Het internet staat tegenwoordig vol met katten. Geen wonder, want deze eigenzinnige dieren zijn niet alleen het favoriete huisdier van de Nederlanders, maar staan ook op nummer een als favoriet huisdier ter wereld. Ben jij een absolute kattenfan? Dan moet je zeker even langs een van de volgende cafés!

Jij zit lekker in een café aan je macchiato te nippen, dromend door het raam naar buiten starend. Plotseling raakt iemand liefdevol je benen aan, jij kijkt naar beneden en ziet daar een spinnend katje zitten. Helemaal klaar om door jou geaaid te worden. Je zit niet zomaar in een café, maar in een echt kattencafé! Deze trend is begonnen in Japen en is ondertussen geliefd over de hele wereld. Ik ging op zoek en vond een aantal kattencafés wereldwijd. Miauw!

Kattencafés wereldwijd

Tokio |  | Praag | Amsterdam | Parijs | Londen | Duitsland | New York

Japan – Helly Kitty in het Neko Café

Het idee van de kattencafés komt oorspronkelijk uit Japan. Het is ontstaan doordat de Japanners zulke lange werktijden hadden, dat ze niet goed voor hun huisdier konden zorgen. De diervriendelijke Aziaten kwamen toen met het idee een café te open waar je kan ontspannen en tegelijkertijd je kat kan aaien. Omdat je de dieren goed kent, brengen ze je vooral rust en helpen voor het verlichten van stress. In de meeste katten cafés in Japen moet je een beetje entreegeld betalen. Hoeveel dit is, hangt af van hoe lang je wil blijven in het café. Je moet je als bezoeker wel aan een aantal vaste regels houden zoals bijvoorbeeld het niet wekken van slapende katten. Als je toevallig in de Japanse hoofdstad Tokio op bezoek bent, kan je een bezoekje gaan brengen aan een van de volgende cafés:

Oostenrijk – Mozart en Miau

Oke, ik geeft het toe, Tokio is nou niet bepaald om de hoek. Het is maar goed dat deze trend zich ondertussen ook naar Europa heeft verspreid. Zo kan je bijvoorbeeld nu in Oostenrijk, specifieker gezegd Wenen, tijdens je thee je favoriete huisdier aaien. Café Neko kan zich het eerste katten café noemen, waar in totaal vijf katten rondlopen. Van speels tot aan knuffelig, iedereen kan hier een tijdelijke vriend vinden. Als je op bezoek bent in Wenen moet je zeker een bezoekje brengen aan Thomas, Kurumi en de rest!

Tsjechië – Eerst de Karlsbrucke bezoeken, daarna naar het kattencafé in Praag

Als jij als katten fan naar de Tsjechische hoofdstad Praag reist, moet je tussen je sightseeing even een kleine tussenstop maken. Na het zien van de Praagse Burcht en de kunst wijk Karlin plof je na een lange dag neer in het Kavarna Kocici. Dit moderne katten cafe heeft zitplaatsen op de tweede verdieping. Je kan er koffie halen tegen redelijke prijzen en de zelfgemaakte taart is heerlijk. De drankenkaart bevat niet alleen lekkernijen maar ook informatie over de katten die rondjes om je lopen. Schrik niet als er van het ene op het andere moment een kitten op je tafel springt, dit hoort er gewoon bij!

Nederland – Natuurlijk mooie grachten en leuke katten

Je bent in onze mooie hoofdstad op weg naar een leuk café, waar je even tot rust kan komen en alles wat je hebt gezien op een rijtje kan zetten? Dan moet je zeker even langs het katten café Kopjes gaan. Dit stijlvolle café werd geopend door de eigenaar Lenny in 2014 door middel van een crowdfunding campagne. Het café bied nu plek aan acht katten en er zijn slechts 20 zitplaatsen. Als je dus van plan bent deze viervoeters te willen aaien, raad ik het je aan om een reservering te maken. Na je verblijf kan je even in het winkeltje kijken voor bijbehorende souvenirs.

Frankrijk – Chat Noir in Parijs

De 12 katten leven hier in het katten café in een straatje in het 3de arrondissement van de Franse hoofdstad Parijs. De katten zijn allemaal uit het asiel gehaald en vonden een nieuw tehuis bij eigenaar Margaux. Naast een grote selectie van thee en sappen kan je in dit café een verscheidenheid aan zelfgemaakte biologische hoofdgerechten en desserts vinden. Reserveren wordt hier wel aanbevolen.

Groot-Brittannië – Mind the cat!

De kat liefhebbers onder ons komen in elke Europese hoofdstad samen om van de bijzondere cafés te genieten. Het is dus geen wonder dat je ook zo’n kat café in Londen kan vinden. In aanvulling op de aanhankelijke viervoeters is er ook een tal aan kunstvoorwerpen te bewonderen. Het Lady Dinah’s Cat Emporium is het eerste Londense katten café. Wookie houdt van slapen, Lizzie gaat graag wandelen en Alice loopt graag rondjes door het café. De 12 katten hebben nu zelfs een eigen Twitter account!

Duitsland – Dichters, Denkers en Kattenland

Zoals je kan zien wordt de passie van de fluwelen pootjes door heel Europa gedeeld. Ook in Duitsland heb ik een aantal katten cafés gevonden die zitten te wachten op je bezoek! De katten tempel in München was het eerste Duitse katten café. De eigenaren Thomas en Kathrin hechten veel belang aan het welzijn van hun zachte vriendjes. Dit is dus geen normaal katten café, maar een echte katten tempel waar de beestjes zich ook even kunnen terug trekken in een apart verblijf als het ze allemaal te veel wordt. De tempel is zo populair dat je absoluut moet boeken hier.

USA – Zachte pootjes veroveren The Big Apple

Katten cafés zijn er echt overal ter wereld! Na een tour door Japen en Europa belanden we nu aan in New York! Veel van de mensen in de drukke en hectische stad die nooit slaapt zijn naarstig op zoek naar dierlijk contact. Daarom heeft Koneko Cat Café zijn deuren geopend. Het café heeft speciaal een banner laten maken die luidt: ‘Ons café is bedoeld voor katten, maar mensen zijn ook welkom!’. Veel van de katten van het Koneko Cat Café komen uit tehuizen en zijn hier liefdevol opgevangen door de eigenaren.

Hier eindigt onze reis naar de wereldwijde katten cafés. Wat vind jij van deze Japanse trend? Is dit echt iets voor jou, of loop je liever met een boogje om de katten cafés heen? Ik ben erg benieuwd naar jullie meningen!