Vervelende pukkels, puistjes en een onaangename jeuk, zodra je de zon in gaat. En dat allemaal ondanks dat je bent ingesmeerd! Een duidelijk geval van Mallorca Acne. Ik zal je vandaag vertellen wat je eraan kunt doen om het te verhelpen.

De eerste bloemen beginnen te bloeien, de vogels beginnen te zingen en de eerste puistjes ontpoppen zich op je lichaam. Uh, wat? Terwijl de meeste mensen zich verheugen op de extra vitamine D begint voor anderen een onverwacht lijden. De heldere bleke winterhuid ziet het eerste zonlicht van de dag en de jeukende plekjes en puistjes komen al aan het oppervlak. Als dit scenario je bekend voorkomt, kan het zijn dat je last hebt van Mallorca Acne. Ik vertel je er meer over en geef je wat tips om het te verzachten.

Omgaan met Mallorca acne

Definitie | Zo onstaat het |Mallorca acne voorkomen | Behandeling |Hoe ga je ermee om?

Vrouw ligt te zonnen op het strand

Wat is Mallorca acne?

Iedereen heeft het liefst een mooie egale huid. Het geeft daarom ook des te meer irritatie wanneer er plotseling kleine hobbels en rode vlekken te voorschijn komen en zich vermenigvuldigen in je nek, op je schouders en armen. Deze reactie ontstaat vaak plotseling wanneer de huid in aanraking komt met UV-stralen. Snel gaat dan al de gedachte naar acne. Maar strict genomen is acne een allergie en is dit eerder een irritatie op de huid veroorzaakt door de combinatie van zonnebrandcreme en UV-stralen.

Hoe ontstaat het?

Ik zie je nu al fronsen, ‘Ik gebruik zonnebrand en in plaats van een verbrande huid krijg ik puisten en een jeukende huid terug!”. Helaas ligt hier ook al meteen het antwoord want vele zonnebrandproducten bevatten vetten. Je crèmt je lekker in, gaat in de zon liggen en vervolgens reageren de vetten op de UV straling en ontstaan er kleine ontstekingen op je huid. Vooral als je een gevoelig huidtype hebt of een vette huid is het risico groter dat je talgklieren in combinatie met zonnebrand en UV-stralen geïrriteerd reageren. Kleine troost: het gaat hier niet om “normale acne” met pussige puistjes, maar helaas jeuken ze wel. Ongeveer 20% van de bevolking lijdt aan Mallorca acne: je bent dus zeker niet de enige.

Een vrouw smeert creme op haar gezicht

Mallorca acne voorkomen

Om te voorkomen dat acne uitbreekt, moet je niet gelijk afzien van zonnebrandcreme. Integendeel! Zonnebrandcreme is ontzettend belangrijk voor je huid en gezondheid. Geef daarom de voorkeur aan vetvrije zonnesprays of gels en let op de ingrediënten, zoals parfum. Als je echt iets goeds wilt doen voor je huid moet je zonnebrandmiddelen gebruiken met zinkoxide of UV filters. Zo vermijd je dus deze lichte huidaandoening.

Behandeling van jeuk, puistjes, etc.

Zoals met alle jeuk, huiduitslag, puistjes of andere onzuiverheden: vinger weg! Begin niet met krabben of wrijven want dat maakt het allemaal veel erger en zal het genezingsproces alleen maar vertragen. Koude kan voor verlichting zorgen, net als enkele huishoudproducten. Huishoudmiddelen zoals kwark of een bouillon van kruiden met bijvoorbeeld toverhazelaar en eikenschors kunnen verlichting bieden. Voordat je zelf iets in elkaar gaat knutselen met eigen middeltjes kun je het beste een zalf van de apotheek gebruiken. In de meeste gevallen geneest de acne uit zichzelf dus hoef je niet meer te doen dan de symptomen te verlichten.

Vrouw zont op een luchtbedje in het zwembad

Hoe ga je ermee om?

Als je merkt dat je aan Mallorca Acne, ofwel polymorphe lichtdermatose lijdt, dan adviseer ik je af te zien van de vettige zonnebrandcreme. Ga liever over naar vetvrije en geurvrij producten en vermijd de middagzon. Met een beetje geluk krijg je geen puistjes of gevoelige plekken. Ik hoop in ieder geval dat deze tips je helpen!

 

Meer uit het Travel Magazine: