Egypte – Geen enkele andere vakantiebestemming zorgt voor zoveel verdeling als het noordoostelijke Afrikaanse land van de farao’s en piramiden. De ene reiziger is in vuur en vlam en komt elk jaar terug, de ander vraagt zich af of het wel veilig is om in Egypte op vakantie te gaan. Ik heb met de vakantiegangers gesproken en vertel hier meer!

Ik deel bijna elke dag wel een geweldige deal naar Egypte met jullie. Soms zitten er zelfs deals tussen waarbij je voor meer dan €400 een hele week in een 5-sterren hotel verblijft op basis van all inclusive. Dit zijn prijzen waarbij iedereen wel even na gaat denken over een reis naar Egypte. Echter zijn er veel toeristen die twijfels hebben over de veiligheid in het land door het onlangs afgekondigde negatieve reisadvies door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hiermee wordt er zelfs afgeraden af te reizen naar sommige delen van het land.

Ik wil deze onzekerheid graag als gelegenheid nemen om jullie kennis te laten maken met Egypte als vakantiebestemming. Hurghada, Sharm el Sheikh, Makadi Bay, Marsa Alam en Soma Ba – wat zijn de populaire vakantiebestemmingen en welke excursies zijn je geld zeker waard? Hoe zit het met de veiligheid in Egypte? Kan je goed reizen buiten je hotel? Ik ben op zoek gegaan naar de antwoorden en vroeg toeristen over hun ervaringen.

Actuele tips & Informatie voor je reis naar Egypte

Actuele situatie in Egypte | De mooiste bestemmingen in Egypte | Plan je reis naar Egypte

 

Veiligheidswaarschuwingen, gedeeltelijk negatief reisadvies en de noodtoestand in Egypte

  • Na de aanvallen op de koptische kerken in Alexandrië en Tanta in Cairo op 9 april 2017 heeft de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi een noodtoestand uitgeroepen voor de komende 3 maanden. Het Egyptische parlement moet dit nog goedkeuren.
  • De noodtoestand is meer bedacht om het leger en andere veilheidsdiensten de vrijheid en ruimte te geven om te kunnen manoeuvreren en het werk van de politie te kunnen ondersteunen. De noodtoestand zorgt er ook voor dat het mogelijk is om een avondklok op te leggen, huiszoekingen te doen en arrestaties te verrichten zonder bevel. In de afgelopen jaren is de noodtoestand al velen malen uitgeroepen als gevolg van de politieke onrust in Egypte. Toeristen waren meestal niet beïnvloed hierdoor.
  • Het ministerie van Buitenlandse Zaken roept op om extra alert te zijn en de reis en veiligheidsinstructies van Egypte op te volgen. Grote groepen mensen bij elkaar kunnen het best vermeden worden, en verder is er ‘in de natie verhoogde kans op terroristische aanslagen en dreiging voor ontvoering’. Deze kunnen gericht zijn aan buitenlandse toeristen evenwel als inwoners. Bij het reizen naar Egypte, en vooral de toeristische gebieden rond de Rode Zee, worden over het algemeen aangeraden extra alert te zijn.

Populaire vakantiebestemmingen in Egypte

Hurghada, Sharm el Sheikh of Marsa Alam? Jij bent nog nooit in Egypte geweest en bent op zoek naar een geschikte vakantiebestemming? Ik wil je graag kennis laten maken met de bekendste vakantiebestemmingen in Egypte. Ik sprak ook een aantal Egyptische toeristen en vroeg ze naar hun persoonlijke ervaringen in Egypte

Hurghada | Sharm el Sheikh | El Gouna | Marsa Alam

Vakantie in Hurghada

Hurghada is de bekendste en ook meteen de populairste vakantiebestemming in Egypte. De stad rond de baai van Hurghada, die elk jaar maar blijft groeien met groepen toeristen, bied alles wat je toeristenhart maar kan wensen. In Hurghada vind je verschillende hotels, en de meeste hebben een uitgebreid all inclusief aanbod en een strand met kleurrijk koraal net buiten de deur. Je kan in Hurghada ook verschillende reisorganisaties vinden die klaar staan op je tripjes gemakkelijk en snel te regelen. Als je je vakantie in Hurghada viert hoef je niet eens je hotel te verlaten als je een ontspannen vakantie wil. Reizigster Chantal legt uit: “Van Hurghada zelf heb ik niet zo veel gezien tijdens mijn vakantie. Ik werd van het hotel gemakkelijk naar mijn hotel gebracht. Als je all inclusief hebt geboekt hoef je eigenlijk nergens meer naartoe. Je hebt verschillende restaurants, een mooi stand en indrukwekkende onderwaterwereld recht voor je neus liggen. Wat ik van de straten en stad heb gezien interesseerde mij niet zo.” Als je toch een kleine trip wil maken kan je een taxi bestellen en naar de nieuwe haven van Hurghada gaan. Hier vind je verschillende winkeltjes, restaurants en bars. Naar mijn mening is de haven met de luxe jachten en mooie promenade een van de mooiste plekjes van Hurghada. Veiligheid staat hier ook hoog in het vaandel, samen met schoonheid, dus zodra je de controle gepasseerd bent kan je genieten van het mooie uitzicht.

Als je op zoek bent naar een uitgebreider uitstapje, dan wil ik je graag een trip naar Luxor aanraden. Hier kan je de indrukwekkende Karnak en Hatshepsut tempels bezoeken na een 3 tot 4 uur durende trip en de tombes van de farao’s in de Vallei der Koningen bewonderen. Een excursie als deze duurt meestal de hele dag en kost rond de €40 tot €80 euro. Lunch en alle entreegelden zijn inbegrepen. Voor velen toeristen is Luxor het echte hoogtepunt van hun reis naar Egypte, zoals Nora mij verteld: “In Hurghada miste ik het authentieke Egypte. Daarom wou ik graag een uitstapje naar Luxor maken. De reis was best wel zwaar, maar aan het eind was het het allemaal waard. De Vallei de Koningen was vooral heel indrukwekkend om te zien. De stilte die heerst in de goed bewaarde graven gegraven in de rots is gewoon geweldig! Een ander hoogtepunt was de nachtelijke rit door de woestijn. Doordat er nergens licht brandde in de wijde omgeving konden we de sterrenhemel goed zien. Dat uitzicht overweldigde mij gewoon!” Toen ik Nora vroeg over hoe veilig ze zich voelde tijdens haar rit antwoordde ze: “Ik had de hele reis lang het gevoel dat de hotels er alles aan doen om de veiligheid van de toeristen te garanderen! Tijdens mijn verblijf was er helaas een incident in een hotel in de buurt, wat ook de golven van de Nederlandse media heeft bereikt. Doordat veel hotels hier verbeterde beveiliging hebben kon een groter incident vermeden worden. De mensen hier willen graag dat de toeristen komen en mooie herinneringen hebben aan hun reis naar Egypte, daarom wordt er veel gedaan om de veiligheid te garanderen. ”

Als je van plan bent om een bezoekje te gaan brengen aan de bekende Piramides van Giza, dan moet je je van tevoren neerleggen bij het feit dat je een 5 uur durende tocht moet ondergaan. Iets comfortabeler is een korte binnenlandse vlucht van Hurghada tot Cairo. Ik raad je ook aan om een excursie als deze te doen met een lokale gids. Als je liever de adembenemende onderwaterwereld van de Rode Zee wil ontdekken dan moet je een eendaagse snorkel tocht boeken. Deze neemt je mee langs verschillende koralen en het Eiland van Giftun.

“In Egypte wordt er veel gedaan om de veiligheid van de toeristen te garanderen.”

Een alternatief voor een vakantie naar Hurghada is de kleine resort stad Makadi Bay, op ongeveer 30 kilometer verder. Ondanks dat hier minder hotels gebouwd zijn als in Hurghada, moet je je realiseren dat dit een puur toeristische plek is. Ook populair is de plaats Soma Bay, wat op een schiereiland ten zuiden van Hurghada ligt. Het speciale aan Soma Bay is dat je hier veel luxe hotels kan vinden. Dus als je op zoek bent naar een exclusieve vakantie aan de Rode Zee, dan is Soma Bay de juiste bestemming.

Vakantie in Sharm el Sheikh

Naast Hurghada is Sharm el Sheikh een van de bekendste toeristische bestemmingen in Egypte. Het ligt in het zuiden van het Sinai Eiland, met een internationaal vliegveld en verschillende restaurants en bars. Deze resort stad is perfect voor vakantiegangers van over de hele wereld en scoort hoge in luxe gehalte met verschillende luxe hotel ketens. In de buitenwijken vind je een aantal professionele golf clubs en in de stad Naama Bay vind je een aantal casino’s – een absolute noviteit voor de anders zo conservatieve Egyptenaren.

Onlangs heb ik je verteld over mijn vakantie in Sharm El Sheikh. Naast de typische uitstapjes zoals een quad-tour en kameel rijden, wat ik allemaal heb gedaan, kan je hier ook de kleurrijke onderwaterwereld ontdekken. Mijn positieve reiservaring in Sharm El Sheikh kan ook reiziger Jens bevestigen: “Ik kan een vakantie naar Sharm El Sheikh zeker aanraden. De zon op je bol, al het kleurrijke leven in het water en de vriendelijke bevolking maken het zeker dat ik graag terug kom.” Toen ik Jens vroeg om de veiligheid, antwoordde hij: “De wegversperringen met politiemannen die machinegeweren vasthouden vind ik een beetje vreemd zicht voor een vakantiebestemming. Maar dit hielp mij ook om me veiliger te voelen tijdens mijn vakantie. Ook ik heb de versterkte veiligheidsvoorzorgsmaatregelen niet over het hoofd gezien. Deze zijn waarschijnlijk een reactie op het gedeeltelijke negatieve reisadvies wat is afgegeven voor delen van het Sinaï-schiereiland,  en door de velen toeristen die wegblijven en hun toevlucht zoeken bij andere vakantiebestemmingen in Egypte.

Trouwens: Als je een trip wil maken naar Luxor, Cairo of Hurghada vanaf Sharm el Sheikh, dan kan je ook gebruik maken van de lokale reisorganisaties. De excursie naar Luxor begint meestel met een ferry tocht naar Hurghada, voordat het met een bus verder de woestijn in gaat.

Quat-tochten in de woestijn worden door verschillende reisorganisaties aangeboden

Vakantie in El Gouna

Met El Gouna wil ik je voorstellen aan een prachtige vakantiebestemming in Egypte die waarschijnlijk pas een paar van jullie kennen. Deze lagune stad heeft met zijn zeewaterontziltingsinstallatie en hoge milieubewustzijn een pionheerspositie in Egypte. Deze onafhankelijke stad is schoon en geeft een bijna idyllisch beeld met zijn velen kanalen waarlangs kleurrijke hotels en huizen zijn gebouwd. Niet zoals in Hurhgada en Sharm el Sheikh, wonen en werken in El Gouna ook de Egyptenaren om te verzekeren dat de stad geen toeristische trekpleister wordt. Je vindt hier hotels voor elk soort budget.

“El Gouna is totaal anders dan Hurghada.”

Naast verschillende typische Egyptische activiteiten, kan je hier ook meedoen aan een wijnproeverij en een of twee rondjes golf spelen. Verschillende restaurants doen mee aan een Dine Around programma waarmee ze de culinaire verscheidenheid voor je all inclusive vakantie brengen, en het moderne Marina nodigt je uit om te gaan winkelen en door de stad te slenteren. Anders dan andere vakantie resorts in Egypte heeft El Gouna geen last van opdringerige verkopers. Louise heeft al een vakantie in El Gouna doorgebracht en verteld: “El Gouna heeft echt een indruk achtergelaten. De lagune stad is een wereld op zich zelf, je kan je ontspannen in de haven en de jachten bewonderen. Er wordt er altijd voor gezorgd dat jij je compleet welkom voelt in de stad. Alle inwoners zijn heel aardig en dringen niet aan om iets te verkopen. Voor mij is El Gouna de mooiste plek in heel Egypte!” El Gouna neemt ook geen halve maatregelen als het gaat om beveiliging, en de ingangen naar de lagune stad zijn bewaakt met beveiliging en barrières.

Vakantie in Marsa Alam

Marsa Alam ligt op 300 kilometer ten zuiden van Hurghada en staat nog steeds in de schaduw van de meer bekendere bestemmingen in Egypte. De kleine kuststad heeft zelfs een kleine luchthaven op ongeveer 70 kilometer van Marsa Alam. Marsa Alam is vooral een paradijs voor onderwater sporten. De koralen die aan de kust liggen zijn grotendeels nog intact en lokken je met  een onderwater wereld die je nergens anders in Egypte zal vinden. Dolfijnen, zeeschildpadden, zeekoeien, morenen en kleurrijke vissen zwemmen rond de riffen en maken elke duik onvergetelijk.

De onderwaterwereld van Marsa Alam is een droomwereld

Dat de onderwaterwereld van Marsa Alam nog zo intact is heeft te maken met het feit dat het nog niet zo bekend is onder de toeristen. Als je het vergelijkt met Hurghada, kan je duidelijk zien dat de riffen daar meer en meer worden aangetast door de aanwezigheid van toeristen. Een situatie die ons moet aansporen om hier eens goed over na te denken! Als je van plan bent om te gaan duiken of snorkelen in de Rode Zee, let er dan goed op dat je deze trip boekt bij een gerenommeerde aanbieder, die de unieke onderwaterwereld respecteert en wil behouden. Hiermee draag je ook bij aan het behouden van het koraal! Naast verschillende duik en boot trips kan je ook een tocht maken naar het Wadi-al-Gamal Nationaal Park of Luxor in Marsa Alam.

Foto: istock.com/Konolpytska

Jouw reis naar Egypte

Het maakt niet uit welke vakantiebestemming in Egypte je uiteindelijk kiest, ontspanning en luxe vind je voor een kleine prijs. Ten slotte vroeg ik Martha, een reizigster die al verschillende keren naar het land van de piramiden is afgereisd, haar persoonlijke Egypte conclusie: “Ik ben in Hurghada en Port Ghalib, dicht bij Marsa Alam geweest. Het maakt niet uit waar ik ben: ik ben gewoon verliefd op Egypte, je kan er zo veel krijgen voor zo weinig geld. Ik voelde me elke keer veilig. Natuurlijk merk je het gebrek aan toeristen op en de onderbezette hotels omdat mensen liever naar een andere Europese bestemming gaan. Maar ik zou iedereen een reis naar Egypte aanraden! Wanneer je een juist hotel net naast de zee hebt gekozen, kan je vakantie niet meer beter worden!”

Heb jij al zin in een vakantie naar Egypte?

► Kijk dan hier voor mijn actuele Egypte deals 

 

Wat is je mening over vakantieland Egypte? Ben je van plan om een reis naar het land van de piramides te maken, of schrikt de veiligheidssituatie je toch nog af? Ik hoor het graag!