondklok op te leggen, huiszoekingen te doen en arrestaties te verrichten zonder bevel. In de afgelopen jaren is de noodtoestand al velen malen uitgeroepen als gevolg van de politieke onrust in Egypte. De noodtoestand heeft over het algemeen geen invloed op toeristen. 
  • Het Ministerie van Buitenlandse Zaken roept op om extra alert te zijn en de reis- en veiligheidsinstructies voor Egypte op te volgen. In het hele land is er een verhoogd risico op terroristische aanslagen. Wees alert en vermijd overheidsgebouwen en publieke plaatsen waar veel buitenlanders komen.
  • Daarnaast meldt het Ministerie dat de veiligheidsrisico’s in de Zuid-Sinaï zijn toegenomen. “Reis alleen als dat noodzakelijk is naar Zuid-Sinaï. Uitzondering is de plaats Sharm-el-Sheikh. U kunt wel reizen naar de vakantieresorts daar, maar houd ook dan rekening met veiligheidsrisico’s. […] De hotelresorts zijn over het algemeen goed beveiligd.”
  • Nederlandse luchtvaartmaatschappijen en touroperators nemen extra veiligheidsmaatregelen op alle vliegvelden in Egypte.
Wat is jouw mening over vakantieland Egypte? Ben je van plan om een reis naar het land van piramides te maken, of schrikt de veiligheidssituatie je toch nog af? Ik hoor het graag!

 

Populaire vakantiebestemmingen in Egypte

Hurghada, Sharm el Sheikh of Marsa Alam? Jij bent nog nooit in Egypte geweest en bent op zoek naar een geschikte vakantiebestemming? Ik wil je graag kennis laten maken met de bekendste vakantiebestemmingen in Egypte. Ik sprak ook een aantal toeristen in Egypte en vroeg ze naar hun persoonlijke ervaringen.

Hurghada | Sharm el Sheikh | El Gouna | Marsa Alam

Vakantie in Hurghada

Hurghada is de bekendste en ook meteen de populairste vakantiebestemming in Egypte. De stad rond de baai van Hurghada, die elk jaar maar blijft groeien, biedt alles wat je toeristenhart maar kan wensen. In Hurghada bevinden zich talrijke hotels en de meeste hebben een uitgebreid all-inclusive aanbod en een strand met kleurrijk koraal net buiten de deur. Vanuit Hurghada verzorgen talrijke touroperators excursies en ook het vliegveld bevindt zich slechts enkele kilometers van het stadscentrum. Als je je vakantie in Hurghada doorbrengt, hoef je niet eens je hotel te verlaten voor een ontspannen vakantie. Reizigster Chantal legt uit: “Van Hurghada zelf heb ik niet zo veel gezien tijdens mijn vakantie. Ik werd vanaf de luchthaven gemakkelijk naar mijn hotel gebracht. Als je all inclusive hebt geboekt hoef je eigenlijk nergens meer naartoe. Je hebt verschillende restaurants, een mooi strand en een indrukwekkende onderwaterwereld recht voor je neus liggen. Wat ik van de straten en stad heb gezien interesseerde mij niet zo.” Als je toch een kleine trip wil maken, kun je een taxi bestellen en naar de nieuwe haven van Hurghada rijden. Hier vind je verschillende winkeltjes, restaurants en bars. Naar mijn mening is de haven met de luxe jachten en mooie promenade een van de mooiste plekjes van Hurghada. Veiligheid staat hier ook hoog in het vaandel, samen met schoonheid, dus zodra je de controle gepasseerd bent, kun je genieten van het mooie uitzicht.

Als je op zoek bent naar een uitgebreider uitstapje, dan raad ik een trip naar Luxor aan. Na drie tot vier uur rijden kun je de indrukwekkende Karnak en Hatsjepsoet tempels bezoeken en de tombes van de farao’s in de Vallei der Koningen bewonderen. Een excursie als deze duurt meestal de hele dag en kost tussen de €40 tot €80 euro. Lunch en alle entreegelden zijn inbegrepen. Voor veel toeristen is Luxor het hoogtepunt van hun reis naar Egypte, zoals Nora mij vertelt: “In Hurghada miste ik het authentieke Egypte. Daarom wilde ik graag een uitstapje naar Luxor maken. De reis was best wel zwaar maar uiteindelijk was het het allemaal waard. De Vallei der Koningen was heel indrukwekkend om te zien. De stilte die heerst in de goed bewaarde graven in de rotsen is ongelooflijk! Een ander hoogtepunt was de nachtelijke rit door de woestijn. Doordat er nergens licht brandde in de wijde omgeving konden we de sterrenhemel goed zien. Dat uitzicht overweldigde mij gewoon!” Toen ik Nora vroeg hoe veilig ze zich voelde tijdens haar rit antwoordde ze: “Ik had de hele reis lang het gevoel dat de hotels er alles aan doen om de veiligheid van de toeristen te garanderen! Tijdens mijn verblijf was er een voorval in een hotel in de buurt, dat ook thuis de media bereikte. Doordat veel hotels hun beveiliging goed op orde hebben, kon een groter incident vermeden worden. De mensen hier willen graag dat toeristen naar Egypte komen en mooie herinneringen hebben aan hun reis, daarom wordt er echt veel gedaan om de veiligheid te waarborgen.

Ramses II in Luxor

 

De beroemde Piramiden van Gizeh liggen op ruim vijf uur rijden van Hurghada. Comfortabeler is het om een korte binnenlandse vlucht van Hurghada naar Cairo te nemen. Ik raad je aan om een excursie als deze te maken onder leiding van een lokale gids. Als je liever de adembenemende onderwaterwereld van de Rode Zee wil ontdekken dan kun je een eendaagse snorkelexcursie boeken naar verschillende riffen en het eiland van Giftun.

“In Egypte wordt er veel gedaan om de veiligheid van de toeristen te garanderen.”

Een alternatief voor een vakantie naar Hurghada is de kleine resort stad Makadi Bay, op ongeveer 30 kilometer rijden. Ondanks dat hier minder hotels gebouwd zijn als in Hurghada, moet je je realiseren dat dit een puur toeristische plek is. Eveneens geliefd is de badplaats Soma Bay, gelegen op het schiereiland ten zuiden van Hurghada. Het speciale aan Soma Bay is dat je hier veel luxe hotels kunt vinden. Ben je op zoek naar een exclusieve vakantie aan de Rode Zee, dan is Soma Bay de juiste bestemming.

Vakantie in Sharm el Sheikh

Naast Hurghada is Sharm el Sheikh een van de bekendste toeristische bestemmingen in Egypte. Het ligt in de zuidelijkste punt van de Sinaï en heeft een internationaal vliegveld en vele restaurants en bars. Deze badplaats is helemaal ingesteld op vakantiegangers van over de hele wereld en telt vele hotelketens uit het luxere segment. In de buitenwijken vind je een aantal professionele golfclubs en in de stad Naama Bay vind je een aantal casino’s – een absolute noviteit voor de anders zo conservatieve Egyptenaren.

Vanuit Sharm el Sheikh kun je allerlei excursies ondernemen, zoals het maken van een quad-tour en kameel rijden. Ook hier kun je de kleurrijke onderwaterwereld ontdekken. Reiziger Jens is positief over Sharm El Sheikh: “Ik kan een vakantie naar Sharm El Sheikh zeker aanraden. De zon op je bol, al het kleurrijke leven in het water en de vriendelijke bevolking maken dat ik hier graag nog eens terugkom.” Toen ik Jens vroeg over de veiligheid, antwoordde hij: “De wegversperringen met politiemannen die machinegeweren vasthouden vind ik een beetje een vreemd gezicht voor een vakantiebestemming. Het hielp mij echter ook om me veiliger te voelen tijdens mijn vakantie.” Ook ik heb de versterkte veiligheidsvoorzorgsmaatregelen niet over het hoofd gezien tijdens mijn vakantie. Deze zijn waarschijnlijk een reactie op het gedeeltelijke negatieve reisadvies dat is afgegeven voor delen van het Sinaï-schiereiland, wat ook de reden is dat sommige toeristen hun toevlucht zoeken in andere vakantiebestemmingen in Egypte.

Trouwens: Als je een trip wil maken naar Luxor, Cairo of Hurghada vanaf Sharm el Sheikh, dan kun je ook gebruik maken van de lokale reisorganisaties. De excursie naar Luxor begint meestal met een boottocht naar Hurghada, voordat het met een bus verder de woestijn in gaat.

Hier lees je meer over de beste reistijd voor een vakantie naar Hurghada.

Quad tour in de Egyptische woestijn
Quad-tochten in de woestijn worden door verschillende reisorganisaties aangeboden

Vakantie in El Gouna

Met El Gouna wil ik je voorstellen aan een prachtige vakantiebestemming in Egypte die waarschijnlijk pas enkelen van jullie kennen. Deze lagune stad heeft met zijn zeewaterontziltingsinstallatie en hoge milieubewustzijn een pionierspositie in Egypte. De stad is schoon en geeft een bijna idyllisch beeld met zijn vele kanalen waarlangs kleurrijke hotels en huizen zijn gebouwd. Anders dan in Hurhgada en Sharm el Sheikh, wonen en werken in El Gouna ook de Egyptenaren, wat ervoor zorgt dat het geen toeristenbolwerk wordt. Je vindt hier hotels voor elk soort budget.

“El Gouna is totaal anders dan Hurghada.”

Naast de typisch toeristische activiteiten als een kamelenritje maken, kun je hier ook meedoen aan een wijnproeverij en een of twee rondjes golf spelen. Verschillende restaurants doen mee aan een Dine Around programma waarmee ze culinaire verscheidenheid in je all inclusive vakantie brengen. De moderne haven nodigt je uit om te gaan winkelen en door de stad te slenteren. Anders dan in andere vakantieresorts in Egypte heeft El Gouna geen last van opdringerige verkopers. Louise heeft al een vakantie in El Gouna doorgebracht en vertelt: “El Gouna heeft echt indruk gemaakt. De lagunestad is een wereld op zichzelf, je kunt relaxen in de haven en de jachten bewonderen. Er wordt er altijd voor gezorgd dat jij je compleet welkom voelt in de stad. Alle inwoners zijn heel aardig en dringen niet aan om iets te verkopen. Voor mij is El Gouna de mooiste plek in heel Egypte!” El Gouna neemt ook geen halve maatregelen als het gaat om beveiliging, en de ingangen naar de lagunestad worden bewaakt door veiligheidstroepen en barrières.

Vakantie in Marsa Alam

Marsa Alam ligt op 300 kilometer ten zuiden van Hurghada en staat (nog) wat in de schaduw van de meer bekendere reisbestemmingen in Egypte. De kleine kuststad heeft een kleine luchthaven op ongeveer 70 kilometer van de stad. Marsa Alam is vooral een paradijs voor onderwatersporten. De koralen die aan de kust liggen zijn grotendeels nog intact en lokken je met een onderwaterwereld die je nergens anders in Egypte zult vinden. Dolfijnen, zeeschildpadden, zeekoeien, morenen en kleurrijke vissen zwemmen rond de riffen en maken elke duik onvergetelijk.

De onderwaterwereld van Marsa Alam is een droomwereld

Dat de onderwaterwereld van Marsa Alam nog zo intact is heeft te maken met het feit dat het nog niet zo bekend is onder de toeristen. Als je het vergelijkt met Hurghada, kun je duidelijk zien dat de riffen daar meer en meer worden aangetast door de aanwezigheid van toeristen. Een situatie die ons moet aansporen om hier eens goed over na te denken! Als je van plan bent om te gaan duiken of snorkelen in de Rode Zee, let er dan goed op dat je deze trip boekt bij een gerenommeerde aanbieder, die de unieke onderwaterwereld respecteert en wil behouden. Hiermee draag je ook bij aan het behouden van het koraal! Naast verschillende duikexcursies en boottrips kun je er ook voor kiezen een tocht te maken naar Luxor of het Wadi-al-Gamal Nationaal Park.

Duiken in Egypte
Foto: istock.com/Konolpytska

Update: regering neemt maatregelen tegen lastige straatverkopers

We kennen het allemaal wel van vakanties; de vervelende plaatselijke verkopers die drammend en dringend – tot haast dreigend – jou proberen allerlei souvenirs en excursies aan te smeren. Sommige handelaren blijven maar achter je aan lopen, al heb je al vijf keer nee gezegd, al roepende dat ze wel écht een koopje voor je hebben. Alleen voor jou is de prijs lager dan voor alle anderen, want de verkoper mag je zo graag! Special price for you my friend is dan ook een zin die je vast al vaak gehoord hebt. Evenals de verkoper die twee zinnetjes in het Nederlands heeft ingestudeerd en jou probeert te charmeren met zijn/haar kleine beetje kennis van onze mooie taal. Om gek van te worden, toch?

Egypte probeert hier nu iets aan te doen. De Egyptische regering heeft namelijk een wet goedgekeurd waardoor Egyptische handelaren in de toeristische sector een boete kunnen krijgen voor het lastigvallen van toeristen. Omgerekend zal deze boete ongeveer €450 bedragen. De regering hoopt hiermee de ingestorte toeristische sector weer wat nieuw leven in te blazen en reizigers in Egypte een aangenamere beleving van het land te bieden. Niet meer tot treurens toe duidelijk proberen te maken dat je echt niet geïnteresseerd bent dus!

Een keerzijde die hier echter wel bij genoemd wordt is dat dit voor de (vaak arme) Egyptenaren in deze sector, wie leven van het geld wat toeristen besteden bij hun kraampjes, zeer negatieve gevolgen kan hebben. Deze mensen zijn bang al hun inkomsten te verliezen door deze nieuwe wet.

Wat denk jij; goede of slechte wet?

vakantie egypte

Jouw reis naar Egypte

Het maakt niet uit welke vakantiebestemming in Egypte je uiteindelijk kiest, ontspanning en luxe vind je voor een kleine prijs. Om je te helpen bij het plannen van je vakantie heb ik een artikel geschreven over de beste reistijd voor Egypte. Het zonnige vakantieland staat in mijn top-3 van favoriete vakantiebestemmingen in oktober. Ben je er al uit in welke badplaats je vakantie wil vieren? Ik vroeg Martha, een reizigster die al verschillende keren naar het land van de piramiden is afgereisd, haar persoonlijke Egypte conclusie: “Ik ben in Hurghada en Port Ghalib, dichtbij Marsa Alam geweest. Het maakt niet uit waar ik ben: ik ben gewoon verliefd op Egypte, je kan er zo veel krijgen voor zo weinig geld. Ik voelde me elke keer veilig. Natuurlijk merk je het gebrek aan toeristen op en de onderbezette hotels omdat mensen liever naar een Europese bestemming gaan. Maar ik zou iedereen een reis naar Egypte aanraden! Wanneer je een goed hotel net naast de zee hebt gekozen, kan je vakantie niet stuk!

Heb ik je kunnen inspireren tot een Egypte reis?

Alle Egypte deals

13.11.18

Heerlijk goedkope all inclusive Egypte vakantie

Inclusief vliegtickets, transfers en zeer goed beoordeeld hotel

Vlieg in de kerstvakantie voor een prikje naar de zon in het land van farao's en piramides: Egypte! Geniet van een all inclusive zonvakantie in een leuk, kleinschalig hotel in Sharm el Sheikh. Inclusief vluchten en transfers voor een bodemprijs!

12.11.18

Ontspannende zonvakantie naar Hurghada

Vluchten, transfers en verblijf aan zee

Wow, wat heb ik weer een mooie deal gevonden op een heerlijke vakantiebestemming: Hurghada, Egypte. Vertrek voor een heerlijke week onder de brandende zon en geniet van een mooie zonvakantie: uitgerust en met een lekker kleurtje. Ik zou het wel weten!