In de winter kun je stedentrips het beste combineren met de gezellige kerstmarkten! Lees hier meer over de leukste kerstmarkten en ontdek onze top 15 mooiste markten van Europa.

De kerstmarkt is ontstaan in de late middeleeuwen. De eerste kerstmarkt waar we vanaf weten vond zelfs al in 1294 plaats, de Weense ‘December Markt’! De vele tradities en geschiedenis maken kerstmarkten extra leuk.

 

In ieder land of iedere stad in de wereld vind je wel een kerstmarkt: Londen, Berlijn, Düsseldorf en ga zo maar door! Soms tolt mijn hoofd van alle keuzes: wat is het verschil tussen de kerstmarkt van Praag en Boedapest? Waar heb je het lekkerste eten: in Brussel of in Dresden? Daarom geven we je graag onze top 15 leukste kerstmarkten van Europa. Ontdek wat deze markten zo bijzonder maakt en beslis naar welke je toe wilt gaan! Bezoek jij in 2023 een kerstmarkt?

 

De mooiste kerstmarkten van Europa

Boedapest | Dublin | Valkenburg | Londen | DresdenBrussel | Brugge |

Barcelona | Düsseldorf | Münster | Kopenhagen Praag | Straatsburg

Neurenberg | Wenen

 

15) De kerstmarkt van Boedapest

Leukste kerstmarkten Europa
Kerst in Boedapest

Waan je in een winters sprookje in Boedapest! De Hongaarse hoofdstad wordt in december gehuld in een zee van kerstlichtjes en vaak – als je een beetje geluk hebt – ook in een mooi laagje sneeuw. Daarnaast vind je hier ook nog eens één van de mooiste kerstmarkten van Europa: de beroemde markt op het Vörösmarty plein, in het hart van stadsdeel Pest. Hier shop je unieke en ambachtelijk gemaakte kerstcadeaus onder het genot van glühwein en typisch Hongaarse gebakjes. Daarnaast vinden er op de markt vaak gratis concerten plaats, waardoor je verzekerd bent van feestelijke deuntjes terwijl je over de kerstmarkt struint.

Alle Boedapest deals

14) De kerstmarkt van Dublin

Dublin winter
Winter in Dublin

Een stedentrip naar Dublin is in de kerstperiode extra gezellig! Veel straten en bezienswaardigheden zijn in december feestelijk verlicht, waardoor de Ierse hoofdstad een romantisch tintje krijgt. Door de stad heen liggen verschillende kerstmarkten, maar één bevindt zich op een extra bijzondere locatie: de kerstmarkt in Dublin Castle. De historische binnenplaats van het kasteel wordt in de decembermaand omgetoverd tot een waar kerstsprookje. Sla de leukste kerstcadeaus in, geniet van traditionele gerechten en maak een ritje met paard en wagen.

Alle Dublin deals

13) De kerstmarkt van Valkenburg

Om een leuke kerstmarkt te bezoeken, hoef je eigenlijk niet eens de grens over te steken. Ook Nederland telt tal van leuke kerkstmarkten voor een gezellig dagje uit in de kerstvakantie. Een van de meest bijzondere kerstmarkten van Europa is zonder twijfel die van Valkenburg. Hier vind je namelijk een kerstmarkt in een grot, wat zorgt voor een extra speciale sfeer. In december vullen verschillende kraampjes de Fluweelgrot en de Gemeentegrot, maar ook bovengronds is er nog veel te beleven. De kerstmarkt van Valkenburg is een van de grootste overdekte kerstmarkten van Europa. Zeker de moeite waard!

Alle Valkenburg deals

12) De kerstmarkt in Londen

Kerst in Londen
Kerst in Londen

De kerstmarkten in Londen zijn ronduit magisch! Je vindt hier markten die behoren tot de grootste van Groot-Brittanië en vooral de kerstmarkt in Hyde Park is een bezoekje waard. Snuffel rond bij de vele kerstkraampjes, ga los bij de leuke kermisspellen of schaats een rondje over de ijsbaan. Naast kerstshoppen in Londen is er natuurlijk nog veel meer te doen in de Britse hoofdstad: bekijk de imposante Big Ben, breng een bezoek aan de vele musea of stap in de Londen Eye om de mooie omgeving ook van boven te bewonderen. Blijf je graag iets langer in deze leuke wereldstad? Ook Oud en Nieuw in Londen is één groot feest!

Alle Londen deals

11) De kerstmarkt van Dresden

Kerstmarkt Dresden
De Striezelmarkt in Dresden

De kerstmarkt van Dresden vindt plaats rondom de Striezelmarkt, maar dit is niet de enige locatie. Loop langs de talloze kraampjes in de Prager Strasse, helemaal tot aan de Elbe. Ik ben gek op de kerstmarkt van Dresden vanwege het pronkstuk in het centrum: een acht meter hoge, beklimbare piramide in de vorm van een kerstboom. Zoiets zie je nergens anders! Koop hier het meest charmante aarde- en glaswerk, wat je niet vaak op een kerstmarkt tegenkomt. De kerstmarkt van Dresden is echt een aanrader!

Alle Dresden deals

10) De kerstmarkt van Brussel

Kerst Brussel

De winterperiode is de beste tijd om naar Brussel te reizen. De romantische sierverlichting, kraampjes met versgebakken wafels en geurende glühwein creëren een fijne sfeer die je in de hele stad kunt voelen. Hierdoor ziet de Belgische stad er nog veel mooier uit. De kerstmarkten van Brussel zijn genomineerd als de meest originele kerstmarkten in Europa. Hier vind je ook nog eens de grootste kerstmarkt van België. Er staan hier zoveel kraampjes dat ik letterlijk dagenlang rondliep om te zorgen dat ik geen bijzondere stands miste. Proef ook zeker de lokale lekkernijen bij de kraampjes rond Sint Kathelijne, want dit zijn ware traktaties.

9) De kerstmarkt van Brugge

Het charmante Brugge is altijd een leuke bestemming voor een weekendje weg, maar is in december nóg net een stukje mooier. Bind de ijzers onder en draai een rondje op de schaatsbaan op de Grote Markt en neem daarna een kijkje bij de kraampjes en chalets eromheen. De middeleeuwse binnenstad van Brugge dient als het perfecte decor voor een sfeervolle kerstmarkt. Nóg leuker: boek een hotel en maak er een weekendje weg van!

8) De kerstmarkt van Barcelona

Barcelona winter

De kerstmarkten van Barcelona vragen je gewoon om geld uit te geven. Alles om je heen is verleidelijk: de geur van het eten, de mooie ‘figuritas de Belen’, de gedecoreerde chalets. Je kunt er niet omheen! Ik hou van deze markten, maar wanneer ik naar huis ga, moet ik misschien een extra lening afsluiten. Dit is dan ook bij uitstek een plek om cadeaus voor vrienden en familie te kopen.

Alle Barcelona deals

7) De kerstmarkt van Düsseldorf

De kerstmarkt van Düsseldorf is een van de populairste onder Nederlanders. Met de auto of de trein reis je gemakkelijk voor een dagje of weekendje naar de Duitste stad, waar je niet één, maar wel zeven kerstmarkten vindt. Elke markt heeft een ander thema, maar ze liggen allemaal op loopafstand van elkaar. Zo slenter je dus makkelijk van het ene glühwein kraampje naar het volgende. Bovendien is Düsseldorf één van de beste steden om je kerstinkopen te doen. Ga winkelen in Düsseldorf en sla je slag in en rondom de Königsallee en de Schadowstraße. Ook leuk: draai een rondje op de schaatsbaan of in het reuzenrad!

Alle Düsseldorf deals

6) De kerstmarkt van Münster

Kerstmarkt Duitsland

Nóg een kerstmarkt in Duitsland, want ja, onze oosterburen zijn gewoon heel goed in het organiseren van gezellige kerstmarkten. Münster vind ik een van de leukste steden in Duitsland en ligt niet ver over de grens. Je rijdt dus makkelijk in een dagje op en neer naar de kerstmarkt van Münster. Bijna 300 kraampjes strijken in de kerstperiode neer in het oude centrum van de stad en een glaasje glühwein is op vrijwel elke straathoek te krijgen.

5) De kerstmarkt van Kopenhagen

Hoewel de kerstmarkten in Kopenhagen kleiner zijn dan in andere steden, maakt dit de markten niet minder mooi en uniek. Wie de echte kerstsfeer wil proeven, moet hierheen. Op geen andere plek vind je levende rendieren om te aaien. Combineer dat met de traditionele Deense producten die de mensen bij de chalets verkopen en je ervaart een heel ander soort kerstmarkt. Ben je een ervaren kerstmarkt-ganger en zoek je naar iets nieuws? Ga dan in de kerstvakantie op stedentrip naar Kopenhagen.

Alle Kopenhagen deals

4) De kerstmarkt van Praag

Kerstmarkt Praag

Praag is een van mijn favoriete steden, in welke tijd van het jaar dan ook. Natuurlijk reis ik hier dan ook graag heen voor de kerstmarkten! De stad kent twee grote markten. Als je genoeg tijd hebt, verken dan beide markten. Mijn favoriete (en ook de drukste) is die op het plein van de Oude Stad. Deze kerstmarkt is erg mooi omdat alle levendigheid zich concentreert rondom een grote kerstboom. Er vinden live optredens plaats, een aanrader voor iedereen die in de avond in een gezellige omgeving een biertje wilt drinken. Vier jij een romantische kerst op de kerstmarkt in Praag?

Alle Praag deals

3) De kerstmarkt van Straatsburg

Strassbourg kerst

In Straatsburg vind je zeer oude kerstmarkten en daardoor hebben de Straatsburgers de kunst van de kerstmarkten geperfectioneerd. De kraampjes staan voor de kathedraal, wat ze een extra magnifieke uitstraling geeft. Hou je van peperkoeken? Ik heb hier de lekkerste ooit geproefd! Het zou een schande zijn om ze niet te proberen. Sowieso is het eten op deze markten echt een aanrader. Denk aan een stoofpot van drie soorten vlees, gevolgd door peperkoek en als kers op de taart drink je wat glühwein toe. Dit uitstapje maakte mij een erg voldane guru!

2) De kerstmarkt van Neurenberg

Ik weet niet waar ik moet beginnen als het gaat om de kerstmarkt van Neurenberg. Eerst leek het mij niet echt een bestemming voor een kerstmarkt, maar man, wat had ik het mis! Deze kerstmarkt staat sindsdien bij mij op de tweede plaats en ik ga er graag naar terug. De kerstmarkt op de markt in het oude gedeelte van de stad is gewoonweg verbluffend. Het ruikt er naar mijn drie favoriete dingen: Glühwein, bratwurst en peperkoek. Alle kraampjes zijn van hout gemaakt en zijn gedrapeerd in witte en rode kleden. Het feit dat ze allemaal matchen, draagt bij aan de charme van het geheel. Wil je in de ban raken van een echte Duitse stad? Dan moet je hierheen!

1) De kerstmarkt van Wenen

Kerstmarkt Wenen
Gurutip: combineer je bezoek aan de kerstmarkt in Wenen met een bezoek aan Bratislava. Met de trein reis je in een uurtje naar de hoofdstad van Slowakije.

Oudere kerstmarkten dan die in Wenen bestaan niet. De hele traditie is hier ontstaan (dankjewel Oostenrijk!) Ik vind het daarom niet verbazend dat je hier de crème-de-la-crème van de kerstmarkten vindt. De stad kent meer dan 20 markten (dit is een van de grootste kerstmarkten van Europa), met een paar hele bijzondere. Het kerstdorp Maria-Theresien Platz belichaamt de kerstgeest. Als je mid-december naar deze markt gaat, wordt het innerlijke kind in je wakker. Met grote ogen bekeek ik deze markt en de honderden lichtjes en het was geweldig! Ik liep uren rond en bewonderde de magische kerstsfeer hier. De markt bij het Schoenbrunn paleis is ook een aanrader. Er hangt een intieme sfeer en je vindt er een groot aanbod aan ambachtelijke goederen. Hier kocht ik de meeste kerstcadeaus. Mijn beschrijving doet deze kerstmarkten waarschijnlijk geen recht aan, dus ervaar het zelf!

Alle Wenen deals

 

Dit zijn dus onze vijftien favoriete kerstmarkten in Europa. Elke markt heeft een eigen sfeer en is daarom het bezoeken waard. Wij hopen dat deze tips je aansporen om zelf op verkenningstocht te gaan. Wat vind jij de mooiste kerstmarkten van Europa? Laat het weten in de comments!