Beste reistijd Egypte

Wanneer is de beste reistijd voor Egypte?

De beste reistijd voor Egypte voor het hele land geldt van half maart tot en met half mei, en van half september tot en met half november. Door in deze periodes te reizen vermijd je de zeer hete en droge zomermaanden evenals de koelere wintermaanden, tijdens welke je vooral zeer koude nachtelijke temperaturen treft. Afhankelijk van de regio – aan de Middellandse zeekust, de Rode Zee, de Nijlvallei of de Arabische woestijn – zijn er kleine verschillen. Dat is waarom ik hier een overzicht geef van de beste reistijd voor de belangrijkste toeristische bestemmingen van Egypte. Hieronder vind je gedetailleerde informatie over het weer in Egypte. Voor elke klimaatzone laat ik je zien hoe het gemiddelde klimaat en de weersomstandigheden zijn. Aan de hand daarvan laat ik je zien wat de beste reistijd voor een vakantie in Egypte is.

 

Bestemming Beste reistijd
Hurghada  April t/m november
Sharm el Sheikh  Maart t/m juni en september t/m november
El Gouna  April t/m juni en september t/m november
Cairo  April t/m mei en september t/m november
Luxor   Maart t/m mei & oktober t/m november
Alexandria  April t/m november

 

Goedkoop naar Egypte

 

Hoe is het klimaat in Egypte?

Het klimaat in Egypte is subtropisch warm en droog. Vanwege de ligging binnen de Noord-Afrikaanse droge gordel tref je in de meeste delen van Egypte een woestijnklimaat. Alleen in de kustregio’s aan de Middellandse Zee is het klimaat mediterraans. Hier valt in de winter af en toe ook neerslag. Aan de kust van de Rode Zee – evenals in het binnenland – heerst een subtropisch woestijnklimaat. De zeewind brengt een frisse bries, waardoor de warme temperaturen draaglijker zijn dan in de woestijngebieden. Er valt hier weinig tot geen neerslag. De dagtemperaturen in juli liggen rond de 31 graden Celsius in het noorden van Port Said, 34 graden Celsius in de hoofdstad Cairo, 41 graden Celsius in het toeristische centrum aan de Rode Zee – Hurghada – en 41 graden Celsius in Aswan in het zuidoosten van Egypte. In het voorjaar, van maart tot en met juni, waait er een hete zand- en stofwind uit het zuiden, de Chamsin, door het hele land.

In de wintermaanden november tot en met februari bedragen de dagtemperaturen ongeveer 20 graden Celsius. De nachten kunnen bij ongeveer 10 graden Celsius wat koeler zijn, maar over het algemeen zijn ze nog steeds mild. Vooral in de kustgebieden van Egypte is het klimaat het hele jaar door mild en draaglijk. Aan de Middellandse Zeekust kunnen er in december, januari en februari zelfs enkele regenachtige dagen zijn. In de woestijngebieden is de kans op regen echter bijna nul. Er zijn maximaal twee regenachtige dagen per jaar voor Aswan en Luxor, ten oosten van de Nijl. Dit leidt op sommige dagen in de zomer tot hittegolven met temperaturen boven de 45 graden.

Ontdek hieronder wanneer de beste reistijd voor jouw vakantie in Egypte is. Afhankelijk van wat je van plan bent tijdens je reis en waar je verblijft kunnen de maanden voor de beste reistijd voor Egypte variëren. Daarom geef ik je een overzicht van alle toeristische relevante plaatsen en laat ik je zien wanneer een reis het best gemaakt kan worden.

Klimaattabel voor Egypte (Cairo)

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 19 21 23 28 32 34 34 34 33 30 25 20
Min. temperatuur in °C 9 10 12 15 18 20 22 22 20 18 14 10
Zonuren per dag 7 8 9 9 10 12 11 11 9 9 8 6
Watertemperatuur in °C 15 15 18 21 24 26 27 27 28 24 21 17
Regendagen per maand 1 1 0 0 0 0 0 0 0 0 0 1

Hoe is het weer in Egypte? Temperaturen in de kustregio’s, in de Nijldelta, en in de woestijn

Het weer in Egypte is het hele jaar door warm. In de zomer liggen de temperaturen elke dag rond de 30 graden Celsius. Zelf ’s nachts liggen de temperaturen hoog met zo’n 24 graden Celsius. In de wintermaanden wordt het wat koeler, maar bij 24 tot 28 graden Celsius is het overdag nog steeds zonnig en warm. ’s Nachts koelt het tussen december en maart af tot minima van ongeveer 10 graden Celsius. De kans op regen in Egypte is het hele jaar door klein. Er is een (klein) verschil in klimaat tussen de verschillende regio’s, wat ik je hieronder in de sub-paragrafen laat zien.

Weer in Egypte weer aan de Middellandse Zeekust en het klimaat

Aan de Middellandse Zeekust van Egypte is het klimaat mediterraans tot subtropisch. Het weer wordt gekenmerkt door zeer warme zomers en milde winters. Bijzonder aan het weer aan de Middellandse Zeekust van Egypte is dat het hier in de winter soms ook kan regenen; een unicum in Egypte. De temperaturen variëren van 17 tot en met 20 graden Celsius per dag in december en januari en van 8 tot 11 graden Celsius in de nacht. In de zomer kun je in Alexandrië en Port Said in het noorden van Egypte rekenen op temperaturen van 29 en 30 graden Celsius per dag. Zelfs ’s nachts worden temperaturen tussen 20 en 23 graden Celsius bereikt in de maanden juni, juli, augustus en september. Zo heb je in de zomer de perfecte omstandigheden voor een strandvakantie in Egypte. De beste reistijd voor de Middellandse Zeekust is dus in de maanden april tot en met november.

Weer in Egypte aan de kust van de Rode Zee

De meeste vakantiegangers in Egypte brengen hun vakantie door aan de kust van de Rode Zee. Vooral het toeristische centrum van Hurghada trekt jaarlijks talloze vakantiegangers aan. Daarnaast zijn echter ook bestemmingen als Sharm el Sheikh, El Gouna en Marsa Alam erg populaire toeristische trekpleisters aan de Rode Zee. Doordat het hier het hele jaar door warm is kun je hier het hele jaar door genieten van een heerlijke zonvakantie. Het klimaat van de Rode Zee is subtropisch, maar door de zeebries is het gematigder dan het binnenland. Het beste weer voor een strandvakantie tref je in de zomermaanden tussen april en november. Gemiddelde temperaturen tussen de 30 graden Celsius per dag en 20 graden Celsius in de avond maken deze periode perfect voor een strandvakantie. Als je drukke stranden en volle hotels wilt vermijden kun je het beste in het voorjaar tussen midden maart en april naar de Rode Zee vliegen. In de wintermaanden is een clubvakantie in Egypte een goed idee. Als het weer buiten dan niet zo warm is als gewenst dan kun je altijd nog gebruik maken van de vele verscheidene faciliteiten van het clubhotel.

tempel van Hatsjepsoet

Weer en klimaat in Egypte in de Nijldelta en de woestijn

In de Nijldelta, rondom Cairo, vind je een klimaat vergelijkbaar met de Middellandse Zeekust. Hier kun je in de winter kleine regenbuien verwachten, maar de temperaturen blijven mild en stabiel. In het voorjaar zijn de temperaturen hoger in de Nijldelta dan aan de Middellandse Zee. Maximale waarden van 45 graden Celsius worden in deze tijd behaald. In de zomermaanden is het warme weer makkelijker te verdragen omdat de luchtvochtigheid dan ook lager is.

In de Nijlvallei heerst een semi-droog oaseklimaat. Ten westen van de Nijl ligt de Libische woestijn, die ongeveer twee derde van Egypte beslaat. Hier is het klimaat dor en droog. Ten oosten van de Nijl en tot aan de Rode Zee ligt de Arabische woestijn. Hier tref je een droog klimaat. De bovenste Nijlvallei rond de steden Aswan, Luxor en Dahkla is zeer droog. In de zomermaanden is het hier erg warm met gemiddelde temperaturen boven de 40 graden Celsius. De winters zijn mild en ’s nachts kan het een beetje koud zijn. Voor een woestijn tour zijn de maanden maart tot en met mei en september tot en met november de beste reistijden. Het weer is dan niet zo warm als in de zomer en zo staat niets jouw reis door de geschiedenis van Egypte in de weg.

Historische achtergrond:

De Nijl heeft niet alleen een actueel economisch belang voor Egypte, maar vooral ook een historisch belang. Vanwege de speciale kenmerken ontwikkelde een van de vroegste hoge beschavingen ter wereld, het Oude Egypte, zich aan deze kust. De zwarte modder die overblijft na de jaarlijkse overstroming van de Nijl garandeert een vruchtbare oogst, waardoor steeds meer mensen zich hier vestigden tussen 3.500 en 3.000 voor Christus. Tegelijkertijd trokken mensen weg uit de Sahara, waar geen landbouw mogelijk was. De Nijlvallei en kustgebieden hadden betere klimatologische omstandigheden om van te leven. De Nijl wordt beschouw als de langste rivier ter wereld en deze heeft de op één na grootste woestijn ter wereld, de Sahara, gecreëerd.

Mijn conclusie over de beste reistijd voor Egypte

Egypte kan het hele jaar door worden bezocht. Als je graag een mooie zonvakantie doorbrengt in Egypte met gegarandeerd zonneschijn, dan zijn de warme lente-, zomer- en herfstmaanden beter voor je dan de winter. Verwacht echter het hele jaar door een warm klimaat in Egypte. Daarom is Egypte ook in de winter nog steeds een zeer aantrekkelijke vakantiebestemming. De beste reistijd voor Egypte is in de maanden van half maart tot en met half mei en van half september tot en met half november. Egypte staat in mijn top 3 van favoriete vakantiebestemmingen in oktober. Als je tegen de droge en hete temperaturen van de zomer kan dan is dit seizoen zeker ook geschikt voor een strandvakantie aan de kust. Voor een woestijntour raad ik je de zomermaanden echter af, omdat de temperaturen dan tot wel 50 graden Celsius kunnen bereiken en er geen kans op verkoeling door regen is. Meer weten over Egypte? Lees dan mijn travel magazine artikelen over Egypte of vind op mijn website de beste deals voor een goedkope vakantie in Egypte.

 

Zin in vakantie?

Alle Egypte deals vind je hier

De beste reistijd voor andere vakantiebestemmingen

Opmerkingen

jouw mening?