Hoewel het imago van Duitsers er een is van degelijkheid en efficiëntie, beschikt Duitsland over enkele van de meest sprookjesachtige plekken ter wereld. De sprookjes van de Gebroeders Grimm komen hier op talrijke plekken tot leven!

Lang, lang geleden was er eens…

Ontdek de romantische kant van Duitsland en ga mee op reis langs mythische meren, mysterieuze bossen, sprookjeskastelen en adembenemend mooie plekken. Ik heb 15 van de mooiste plekken in Duitsland op een rij gezet.

 

De betoverende Sächsische Schweiz

Niet ver van Dresden ligt de Sächsische Schweiz, een bijzondere vakantiebestemming vol enorme rotsformaties. Nationaal Park de Sächsische Schweiz lokt bezoekers van over de hele wereld en is daardoor een van de meest bezochte nationale parken van Duitsland.

Wanneer in de winter de Sächsische Schweiz verdwijnt onder een klein laagje poedersneeuw is het landschap nog magischer. In de herfst kleuren de bladeren in alle tinten rood – eerlijk gezegd is de Sächsische Schweiz in elk jaargetijde een bezoek waard!

De basteibrug in de Saksische Schweiz

Een uitstapje naar Burg Eltz

Bij het zien van Burg Eltz denk je direct aan ridders, klepperende paardenhoeven en epische liefdesverhalen. Je vindt deze Middeleeuwse burcht bovenop een rots langs de Moezel in Rheinland-Pfalz (3,5 uur rijden van Utrecht). Laat je meevoeren naar lang vervlogen tijden tijdens een rondleiding en bewonder de schatkamer van het kasteel.

Burg Eltz

De Rakotzbrücke in Oberlausitz

Mij herinnert deze boogvormige brug over het Rakotzmeer altijd weer aan een scène uit Lord of the Rings. In werkelijkheid staat de brug, die door locals “de duivelsbrug” genoemd wordt, in het Rhododendronpark in Kromlau, niet ver van Polen. Het is een van mijn top 5 redenen om Saksen te bezoeken. De brug werd in 1863 gebouwd en wordt de komende maanden gerenoveerd zodat nog vele toeristen in de toekomst van de fabelachtige architectuur kunnen genieten.

Rakotzbrucke
Foto: iStock.com

Het slot uit je dromen: Schloss Linderhof

Als je op een zomerse dag over het landgoed van Schloss Linderhof in Beieren wandelt, langs de prachtige fonteinen en sculpturen, dan voel je jezelf iets rechter op gaan lopen. Het wachten is alleen nog op de prins op het witte paard die door de bossages aan komt draven. Het interieur van het slot is lekker kitsch en uitbundig versierd – het lijkt wel een sprookje! De venusgrot is een klein hoogtepunt.

Schloss Linderhof in Beieren

De sagen uit het Zwarte Woud

Een vakantie in het Zwarte Woud is altijd bijzonder. Tijdens een wandeling langs de groene velden en talrijke meren of door de diepe bossen kom je al snel in sprookjesstemming. Kun je je ook voorstellen hoe Hans en Grietje hier hun broodkruimels strooien en roodkapje op weg is naar oma?

De vakwerkhuizen van Rothenburg

Als er dan een stad afkomstig kon zijn uit een sprookje, dan was het waarschijnlijk Rothenburg ob der Tauber. Flaneer door de kleine straatjes en bewonder de vele torens en kleurrijke vakwerkhuizen. Wil jij deze stad wel eens bezoeken tijdens een roadtrip? Overweeg dan eens de Romantische Strasse te volgen!

Rothenburg ob der Tauber aan de Romantische Strasse

De mythische Blautopf

De lijn tussen realiteit en mythe is wel erg dun in het plaatsje Blaubeuren in Baden-Württemberg. Is het water van de Blautopf echt zó blauw? Of bedriegen je ogen je waar je bij staat? Het in de zon schitterende water van deze vijver is kristalhelder en wordt omringd door een dicht woud. Een van de sagen die over het meertje aan de oude molen van Blaubeuren de ronde doet, vertelt over de zeemeermin Lau, die op sprookjesachtige wijze haar lach weer terugkrijgt. De uit steen gehouwen sculptuur op de oever herinnert aan dit verhaal.

Blautopf

De romantische flair van Schloss Schwerin

De pracht en praal van het in Mecklenburg-Vorpommern gelegen Schloss Schwerin is bijna niet te overtreffen. Op het gigantische landgoed rond het slot kun je uren doorbrengen. De vijvers zijn er bedekt met waterlelies – kan het nog sprookjesachtiger? De indrukwekkende kamers vol kroonluchters zijn een lust voor het oog.

Kasteel Schwerin

Het Spreewald in Brandenburg

De beste manier om het Spreewald te verkennen is per boot. Via kleine stroompjes vaar je tussen hoge bomen met alleen het geluid van kwetterende vogels en het bromgeluid van de boot op de achtergrond. Het is dat kabouters en feeën niet bestaan, anders zou je verwachten dat ze elk moment op zouden kunnen duiken achter een boom. Niet voor niets vonden vele sagen en sprookjes hun oorsprong in het Spreewald.

Het spreewald met in de verte een bootje

Het Middeleeuwse Slot Lichtenstein

Wie de Disneyklassieker Doornroosje wel eens gezien heeft, herkent Slot Lichtenstein direct als het sprookjeskasteel uit de film. Het staat op een gigantische rots boven het plaatsje Honau in Baden-Württemberg. Het slot is alleen via een enkele ophaalbrug te bereiken en vormt zodoende een onneembare vesting. Als je met eigen ogen het slot bewondert, zie je direct waarom het tot de mooiste kastelen van Duitsland behoort.

Schloss Lichtenstein

De woeste Partnachklamm

In Garmisch-Partenkirchen slingert zich een rivier door een tachtig meter diepe canyon. Dankzij verharde paden en ijzeren bruggetjes kun je de woeste Partnachklamm het hele jaar door bezoeken. In de winter lijkt het door de bevroren watervallen net of je midden een scène van Frozen terecht bent gekomen. Bij elk bezoek sta je weer verstelt van het overweldigende natuurgeweld dat deze canyon moet hebben doen ontstaan.

De Partnachklamm bij Garmisch Partenkirchen

De Externsteine in het Teuroburger Wald

De Externsteine zijn al miljoenen jaren oud en spreken samen met de rest van het Teutoburger Wald absoluut tot de verbeelding. Neem gerust de hele dag de tijd om een uitgebreide wandeling te maken door het woud en de bijzondere zandsteenformaties te aanschouwen en te beklimmen. De Externsteine staan in de aan Nederland grenzende deelstaat Nordrhein-Westfalen.

De Externsteine in het Teutoburger Wald

De stoomtrein in de Harz

De piepende en stomende Brockenbahn hoor en ruik je al van verre aankomen. Stap in en maak een rit door de dichte wouden van de Harz. Zeker in de winter, wanneer de Harz onder een laag sneeuw ligt, is deze nostalgische rit een aanrader. Geniet van het winterse sprookjeslandschap en vergeet de tijd. Een rit met de Brockenbahn voelt alsof je elk moment in een kerstfilm kunt belanden!

De Brockenbahn in de Harz

Het unieke slot Drachenburg

In het land van kastelen en burchten is het helemaal niet verwonderlijk dat er direct vijf kastelen in deze top 15 terecht zijn gekomen. Bovenop de drakenrots in Königswinter, vlakbij Bonn, is het drakenslot te vinden. Het kasteel torent imposant boven de Rijn uit. Het enige wat nog mist is rapunzel, die haar haar vanuit het raam naar beneden laat zakken.

De Drachenburg nabij Bonn

Monschau in de Eifel

Een van de mooiste historische steden van Duitsland is Rothenburg, maar ook Monschau in de Eifel is zeker een bezoek waard en ligt bovendien een stuk dichter bij de Nederlandse grens. De vakwerkhuizen die zich hier langs de rivier de Rur aaneen rijgen vormen een prachtige coulisse voor een stadswandeling.

Monschau

Ontdek de mooiste plekken in Duitsland

Beleef Duitsland eens van een heel andere kant en laat de gebaande paden naar Berlijn en München links liggen. Op de sprookjesachtige plekken hierboven raak je niet uitgekeken! Wie weet welke mythische figuren je op je reis ontmoet… Tussen mijn Duitsland aanbiedingen vind je vast een goede deal!

Alle Duitsland aanbiedingen

 

Meer Duitsland inspiratie: