Soms zie je bij onze deals de term ‘errorfare‘ voorbijkomen en waarschijnlijk ook wel eens op andere blog’s. Het gaat dan om vluchten die slechts een fractie van de originele prijs kosten. Vaak staan deze deals maar tijdelijk online en je moet er snel bij zijn om ze te kunnen boeken. Vandaag ga ik je uitleggen wat een errorfare precies betekent!

De volgende drie vragen zijn belangrijk

Wat is een errorfare?
Wat moet ik doen als ik een errorfare vind?
Welke rechten heb ik als mijn boeking geannuleerd wordt?

ef2

Wat is een errorfare?

Eigenlijk betekent een errorfare precies wat er staat: een fout in de prijzen. Wanneer de prijs van een vlucht bevestigd wordt, kan de maatschappij een fout maken. Neem dit als voorbeeld: een reisbureau biedt vluchten aan van Nederland naar New York. Deze vlucht kost normaal €440 per persoon. Door een technische storing komt de prijs van €44 in systeem te staan. Er mist dus een nulletje. In zo’n geval betaal je maar €44?! Een idiote prijs die niemand gelooft. Dit soort fouten zie je bijvoorbeeld vaak de volgende soort vluchten: bv. Van Amsterdam naar Miami en terug van Miami naar Keulen.

ef3

Wat moet ik doen als ik een errorfare vind?

Het allerbelangrijkste is dat je in geen enkel geval contact opneemt met het reisbureau of de luchtvaartmaatschappij. Je vindt deze aanbiedingen alleen zo goedkoop omdat de aanbieder de fout nog niet gezien heeft. Zodra een klant belt met de vraag of de prijs klopt, komen ze er wel achter. Dan is de errorfare snel afgelopen. De kans bestaat dat je geboekte errorfare wordt gecancelled door de maatschappij. Is dat niet het geval? Dan heb je geluk en ga je voor een prikje naar een toffe bestemming.

ef4

Welke rechten heb ik als mijn boeking geannuleerd wordt?

Er bestaan veel voorbeelden van grote luchtvaartmaatschappijen die op een gegeven moment ongelofelijke tickets aanboden. Neem United Airlines als voorbeeld. Door een fout in de conversie kon je voor slechts 50 pond tickets van Londen naar New York boeken! Toen de luchtvaartmaatschappij erachter kwam, werden alle boekingen geannulleerd en de betalingen niet geaccepteerd.

Concreet betekent dat het vaak van de situatie en de aanbieder afhangt of je errorfare geldig blijft. De regelgeving omtrent errorfares is een grijs gebied, vooral omdat het per land verschilt. Ik kan je wel een paar tips meegeven. Ik raad je aan om alle correspondentie tussen jou en de aanbieder te bewaren en om de redenen van annuleren goed door te lezen. Voel je je erg onzeker over de situatie? Bespreek het dan even met een advocaat. Nog een advies: haast je om niet om een hotel te boeken wanneer je een errorfare te pakken hebt. Als je luchtvaartmaatschappij alsnog je vliegticket annuleert, zit je met het hotel in de maag. Boek dus alleen een hotel als alles bevestigd is!