Vandaag laten we je zien hoe mooi een stedentrip naar Duitsland zijn kan. Vertrek voor een roadtrip naar de mooiste altstädte die onze oosterburen te bieden hebben en ontdek de Middeleeuwse charme van de eeuwenoude stadscentra.

Het draait vandaag niet om cosmopolitische steden zoals Hamburg en Berlijn, maar om de meeste romantische steden van Duitsland. Ga je mee?

 

De mooiste altstädte van Duitsland

Heidelberg | Rothenburg | Bamberg | Lübeck | Konstanz | Dinkelsbühl | Insider tips

Heidelberg vanuit de lucht

Het centrum van Heidelberg

Het is vreemd dat de schitterende stad Heidelberg niet veel bekender is bij Nederlandse toeristen. De barokke gebouwen en smalle straatjes maken de studentenstad Heidelberg een geweldige bestemming voor een stedentrip. Jaarlijks bezoeken zo’n drie miljoen toeristen de stad, onder meer om een van de mooiste kastelen van Duitsland te bezoeken. Het slot van Heidelberg torent hoog boven de stad uit en is deels ruïne, deels bezienswaardigheid. Wandel ook langs de rivier de Neckar en proef de sfeer in de oudste Universiteitsstad van Duitsland.

 

Het romantische Rothenburg ob den Tauber

Houd je van een roadtrip? Volg dan de Romantische Strasse: dit is een van de mooiste autoroutes van Duitsland. Niet in de minste plaats omdat de route door Rothenburg ob den Tauber voert. Bewandel de Rothenburger Turmweg langs de vele torentjes en stadspoorten en laat je meevoeren, terug de Middeleeuwen en de Renaissance in. De vakwerkhuizen en majestueuze kerken maken de altstadt van Rotherburg tot een schitterende bezienswaardigheid.

Rothenburg ob der Tauber aan de Romantische Strasse

Het stadscentrum van Bamberg

Bamberg bestaat eigenlijk uit drie verschillende stadscentra, die zich door twee zijtakken van de rivier de Regnitz laten scheiden. De bergstadt is het religieuze deel met het bisschopspaleis, de altstadt op het “eiland” heeft romantische barokhuizen en dan is er nog de idyllische tuinstad. De Bamberger Dom bepaalt het stadsaanzicht in het centrum terwijl het voormalige St. Michaelsklooster hoog boven de stad uittorent. Nog een leuke bezienswaardigheid in Bamberg is het oude vissershaventje, dat ook wel bekend staat als klein-Venetië.

Stadspoort van Bamberg

Wandelen langs het water van Lübeck

Lübeck ligt in het noordoosten van Duitsland, aan de Oostzee. Het goed bewaarde stadscentrum wordt omringd door het water van de Trave en het Elbe-Lübeck-kanaal en ligt daardoor op een eilandje. Het hele centrum barst van de bezienswaardigheden en is niet voor niets in z’n geheel uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Tot de mooiste bezienswaardigheden van Lübeck behoren de stadspoorten holstentor en burgtor, het stadhuis en de Mariënkerk. Een wandeling langs het water van de Stadttrave brengt je langs kleine zeilbootjes en Middeleeuwse woningen. Ook de beroemde dom is aan de oever te vinden.

Het centrum van Lübeck

Een bezoek aan de altstadt van Konstanz

Aan de Bodensee ligt het wonderschone stadje Konstanz. Deze stad aan de grens met Zwitserland is zeker een bezoek waard dankzij het Middeleeuwse stadscentrum, waar je verliefd op wordt tijdens een wandeling door de kleine steegjes. Bezienswaardigheden in Konstanz zijn bijvoorbeeld het in renaissancestijl gebouwde stadhuis en de Dreifaltigkeitskirche. Vanaf de Münstertoren heb je een waanzinnig uitzicht over de stad.

Konstanz vanuit de lucht

Middeleeuwse flair in Dinkelsbühl

In Beieren ligt een stad die je makkelijk voorbij zou kunnen rijden omdat je er nooit eerder van hebt gehoord. Dinkelsbühl telt slechts 11.000 inwoners, maar vormt een prachtige bestemming voor reizigers met een fascinatie voor de Middeleeuwen. Meer dan de helft van alle vakwerkhuizen stamt van voor 1600. De stad heeft een van de mooiste en best bewaarde stadscentra uit deze tijd. De stadsmuur met z’n vele torens is nog geheel intact! De St. Georgekerk op de Markt is een van de highlights van de stad.

Vakwerkhuizen in Dinkelsbühl

 

Meer Duitse steden met prachtige stadscentra

Wij vroegen de locals wat volgens hen de mooiste Duitse steden zijn – met verrassend resultaat! Met de volgende tips kun je nog wel even uit de voeten, want deze romantische steden liggen verspreid door heel Duitsland.

 • Hattingen in Nordrhein-Westfalen
 • Erfurt in Thüringen
 • Meersburg in Baden-Württemberg
 • Quedlinburg in Sachsen-Anhalt
 • Husum in Schleswig-Holstein
 • Weimar in Thüringen
 • Nördlingen in Beieren
 • Trier in Rheinland-Pfalz
 • Celle in Nedersaksen
 • Görlitz in Saksen
 • Wismar in Mecklenburg-Vorpommern
 • Alsfeld in Hessen

Wat vind jij de mooiste stad van Duitsland? Laat het ons weten in de comments!

 

Alle Duitsland aanbiedingen

 

Meer uit het Travel Magazine: