In de winter kun je stedentrips het beste combineren met de gezellige kerstmarkten! Lees hier over de mooiste kerstmarkten in Europa, ik heb mijn persoonlijke top 15 samengesteld.

Tijdens en voor de kerst reis ik het liefst naar verschillende steden om unieke, gekke kerstcadeaus voor mijn vrienden en familie te kopen. Ik probeer wat nieuwe hapjes en proef de kerstsfeer, ik bezoek de kerstmarkten!

De kerstmarkt is ontstaan in de late middeleeuwen. De eerste die wordt genoemd is de Weense ‘December Markt’ in 1294! Daarom hou ik van kerstmarkten: er zijn zoveel leuke tradities en geschiedenis.

In ieder land of iedere stad in de wereld vind je wel een kerstmarkt: Londen, Berlijn, Düsseldorf en ga zo maar door! Soms tolt mijn hoofd van alle keuzes: wat is het verschil tussen de kerstmarkt in Praag en in Boedapest? Waar heb je het lekkerste eten: in Brussel of in Dresden? Daarom geef ik je mijn top 15 favoriete kerstmarkten. Ik vertel je wat deze markten bijzonder maakt en jij beslist naar welke je toe gaat! Bezoek jij in 2021 een kerstmarkt?

 

De mooiste kerstmarkten van Europa

Boedapest | Dublin | Valkenburg | Londen | DresdenBrussel | Brugge |

Barcelona | Düsseldorf | Münster | Kopenhagen Praag | Straatsburg

Neurenberg | Wenen

 

15) De kerstmarkt van Boedapest

Waan je in een winters sprookje in Boedapest dat in december gehuld gaat in een zee van kerstlichtjes en vaak – als je een beetje geluk hebt – ook onder een mooi laagje sneeuw. En hier vind je ook nog eens een van de mooiste kerstmarkten van Europa. Mijn favoriet is de kerstmarkt op het Vörösmarty Tér in het hart van stadsdeel Pest. Hier vind je zeker wel een leuke souvenir of een cadeautje voor onder de kerstboom.

Boedapest aanbiedingen

kerst boedapest
Kerst in Boedapest

 

14) De kerstmarkt van Dublin

De Ierse hoofdstad staat bekend om haar nachtleven en haar sympathieke aard. Voeg daar een kerstmarkt aan toe en je hebt een perfecte kerstsfeer. Zoek je nog een stedentripje en wil je dat combineren met een van de leukste kerstmarkten in Europa? Vlieg dan naar Dublin. Koop Ierse, handgemaakte producten van hout of heerlijke seizoensproducten. Ook in Ierland kun je smullen van pannenkoeken, Glühwein en andere lekkernijen. Deze markt is relatief nieuw en daarom heeft het nog niet echt een specialiteit, desondanks geniet je niet minder.

Dublin aanbiedingen

kerst dublin
Winter in Dublin

13) De kerstmarkt van Valkenburg

Om een leuke kerstmarkt te bezoeken, hoef je de grens niet over te steken. Ook Nederland telt tal van leuke kerkstmarkten voor een gezellig dagje uit in de kerstvakantie. Een van de meest bijzondere kerstmarkten van Europa is zonder twijfel die van Valkenburg. Deze kerstmarkt vind je namenlijk in een grot, wat zorgt voor een extra speciale sfeer. In december vullen verschillende kraampjes de Fluweelgrot en de Gemeentegrot, maar ook bovengronds is er nog veel te beleven. De kerstmarkt van Valkenburg is een van de grootste overdekte kerstmarkten van Europa. Zeker de moeite waard!

Valkenburg hotels

 

12) De kerstmarkt in Londen

De kerstmarkten in Londen zijn gewoon magisch. Ik weet het niet anders te verwoorden. De markten – enkele van de grootste in Groot-Brittannië – zien er uit als echte Beierse dorpen. Je vindt de markten verstopt in Hyde Park. Naast kerstshoppen in Londen is er nog veel meer te doen in de Britse hoofdstad: ga schaatsen, stap in een attractie en maak een rondje in de Londen Eye zodat je de mooie omgeving ook nog eens van boven kunt bekijken. Combineer dit met een korte vakantie in de metropool en je maakt een wereldse kerst mee! Of blijf iets langer en vier ook Oud en Nieuw in Londen.

Londen aanbiedingen

Kerst in Londen
Kerst in Londen

11) De kerstmarkt van Dresden

De kerstmarkt van Dresden vindt plaats rondom de Striezelmarkt, maar dit is niet de enige locatie. Loop langs de talloze kraampjes in de Prager Strasse, helemaal tot aan de Elbe. Ik ben gek op de kerstmarkt van Dresden vanwege het pronkstuk in het centrum: een acht meter hoge, beklimbare piramide in de vorm van een kerstboom. Zoiets zie je nergens anders! Koop hier het meest charmante aarde- en glaswerk, wat je niet vaak op een kerstmarkt tegenkomt. De kerstmarkt van Dresden is echt een aanrader!

Dresden hotels

kerstmarkt dresden
De Striezelmerkt in Dresden

10) De kerstmarkt van Brussel

De winterperiode is de beste tijd om naar Brussel te reizen. De romantische sierverlichting, kraampjes met versgebakken wafels en geurende glühwein creëren een fijne sfeer die je in de hele stad kunt voelen. Hierdoor ziet de Belgische stad er nog veel mooier uit. De kerstmarkten van Brussel zijn genomineerd als de meest originele kerstmarkten in Europa. Hier vind je ook nog eens de grootste kerstmarkt van België. Er staan hier zoveel kraampjes dat ik letterlijk dagenlang rondliep om te zorgen dat ik geen bijzondere stands miste. Proef ook zeker de lokale lekkernijen bij de kraampjes rond Sint Kathelijne, want dit zijn ware traktaties.

Brussel hotels

kerst brussel
Kerst op de Grote Markt in Brussel

9) De kerstmarkt van Brugge

Het charmante Brugge is altijd een leuke bestemming voor een weekendje weg, maar is in december nóg net een stukje mooier. Bind de ijzers onder en draai een rondje op de schaatsbaan op de Grote Markt en neem daarna een kijkje bij de kraampjes en chalets eromheen. De middeleeuwse binnenstad van Brugge dient als het perfecte decor voor een sfeervolle kerstmarkt. Nóg leuker: boek een hotel en maak er een weekendje weg van!

Brugge hotels

8) De kerstmarkt van Barcelona

De kerstmarkten van Barcelona vragen je gewoon om geld uit te geven. Alles om je heen is verleidelijk: de geur van het eten, de mooie ‘figuritas de Belen’, de gedecoreerde chalets. Je kunt er niet omheen! Ik hou van deze markten, maar wanneer ik naar huis ga, moet ik misschien een extra lening afsluiten. Dit is dan ook bij uitstek een plek om cadeaus voor vrienden en familie te kopen.

Barcelona aanbiedingen

kerst barcelona
Kerst in Barcelona

7) De kerstmarkt van Düsseldorf

De kerstmarkt van Düsseldorf is een van de populairste onder Nederlanders. Met de auto of de trein reis je gemakkelijk voor een dagje of weekendje naar de Duitste stad, waar je niet één, maar wel zeven kerstmarkten vindt. Elke markt heeft een ander thema, maar ze liggen allemaal op loopafstand van elkaar. Zo slenter je dus makkelijk van het ene glühwein kraampje naar het volgende. Bovendien is Düsseldorf één van de beste steden om je kerstinkopen te doen. Ga winkelen in Düsseldorf en sla je slag in en rondom de Königsallee en de Schadowstraße. Ook leuk: draai een rondje op de schaatsbaan of in het reuzenrad!

Düsseldorf hotels

6) De kerstmarkt van Münster

Nóg een kerstmarkt in Duitsland, want ja, onze oosterburen zijn gewoon heel goed in het organiseren van gezellige kerstmarkten. Münster vind ik een van de leukste steden in Duitsland en ligt niet ver over de grens. Je rijdt dus makkelijk in een dagje op en neer naar de kerstmarkt van Münster. Bijna 300 kraampjes strijken in de kerstperiode neer in het oude centrum van de stad en een glaasje glühwein is op vrijwel elke straathoek te krijgen.

Münster hotels

Kerstmarkt Duitsland

5) De kerstmarkt van Kopenhagen

Hoewel de kerstmarkten in Kopenhagen kleiner zijn dan in andere steden, maakt dit de markten niet minder mooi en uniek. Wie de echte kerstsfeer wil proeven, moet hierheen. Op geen andere plek vind je levende rendieren om te aaien. Combineer dat met de traditionele Deense producten die de mensen bij de chalets verkopen en je ervaart een heel ander soort kerstmarkt. Ben je een ervaren kerstmarkt-ganger en zoek je naar iets nieuws? Ga dan in de kerstvakantie op stedentrip naar Kopenhagen.

Kopenhagen aanbiedingen

4) De kerstmarkt van Praag

Praag is een van mijn favoriete steden, in welke tijd van het jaar dan ook. Natuurlijk reis ik hier dan ook graag heen voor de kerstmarkten! De stad kent twee grote markten. Als je genoeg tijd hebt, verken dan beide markten. Mijn favoriete (en ook de drukste) is die op het plein van de Oude Stad. Deze kerstmarkt is erg mooi omdat alle levendigheid zich concentreert rondom een grote kerstboom. Er vinden live optredens plaats, een aanrader voor iedereen die in de avond in een gezellige omgeving een biertje wilt drinken. Vier jij een romantische kerst op de kerstmarkt in Praag?

Praag aanbiedingen

Kerstmarkt Praag

3) De kerstmarkt van Straatsburg

In Straatsburg vind je zeer oude kerstmarkten en daardoor hebben de Straatsburgers de kunst van de kerstmarkten geperfectioneerd. De kraampjes staan voor de kathedraal, wat ze een extra magnifieke uitstraling geeft. Hou je van peperkoeken? Ik heb hier de lekkerste ooit geproefd! Het zou een schande zijn om ze niet te proberen. Sowieso is het eten op deze markten echt een aanrader. Denk aan een stoofpot van drie soorten vlees, gevolgd door peperkoek en als kers op de taart drink je wat glühwein toe. Dit uitstapje maakte mij een erg voldane guru!

Straatsburg hotels

kerstmarkt Straatsburg
Kerst in Straatsburg

2) De kerstmarkt van Neurenberg

Ik weet niet waar ik moet beginnen als het gaat om de kerstmarkt van Neurenberg. Eerst leek het mij niet echt een bestemming voor een kerstmarkt, maar man, wat had ik het mis! Deze kerstmarkt staat sindsdien bij mij op de tweede plaats en ik ga er graag naar terug. De kerstmarkt op de markt in het oude gedeelte van de stad is gewoonweg verbluffend. Het ruikt er naar mijn drie favoriete dingen: Glühwein, bratwurst en peperkoek. Alle kraampjes zijn van hout gemaakt en zijn gedrapeerd in witte en rode kleden. Het feit dat ze allemaal matchen, draagt bij aan de charme van het geheel. Wil je in de ban raken van een echte Duitse stad? Dan moet je hierheen!

Neurenberg hotels

1) De kerstmarkt van Wenen

Gurutip: combineer je bezoek aan de kerstmarkt in Wenen met een bezoek aan Bratislava. Met de trein reis je in een uurtje naar de hoofdstad van Slowakije.

Oudere kerstmarkten dan die in Wenen bestaan niet. De hele traditie is hier ontstaan (dankjewel Oostenrijk!) Ik vind het daarom niet verbazend dat je hier de crème-de-la-crème van de kerstmarkten vindt. De stad kent meer dan 20 markten (dit is een van de grootste kerstmarkten van Europa), met een paar hele bijzondere. Het kerstdorp Maria-Theresien Platz belichaamt de kerstgeest. Als je mid-december naar deze markt gaat, wordt het innerlijke kind in je wakker. Met grote ogen bekeek ik deze markt en de honderden lichtjes en het was geweldig! Ik liep uren rond en bewonderde de magische kerstsfeer hier. De markt bij het Schoenbrunn paleis is ook een aanrader. Er hangt een intieme sfeer en je vindt er een groot aanbod aan ambachtelijke goederen. Hier kocht ik de meeste kerstcadeaus. Mijn beschrijving doet deze kerstmarkten waarschijnlijk geen recht aan, dus ervaar het zelf!

Wenen aanbiedingen

kerstmarkt Wenen
De kerstmarkt in Wenen

Dit zijn dus mijn vijftien favoriete kerstmarkten in Europa. Elke markt heeft een eigen sfeer en is daarom het bezoeken waard. Ik hoop dat deze tips je aansporen om zelf op verkenningstocht te gaan. Wat vind jij de mooiste kerstmarkten van Europa? Laat het me weten in de comments!