Voor minder dan €200 euro naar Kaapstad, voor een paar tientjes naar New York of slechts voor 3 euro naar Mallorca? Het kan echt! Profiteer van foutjes van luchtvaartmaatschappijen door zogenaamde ‘errorfares’ te boeken.

Soms zie je bij onze deals de term ‘errorfares‘ voorbijkomen en waarschijnlijk ook wel eens op andere blogs. Het gaat dan om vluchten die slechts een fractie van de originele prijs kosten. Vaak staan deze deals maar tijdelijk online en moet je snel zijn om deze tickets te kunnen boeken. Vandaag gaan we je uitleggen wat een errorfare precies is en hoe je zo’n bizar koopje op de kop tikt. Voor alle wereldreizigers!

Errorfares – info en tips!

Wat zijn errorfares? | Wat moet ik doen als ik een errorfare vind?
Welke rechten heb ik als mijn boeking geannuleerd wordt?

Een vliegtuig in de lucht

Wat zijn errorfares?

Eigenlijk betekent een errorfare precies wat er staat: een fout in de prijzen. Wanneer de prijs van een vlucht bevestigd wordt, kan de maatschappij een fout maken. Neem dit als voorbeeld: een reisbureau biedt vluchten aan van Nederland naar New York. Deze vlucht kost normaal €440 per persoon. Door een technische storing komt de prijs van €44 in het systeem te staan. Er mist dus een nulletje. In zo’n geval betaal je maar €44 voor een reisje naar de Big Apple?! Een idiote prijs die niemand gelooft.

Een error fare hoeft niet altijd een fout te zijn in de prijs van het vliegticket. We maken onderscheid tussen verschillende soorten error fares die we hieronder kort zullen toelichten.

  • Pricing Error: Dit is de meest bekende soort error fare. Een luchtvaartmaatschappij maakt bij het invoeren van de prijzen van vliegtickets een foutje door bijvoorbeeld een komma verkeer te zetten, waardoor je een retourtje New York voor €50 boekt in plaats van voor €500.
  • Fuel Dump Error: Stel de luchtvaartmaatschappij maakt een fout bij het invoeren van de vluchttarieven en vergeet daarbij de brandstoftoeslagen toe te voegen. Dit is een groot deel van het totaalbedrag en dus is je vliegticket plots een stuk goedkoper.
  • Voorwaarden fout: Een luchtvaartmaatschappij of hotelketen kan een fout maken in de voorwaarden van vliegtickets of hotelovernachtingen en je daardoor onbedoeld een voordeel geven. Zo maakte Qatar Airways ooit een fout door een korte vlucht tussen Cambodja en Vietnam plots met een overstap via Doha toe te staan in de voorwaarden.
Passenger airplane landing at sunset

Wat moet ik doen als ik een errorfare vind?

Het allerbelangrijkste is dat je in geen enkel geval contact opneemt met het reisbureau of de luchtvaartmaatschappij. Je vindt deze aanbiedingen alleen zo goedkoop omdat de aanbieder de fout nog niet heeft gezien. Zodra een klant belt met de vraag of de prijs klopt, komen ze er wel achter. Dan is de error fare snel afgelopen. Gewoon boeken dus als de prijs heel laag is! De kans bestaat dat de luchtvaartmaatschappij je geboekte error fare annuleert. Is dat niet het geval? Dan heb je geluk en ga je voor een prikje naar een toffe bestemming.

Error fare tips:

  • Boek je vliegticket via een (online) reisagent. De kans is groter dat je jouw ticket voor de prijs van de error fare krijgt, wanneer je een grote reisagent achter je hebt staan.
  • Neem geen contact op met de luchtvaartmaatschappij of het reisbureau: verklap niet dat je een foutje gevonden hebt!
  • Boek nog geen hotel of accommodatie op je vakantiebestemming. De kans bestaat dat je error fare ticket geannuleerd wordt, dus maak nog geen plannen en wacht het even af.

Soms heb je geluk en annuleert een luchtvaartmaatschappij een error fare deal niet en kun je dus écht voor een prikje op reis. Dit gebeurde onlangs bij de airline Cathay Pacific. De vliegtuigmaatschappij maakte een foutje waardoor vliegreizen tussen Noord-Amerika en Azië opeens een stuk goedkoper waren. Reizigers die er snel bij waren en deze error fare boekten, hebben geluk. De reis gaat gewoon door!

Vertrekbord op de luchthaven

Welke rechten heb ik als mijn boeking geannuleerd wordt?

Er bestaan veel voorbeelden van grote luchtvaartmaatschappijen die op een gegeven moment ongelofelijk goedkope tickets aanbieden. Neem United Airlines als voorbeeld. Door een fout in de berekening van de wisselkoers kon je voor slechts 50 pond tickets van Londen naar New York boeken! Toen de luchtvaartmaatschappij erachter kwam, werden alle boekingen geannuleerd en de betalingen niet geaccepteerd.Concreet betekent dat het vaak van de situatie en de aanbieder afhangt of je errorfare geldig blijft. De regelgeving omtrent errorfares is een grijs gebied, vooral omdat het per land verschilt. We kunnen je wel een paar tips meegeven.

  • Bewaar alle correspondentie tussen jou en de reisaanbieder en lees de reden van annuleren goed door.
  • Twijfel je over je rechten in de situatie? Bespreek het dan even met een advocaat.
  • Nog een advies: haast je om niet om een hotel te boeken wanneer je een errorfare te pakken hebt. Als je luchtvaartmaatschappij alsnog je vliegticket annuleert, zit je met het hotel in de maag. Boek dus alleen een hotel als alles bevestigd is!

Je moet dus een beetje geluk hebben om echt voor maar een paar tientjes naar de andere kant van de wereld te vliegen of via een error fare een business class ticket te scoren voor de prijs van een economy stoel. Máár, soms lukt het! Zo boekten we zelf onlangs vliegtickets naar Mallorca voor slechts €3 en lagen we de volgende week in het zonnetje op het Spaanse eiland! Wil jij ook een error fare scoren, houd onze website en social media dan goed in de gaten en schrijf je in voor onze alerts via de Holidayguru App. Zodra we goedkope vliegtickets en acties zoals de KLM Werelddealweken tegenkomen of een sterk afgeprijsd hotel zien, delen we dat hier met je en ontvang je en update.