Egypte – Geen enkele andere vakantiebestemming zorgt voor zo veel tweespalt als het noordoostelijke Afrikaanse land van farao’s en piramiden. De ene reiziger is in vuur en vlam en komt elk jaar terug, de ander vraagt zich af of het wel veilig is om in Egypte op vakantie te gaan. Ik heb met meerdere vakantiegangers gesproken en vertel hier meer!

Ik deel bijna elke dag wel een geweldige deal naar Egypte met jullie. Soms zitten er zelfs deals tussen waarbij je voor minder dan €400 een hele week in een 5* hotel verblijft op basis van all inclusive. Dit zijn prijzen waarvoor iedereen een reis naar Egypte zou overwegen. Veel toeristen hebben echter twijfels over de veiligheid in het land waar het sinds de Arabische Lente in 2011 onrustig is.

Ik wil deze onzekerheid als aanleiding nemen om jullie Egypte beter voor te stellen als vakantieland. Wat zijn de populaire vakantiebestemmingen? Hoe zit het met de veiligheid in Egypte? Kan je goed reizen buiten je hotel? Ik ben op zoek gegaan naar de antwoorden en vroeg toeristen naar hun ervaringen tijdens een verblijf in de bekende kustplaatsen aan de Rode Zee.

Actuele tips & informatie voor je reis naar Egypte

Actuele situatie in Egypte | Hurghada | Sharm el Sheikh | El Gouna | Marsa Alam | Plan je reis naar Egypte

 

Het strand van Sharm el Sheikh

Is reizen naar Egypte veilig?

De toeristische badplaatsen hebben het een-na-laagste veiligheidsniveau door de verhoogde kans op politieke onrust in Egypte. Dit is code geel (net zoals bijvoorbeeld Turkije). Dit veiligheidsniveau geldt voor de hotelresorts in Sharm el-Sheikh, El Gouna, Hurghada, Port Ghalib, Marsa Alam en de steden Cairo, Alexandria en Luxor, inclusief de nijlcruises. De toeristische resorts zijn over het algemeen goed beveiligd en je kunt er nog steeds een heerlijke zonvakantie doorbrengen.

Veiligheidsrisico’s, reisadvies en de noodtoestand in Egypte

  • Na de aanvallen op de koptische kerken in Alexandrië en Tanta in Cairo op 9 april 2017 heeft de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi de noodtoestand uitgeroepen. Deze is nog altijd van kracht. De noodtoestand is meer bedacht om het leger en andere veiligheidsdiensten de vrijheid en ruimte te geven om te kunnen manoeuvreren en het werk van de politie te kunnen ondersteunen. De noodtoestand zorgt er ook voor dat het mogelijk is om een avondklok op te leggen, huiszoekingen te doen en arrestaties te verrichten zonder bevel. In de afgelopen jaren is de noodtoestand al velen malen uitgeroepen als gevolg van de politieke onrust in Egypte. De noodtoestand heeft over het algemeen geen invloed op toeristen. 
  • Het Ministerie van Buitenlandse Zaken roept op om extra alert te zijn en de reis- en veiligheidsinstructies voor Egypte op te volgen. In het hele land is er een verhoogd risico op politieke onrust. Wees alert en vermijd overheidsgebouwen en publieke plaatsen waar veel buitenlanders komen. Bezoek geen kerken of kloosters.
  • De toeristische badplaatsen hebben code geel: Let op, veiligheidsrisico’s. Code geel geldt voor de hotelsresorts in Sharm el-Sheikh, El Gouna, Hurghada, Port Ghalib, Marsa Alam en de steden Cairo, Alexandria en Luxor, inclusief de nijlcruises.
  • Inland kleuren de gebieden oranje (reis in de woestijn alleen ten westen van de Nijl voor noodzakelijke reizen) en rood (niet reizen, bijvoorbeeld naar de noordelijke Sinaï en het gebied rond Hala’ib, een betwist grensgebied met Sudan).
  • Nederlandse luchtvaartmaatschappijen en touroperators nemen extra veiligheidsmaatregelen op alle vliegvelden in Egypte. Ook de hotelresorts zijn over het algemeen goed beveiligd, aldus het Ministerie.
  • Deze info hebben wij het laatst geupdate in juni 2019, voor de meest actuele info, zie het reisadvies van de overheid op Nederlanders Wereldwijd.

 

Wat zijn de populairste vakantiebestemmingen in Egypte?

Hurghada, Sharm el Sheikh, El Gouna en Marsa Alam zijn populaire vakantiebestemmingen in Egypte. Jij bent nog nooit in Egypte geweest en bent op zoek naar een geschikte vakantiebestemming? Ik wil je graag kennis laten maken met de bekendste vakantiebestemmingen in Egypte. Ik sprak ook een aantal toeristen in Egypte. Lees hier verder om hun persoonlijke ervaringen te lezen.

Meer Egypte deals

Vakantie in Hurghada

Hurghada is de bekendste en ook meteen de populairste vakantiebestemming in Egypte. De stad rond de baai van Hurghada, die elk jaar maar blijft groeien, biedt alles wat je toeristenhart maar kan wensen. In Hurghada bevinden zich talrijke hotels en de meeste hebben een uitgebreid all inclusive aanbod en een strand met kleurrijk koraal net buiten de deur. Vanuit Hurghada verzorgen talrijke touroperators excursies en ook het vliegveld bevindt zich slechts enkele kilometers van het stadscentrum. Als je je vakantie in Hurghada doorbrengt, hoef je niet eens je hotel te verlaten voor een ontspannen vakantie. Reizigster Chantal legt uit: “Van Hurghada zelf heb ik niet zo veel gezien tijdens mijn vakantie. Ik werd vanaf de luchthaven gemakkelijk naar mijn hotel gebracht. Als je all inclusive hebt geboekt hoef je eigenlijk nergens meer naartoe. Je hebt verschillende restaurants, een mooi strand en een indrukwekkende onderwaterwereld recht voor je neus liggen. Wat ik van de straten en stad heb gezien interesseerde mij niet zo.” Als je toch een kleine trip wil maken, kun je een taxi bestellen en naar de nieuwe haven van Hurghada rijden. Hier vind je verschillende winkeltjes, restaurants en bars. Naar mijn mening is de haven met de luxe jachten en mooie promenade een van de mooiste plekjes van Hurghada. Veiligheid staat hier ook hoog in het vaandel, samen met schoonheid, dus zodra je de controle gepasseerd bent, kun je genieten van het mooie uitzicht.

Als je op zoek bent naar een uitgebreider uitstapje, dan raad ik een trip naar Luxor aan. Na drie tot vier uur rijden kun je de indrukwekkende Karnak en Hatsjepsoet tempels bezoeken en de tombes van de farao’s in de Vallei der Koningen bewonderen. Een excursie als deze duurt meestal de hele dag en kost tussen de €40 tot €80 euro. Lunch en alle entreegelden zijn inbegrepen. Voor veel toeristen is Luxor het hoogtepunt van hun reis naar Egypte, zoals Nora mij vertelt: “In Hurghada miste ik het authentieke Egypte. Daarom wilde ik graag een uitstapje naar Luxor maken. De reis was best wel zwaar maar uiteindelijk was het het allemaal waard. De Vallei der Koningen was heel indrukwekkend om te zien. De stilte die heerst in de goed bewaarde graven in de rotsen is ongelooflijk! Een ander hoogtepunt was de nachtelijke rit door de woestijn. Doordat er nergens licht brandde in de wijde omgeving konden we de sterrenhemel goed zien. Dat uitzicht overweldigde mij gewoon!” Toen ik Nora vroeg hoe veilig ze zich voelde tijdens haar rit antwoordde ze: “Ik had de hele reis lang het gevoel dat de hotels er alles aan doen om de veiligheid van de toeristen te garanderen! Tijdens mijn verblijf was er een voorval in een hotel in de buurt, dat ook thuis de media bereikte. Doordat veel hotels hun beveiliging goed op orde hebben, kon een groter incident vermeden worden. De mensen hier willen graag dat toeristen naar Egypte komen en mooie herinneringen hebben aan hun reis, daarom wordt er echt veel gedaan om de veiligheid te waarborgen.

Ramses II in Luxor

 

De beroemde Piramiden van Gizeh liggen op ruim vijf uur rijden van Hurghada. Comfortabeler is het om een korte binnenlandse vlucht van Hurghada naar Cairo te nemen. Ik raad je aan om een excursie als deze te maken onder leiding van een lokale gids. Als je liever de adembenemende onderwaterwereld van de Rode Zee wil ontdekken dan kun je een eendaagse snorkelexcursie boeken naar verschillende riffen en het eiland van Giftun.

“In Egypte wordt er veel gedaan om de veiligheid van de toeristen te garanderen.”

Een alternatief voor een vakantie naar Hurghada is de kleine resort stad Makadi Bay, op ongeveer 30 kilometer rijden. Ondanks dat hier minder hotels gebouwd zijn als in Hurghada, moet je je realiseren dat dit een puur toeristische plek is. Eveneens geliefd is de badplaats Soma Bay, gelegen op het schiereiland ten zuiden van Hurghada. Het speciale aan Soma Bay is dat je hier veel luxe hotels kunt vinden. Ben je op zoek naar een exclusieve vakantie aan de Rode Zee, dan is Soma Bay de juiste bestemming.

 

 

Vakantie in Sharm el Sheikh

Naast Hurghada is Sharm el Sheikh een van de bekendste toeristische bestemmingen in Egypte. Het ligt in de zuidelijkste punt van de Sinaï en heeft een internationaal vliegveld en vele restaurants en bars. Deze badplaats is helemaal ingesteld op vakantiegangers van over de hele wereld en telt vele hotelketens uit het luxere segment. In de buitenwijken vind je een aantal professionele golfclubs en in de stad Naama Bay vind je een aantal casino’s – een absolute noviteit voor de anders zo conservatieve Egyptenaren.

Vanuit Sharm el Sheikh kun je allerlei excursies ondernemen, zoals het maken van een quad-tour en kameel rijden. Ook hier kun je de kleurrijke onderwaterwereld ontdekken. Reiziger Jens is positief over Sharm El Sheikh: “Ik kan een vakantie naar Sharm El Sheikh zeker aanraden. De zon op je bol, al het kleurrijke leven in het water en de vriendelijke bevolking maken dat ik hier graag nog eens terugkom.” Toen ik Jens vroeg over de veiligheid, antwoordde hij: “De wegversperringen met politiemannen die machinegeweren vasthouden vind ik een beetje een vreemd gezicht voor een vakantiebestemming. Het hielp mij echter ook om me veiliger te voelen tijdens mijn vakantie.” Ook ik heb de versterkte veiligheidsvoorzorgsmaatregelen niet over het hoofd gezien tijdens mijn vakantie, voor sommige toeristen is het reden om hun toevlucht in andere vakantiebestemmingen in Egypte te zoeken.

Trouwens: Als je een trip wil maken naar Luxor, Cairo of Hurghada vanaf Sharm el Sheikh, dan kun je ook gebruik maken van de lokale reisorganisaties. De excursie naar Luxor begint meestal met een boottocht naar Hurghada, voordat het met een bus verder de woestijn in gaat.

Hier lees je meer over de beste reistijd voor een vakantie naar Hurghada.

Quad tour in de Egyptische woestijn
Quad-tochten in de woestijn worden door verschillende reisorganisaties aangeboden

Vakantie in El Gouna

Met El Gouna wil ik je voorstellen aan een prachtige vakantiebestemming in Egypte die waarschijnlijk pas enkelen van jullie kennen. Deze lagune stad heeft met zijn zeewaterontziltingsinstallatie en hoge milieubewustzijn een pionierspositie in Egypte. De stad is schoon en geeft een bijna idyllisch beeld met zijn vele kanalen waarlangs kleurrijke hotels en huizen zijn gebouwd. Hier vind je een overzicht van de mooiste hotels in El Gouna. Anders dan in Hurhgada en Sharm el Sheikh, wonen en werken in El Gouna ook de Egyptenaren, wat ervoor zorgt dat het geen toeristenbolwerk wordt. Je vindt hier hotels voor elk soort budget.

“El Gouna is totaal anders dan Hurghada.”

Aan excursies in El Gouna geen gebrek. Naast de typisch toeristische activiteiten als een kamelenritje maken, kun je hier ook meedoen aan een wijnproeverij en een of twee rondjes golf spelen. Verschillende restaurants doen mee aan een Dine Around programma waarmee ze culinaire verscheidenheid in je all inclusive vakantie brengen. De moderne haven nodigt je uit om te gaan winkelen en door de stad te slenteren. Anders dan in andere vakantieresorts in Egypte heeft El Gouna geen last van opdringerige verkopers. Louise heeft al een vakantie in El Gouna doorgebracht en vertelt: “El Gouna heeft echt indruk gemaakt. De lagunestad is een wereld op zichzelf, je kunt relaxen in de haven en de jachten bewonderen. Er wordt er altijd voor gezorgd dat jij je compleet welkom voelt in de stad. Alle inwoners zijn heel aardig en dringen niet aan om iets te verkopen. Voor mij is El Gouna de mooiste plek in heel Egypte!” El Gouna neemt ook geen halve maatregelen als het gaat om beveiliging, en de ingangen naar de lagunestad worden bewaakt door veiligheidstroepen en barrières.

Vakantie in Marsa Alam

Marsa Alam ligt op 300 kilometer ten zuiden van Hurghada en staat (nog) wat in de schaduw van de meer bekendere reisbestemmingen in Egypte. De kleine kuststad heeft een kleine luchthaven op ongeveer 70 kilometer van de stad. Marsa Alam is vooral een paradijs voor onderwatersporten. De koralen die aan de kust liggen zijn grotendeels nog intact en lokken je met een onderwaterwereld die je nergens anders in Egypte zult vinden. Dolfijnen, zeeschildpadden, zeekoeien, morenen en kleurrijke vissen zwemmen rond de riffen en maken elke duik onvergetelijk.

De onderwaterwereld van Marsa Alam is een droomwereld

Dat de onderwaterwereld van Marsa Alam nog zo intact is heeft te maken met het feit dat het nog niet zo bekend is onder de toeristen. Als je het vergelijkt met Hurghada, kun je duidelijk zien dat de riffen daar meer en meer worden aangetast door de aanwezigheid van toeristen. Een situatie die ons moet aansporen om hier eens goed over na te denken! Als je van plan bent om te gaan duiken of snorkelen in de Rode Zee, let er dan goed op dat je deze trip boekt bij een gerenommeerde aanbieder, die de unieke onderwaterwereld respecteert en wil behouden. Hiermee draag je ook bij aan het behouden van het koraal! Naast verschillende duikexcursies en boottrips kun je er ook voor kiezen een tocht te maken naar Luxor of het Wadi-al-Gamal Nationaal Park.

vakantie egypte

Jouw reis naar Egypte

Het maakt niet uit welke vakantiebestemming in Egypte je uiteindelijk kiest, ontspanning en luxe vind je voor een kleine prijs. Het zonnige vakantieland staat niet voor niets in mijn top-3 van favoriete vakantiebestemmingen in oktober. Ik vroeg Martha, een reizigster die al verschillende keren naar het land van de piramiden is afgereisd, haar persoonlijke Egypte conclusie: “Ik ben in Hurghada en Port Ghalib, dichtbij Marsa Alam geweest. Het maakt niet uit waar ik ben: ik ben gewoon verliefd op Egypte, je kan er zo veel krijgen voor zo weinig geld. Ik voelde me elke keer veilig. Natuurlijk merk je het gebrek aan toeristen op en de onderbezette hotels omdat mensen liever naar een Europese bestemming gaan. Maar ik zou iedereen een reis naar Egypte aanraden! Wanneer je een goed hotel net naast de zee hebt gekozen, kan je vakantie niet stuk!

Heb ik je kunnen inspireren tot een Egypte reis?

Zonvakantie Egypte All Inclusive Egypte

Last Minute Egypte

 

Meer over de beste reistijd voor Egypte