Katten breken regelmatig het internet vanwege hun populariteit. Geen wonder, deze eigenzinnige dieren zijn niet alleen het favoriete huisdier in Nederland maar ook wereldwijd. Ben jij een absolute kattenfan? Dan moet je zeker even langs een van de volgende cafés!

Jij zit lekker in een café aan je macchiato te nippen, dromend door het raam naar buiten starend. Plotseling voel je iets zachts langs je benen strijken, je kijkt naar beneden en ziet daar een spinnend katje zitten, helemaal klaar om door jou geaaid te worden. Je zit niet zomaar in een café, maar in een echt kattencafé! Deze trend is begonnen in Japan en is ondertussen geliefd over de hele wereld. Ik ging op zoek en vond een aantal leuke kattencafés. Miauw!

Kattencafés wereldwijd

Tokyo | Wenen | Amsterdam | Praag | Parijs | Londen | New York

Meer stedentrip aanbiedingen

Tokyo – Helly Kitty in het Neko Café

Het concept Kattencafé is afkomstig uit Japan. Hier zijn zulke lange werktijden gebruikelijk, dat veel dierenliefhebbers geen tijd hebben om goed voor een huisdier te kunnen zorgen. De diervriendelijke Aziaten kwamen toen met het idee een café te openen waar je niet alleen kunt ontspannen maar ook met een katje spelen kan. Het knuffelen of aaien van een dier zorgt er aantoonbaar voor dat je minder stress hebt. Het concept werd een groot succes en verspreidde zich razendsnel. In de meeste kattencafés in Japan moet je een beetje entreegeld betalen. Hoeveel dit is, hangt af van hoe lang je in een van de zogenaamde Neko café’s wil blijven. Er gelden een paar vaste regels, zo mag je slapende katten bijvoorbeeld niet wakker maken. Als je in de Japanse hoofdstad Tokyo bent, kan je bijvoorbeeld een bezoek brengen aan een van de volgende cafés:

  • Cafe Asakusa Nekoen in Taito
  • Katten Cafe Nekorobi in Toshima
  • Poezen Cafe Calico Shinjuku
  • Mocha Shibuya Center Street

 

Een kat in Tokyo

Wenen – Mozart en Miauw

Oke, ik geef het toe, Tokyo is nou niet bepaald om de hoek. Het is maar goed dat deze trend inmiddels ook naar Europa is overgewaaid. Zo kan je bijvoorbeeld in Wenen tijdens het drinken van een kopje thee je favoriete huisdier aaien. Café Neko in de Blumenstockgasse kan zich het eerste kattencafé van Wenen noemen. Speels of knuffelig, iedereen kan hier een tijdelijke vriend vinden. Als je op bezoek bent in Wenen kun je zeker een bezoekje brengen aan de katten Thomas, Kurumi en de rest!

 

 

Amsterdam – Kopjes (koffie) in het kattencafé

Je bent in Amsterdam op weg naar een leuk café, waar je even bij kunt komen? Dan is Kattencafé Kopjes een goede bestemming. Het beste kun je van tevoren een plaatsje reserveren in dit kleine cafeetje aan de Marco Polostraat in de Baarsjes. Het café werd in 2015 als eerste kattencafé van Nederland geopend door eigenaar Lenny met behulp van een crowdfunding campagne. Het café biedt nu plek aan negen katten, natuurlijk gered uit het asiel. Het kattenwalhalla heeft plaats voor maximaal 18 bezoekers. Je betaalt €3 voor een bezoek en kunt je dan twee uur lang vergapen aan de ondeugende huisdieren, smullen van een taartje of lekkere lunch en ook nog een leuke souvenir scoren.

Praag – Karelsbrug first, kattencafé second

Als jij als kattenfan naar de Tsjechische hoofdstad Praag reist, kun je tussen alle bezienswaardigheden door zeker een bezoek brengen aan het lokale kattencafé. Na het zien van de Praagse Burcht zet je koers richting de kunstzinnige wijk Karlin om daar neer te ploffen in Kavarna Kocici. Dit moderne kattencafé heeft zitplaatsen op maar liefst twee verdiepingen. Je kan er koffie halen tegen redelijke prijzen en de zelfgemaakte taart is heerlijk. De menukaart bevat niet alleen lekkernijen maar ook informatie over de katten die er rondlopen. Schrik niet als er van het ene op het andere moment een kitten op je tafel springt, dit hoort er gewoon bij!

 

Parijs – Chat Noir in Parijs

Een charmant kattencafé niet ver van de Bastille is een leuke stop op je tour door Parijs. De katten in het Café des Chats zijn allemaal uit het asiel gehaald en vonden een nieuw tehuis bij eigenaar Margaux. Naast een grote selectie aan thee en sappen kan je in dit café een verscheidenheid aan zelfgemaakte biologische gerechten en desserts vinden. Reserveren wordt hier wel aanbevolen zodat je niet in de rij hoeft te staan.

 

Londen – Mind the cat!

Kattenliefhebbers kunnen inmiddels in bijna elke Europese hoofdstad een kattencafé bezoeken, zo ook in Londen. Het eerste cat café van de stad was Lady Dinah’s Cat Emporium. Je kunt er niet alleen katten maar ook allerlei kunstvoorwerpen bewonderen. Zie jij een high tea met je favoriete huisdier wel zitten? Vergeet dan niet te reserveren. De 16 katten hebben allemaal hun eigen voorkeuren. Lizzie is de huisoudste en rent graag in het Cat Wheel, Victor slaapt het liefste en Salomé is een kleine ondeugd. Sommige van de katten hebben zelfs een eigen Twitter account!

 

New York – it’s raining cats & dogs

Veel van de mensen in de drukke en hectische stad die nooit slaapt zijn naarstig op zoek naar dierlijk contact. Daarom heeft het Koneko Cat Café zijn deuren geopend. Het café heeft speciaal een banner laten maken die luidt: ‘Ons café is bedoeld voor katten, maar mensen zijn ook welkom!’. Veel van de katten van het Koneko Cat Café komen uit tehuizen en zoeken vanuit het café naar een nieuwe eigenaar. Het adopteren van een kat vanuit New York is natuurlijk wel heel omslachtig maar je kunt er ook gewoon wat tijd met de dieren doorbrengen. Alle kattenvrienden zijn hier welkom!

 

Hier eindigt onze reis naar kattencafés wereldwijd. Wat vind jij van deze Japanse trend? Is dit echt iets voor jou, of loop je liever met een boogje om de kattencafés heen? Ik ben erg benieuwd naar jullie meningen!

Meer uit het Travel Magazine: