Zonnen is een vak apart. Als je geen zorgvuldige aandacht aan je huid besteedt, krijg je niet de zo gewenste bruine gloed maar wordt je huid knalrood en kijg je een brandend en jeukend gevoel. Om dit te voorkomen heb ik de beste tips tegen verbranding door de zon verzameld.

Je bent even niet voorzichtig en binnen de kortste keren is je huid een ravage. Binnen enkele minuten zijn je schouders en rug helemaal rood. Je huid begint te trekken en de jeuk begint ook al. Ja, wie te lang zonder bescherming in de zon zit, moet op de blaren zitten. Had je maar naar moeder geluisterd en in de schaduw gebleven of zonnebrandcrème met een hoge factor gebruikt. Verbranden gebeurt iedereen wel eens maar met deze tips hopelijk wat minder vaak!

 

Tips tegen verbranding door de zon

Als je merkt dat de zon begint te branden op je huid, is het tijd om uit de zon te gaan. Bescherm de beschadigde delen van je huid door er iets overheen te leggen en zoek een plek in de schaduw op, of nog beter, ga naar binnen. Alles is beter dan jezelf voor te liegen en in de zon te blijven liggen. Als je huid eenmaal beschadigd is, is er weinig meer tegen te doen.

Zelfs als de huid al is verbrand, is dit nog niet het einde van de wereld. Met de juiste verzorging kun je de klachten verlichten.

Een eerstegraads zonnebrand wordt gekenmerkt door een rode huid die strak aanvoelt en jeukt. Wanneer er blaren verschijnen die eruit zien of ze elk moment open kunnen spatten is het tijd om een arts te raadplegen. De beste tips bij eerstegraads verbrandingen ken je vast al: verkoel de huid en houd deze vochtig. Denk eraan om veel water te drinken! Bij tweede en derdegraads brandplekken kun je het beste een arts raadplegen.

Een verbrande rug met handafdruk

De huid verkoelen

Het is extreem belangrijk dat je je huid koel houdt. Niet alleen heeft dit een pijnverlichtend effect, het houdt ook de ontsteking minimaal. Wees wel voorzichtig: koelen is niet hetzelfde als bevriezen! Leg een theedoek in het water en leg dat op je huid. Vermijd het gebruik van cool packs, ijsklontjes en andere items die lang in de vriezer liggen. Het klinkt een beetje gek, maar het is in geen geval de bedoeling dat je verbande huid bevriest. Hierdoor verzwakt het afweersysteem van je lichaam en wordt het helingsproces vertraagd. Over het effect van kwark en yoghurtcompressen wordt nog gediscussieerd. Ze hebben dan wel een verkoelend effect maar de bacteriën die in deze melkproducten zitten, zouden voor infecties kunnen zorgen. Blijf dus weg van moeders zelf gemaakte middeltjes en leer de volgende tips uit je hoofd.

De tweede gouden regel is dat je je lichaam altijd vochtig moet houden! Wanneer de huid verbrand is verdwijnt er ook veel vocht uit het lichaam, wat het lichaam juist nodig heeft om weer terug “in shape” te komen. Het drinken van water helpt niet alleen bij de circulatie in je lichaam, maar ook compenseert het je verloren vocht uit het lichaam. Het doet ook goed om je huid te sprayen met Thermal Spring Water spray. Het verlicht het strakke gevoel van de huid en zoals je misschien al weet, zitten er in dit soort water vele mineralen die helpen tegen de ontsteking. Een alternatief hiervoor is het mixen van 3 a 4 druppels lavendelolie met koud mineraalwater en dat vervolgens over de huid te sprayen. Lavendel heeft antibacteriële eigenschappen.

Een druk strand gezien vanuit de lucht

Ik raad je aan After Sun te gebruiken in plaats van normale lichaamslotions en crèmes, want normale producten kunnen warmte opbouwen. After Sun producten zijn verkoelend voor de huid en houden deze ook vochtig. Ik kan je vooral gels en lotions aanraden die Aloë Vera bevatten. Deze bladeren komen uit een woestijnplant die maar liefst 90% water bevat! Deze plant bevat ook nog eens 270 andere mineralen en vitaminen die een positief effect op je huid kunnen hebben. Aloë Vera stimuleert zelfs de aangroei van cellen in je lichaam! Gurutip: Als je After Sun in de koelkast legt, heb je een nog sterker koelend effect!

Een alternatief voor het gebruik van koelende compressen is cider azijn. Dit bevat organische deeltjes die je huid helpen te herstellen. Als er kleine stukjes van je huid zijn verbrand kun je er zachtjes op wrijven met een wattendoekje.

Hetzelfde geldt voor groene thee en producten die dezelfde extracten bevatten. Als je besluit om een van thee doordrenkt compres te gebruiken moet je het circa 15 tot 20 minuten aanleggen. Het is echter gemakkelijker om After Sun te gebruiken die gebaseerd is op bepaalde types thee. Welk effect heeft groene thee? De theeblaadjes zijn rijk aan polyfenolen de je huid kunnen kalmeren. De thee vermindert al snel roodheid en celbeschadigingen.

Massage in de spa

Beloof me één ding – omdat je nu al deze tips weet, betekent het niet dat je nu uren in de zon kunt gaan zitten zonder zonnebrand te gebruiken. Verbranding door de zon kan enorme schade brengen aan je huid. Dus, smeer je altijd goed in, lievelingen!

 

Zonvakantie deals

 

Meer reistips uit het Travel Magazine: