Beste reistijd Galapagoseilanden

Weer en klimaat op de Galapagoseilanden (Ecuador)

Het klimaat op de Galapagoseilanden is relatief stabiel. Ondanks dat de eilanden zo dicht bij de evenaar liggen, heeft de eilandengroep verschillende seizoenen, al verschillen de temperaturen weinig. Dit komt zowel door de koele Humboldtstroom als door de zuidelijke passaatwinden. Bij warm weer stijgt de thermometer tot 30 graden Celsius met acht zonuren per dag. De zee is aangenaam warm, perfect voor een duik! In de koudere maanden waait een frisse wind uit Antarctica over de eilanden. Toch dalen de temperaturen meestal niet tot onder de 18 graden Celsius en schijnt de zon nog zo’n 5 tot 6 uur per dag. Maart is de warmste maand van het jaar en augustus en september zijn de koudste maanden op de Galapagoseilanden.

Hieronder vind je alle belangrijke informatie over de Galapagoseilanden. Lees verder en ontdek wat de beste reistijd is voor deze bijzondere eilandengroep en welke maanden het meeste geschikt zijn voor een vakantie.

Waar liggen de Galapagoseilanden?

Deze archipel in Zuid-Amerika bestaat uit 100 eilanden die voor de kust van Ecuador in de Stille Oceaan liggen. Vanwege de adembenemende en unieke flora en fauna heeft Unesco de Galapagoseilanden uitgeroepen tot werelderfgoed. Vrijwel de hele eilandengroep – 98% – is beschermd natuurgebied. Van de 100 eilanden zijn slechts 5 permanent bewoond waarvan Isla Santa Cruz de bekendste is.

Klimaattabel Galapagos – San Cristóbal

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 29 30 30 30 29 27 26 25 25 26 26 27
Min. temperatuur in °C 23 23 22 22 22 21 20 19 18 19 20 21
Zonuren per dag 6 8 7 8 8 8 7 6 5 5 5 6
Watertemperatuur in °C 25 26 27 26 25 24 23 22 22 22 23 24
Regendagen per maand 7 5 3 6 3 0 0 0 2 2 1 2

Wat is de beste reistijd voor de Galapagoseilanden?

De beste reistijd voor de Galapagoseilanden is tussen december en mei. In deze maanden ligt de temperatuur gemiddeld rond de 30 graden Celsius en stijgt de watertemperatuur tot 27 graden. Deze tijd is ook ideaal voor het spotten van wildlife en om te duiken. Over het algemeen zijn de Galapagoseilanden het hele jaar door een populaire vakantiebestemming.

Wil je voor een goede prijs op reis naar de Galapagoseilanden én op een goed moment op vakantie, kies dan voor april, mei, september of oktober. Dit is het laagseizoen op de Galapagoseilanden waardoor de prijzen lager liggen. Het koele seizoen is ideaal voor het bewonderen van wilde dieren: van reuzenschildpadden en aalscholvers tot pinguïns. Vanaf juni, het einde van het regenseizoen, trekken de Galapagoseilanden veel bezoeken. Tussen juni en augustus is het zomervakantie in de Verenigde Staten: het belangrijkste reisseizoen en dus druk op de Galapagoseilanden. Van september tot november is het rustig op de eilanden en kun je als dierenliefhebber ongestoord de zeldzame diersoorten observeren. De zee is op dit moment bijzonder wild. Word je snel zeeziek, dan raad ik boottochten af. Duiken kan door de koele temperaturen en hoge golven ook lastig zijn.

 

Weer, klimaat en temperaturen per seizoen

Op de Galapagoseilanden zijn de verschillen tussen de seizoenen nauwelijks merkbaar. Er is enkel een verschil tussen een warm en koel seizoen. Hieronder laat ik je zien wat het verschil is in het klimaat, het weer en de temperaturen tussen beide seizoenen.

Warme seizoen

Het warme seizoen loopt op de Galapagoseilanden van december tot maart. In deze periode heerst een tropisch klimaat. De zon schijnt in deze maanden veel, maar er valt ook veel neerslag. Januari telt gemiddeld 7 regendagen, in december zijn het er slechts 2. Over het algemeen is het regenseizoen op de eilanden gematigd en houdt het toeristen niet tegen. Integendeel, zelfs. Het warme seizoen is juist perfect voor zonaanbidders, duikers en snorkelaars. De watertempatuur stijgt tot zo’n 27 graden Celsius en is aangenaam warm.

Koele seizoen

Het koele seizoen loopt op de Galapagoseilanden van juni tot november. Vanuit Antarctica waait koude lucht over de eilanden. De temperaturen dalen en het kan mistig zijn. In tegenstelling tot het warme seizoen, valt er in het koele seizoen vrijwel geen neerslag en schijnt de zon maar zo’n 5 tot 6 uur per dag. In de maanden september tot november is het vaak fris en daalt de watertemperatuur tot 22 graden Celsius. In deze periode is het rustig op de Galapagos en heb je de eilanden bijna voor jezelf.

 

Overzicht per maand: het klimaat op de Galapagoseilanden

Speciaal voor jou heb ik een overzicht gemaakt van het weer en klimaat in de verschillende seizoenen zodat je in één oogopslag ziet wat voor weer je mag verwachten tijdens je vakantie.

December tot mei: zonnige dagen en warme temperaturen

Galapagos

De maanden december tot mei vormen de beste reistijd voor zonaanbidders. De zon schijnt tot wel 8 uur per dag en het water is met een gemiddelde temperatuur tussen de 24 en 27 graden Celsius bijzonder warm. Het regenseizoen begint in januari met gemiddeld meer dan 175 mm neerslag per maand. Het is echter geen klassiek regenseizoen. Het regent niet continu, maar meestal maar één keer per dag. In de warme, natte maanden schijnt de zon vaker dan in de droge maanden. De regen kleurt de Galapagoseilanden weelderig groen. Deze maanden zijn ook de perfecte tijd om het wildlife op de eilanden te bewonderen. De groene zeeschildpad broedt en legt haar eieren op het strand. Daarnaast is deze tijd ook perfect om te duiken en te snorkelen.

  • Beste reistijd voor de Galapagoseilanden
  • Optimale omstandigheden om te zwemmen, snorkelen en duiken

Juni , juli en augustus: het einde van het regenseizoen

Schildpad op de Galapagos

Juni markeert de overgang van het regenseizoen naar het droge seizoen. De temperaturen dalen langzaam en zon schijnt steeds minder. Juni telt maximaal 8 zonuren per dag en augustus ongeveer 6. Toch worden deze maanden gezien als een goede reistijd voor de Galapagoseilanden. Het regenseizoen is ten einde en het regent nog nauwelijks. Veel toeristen brengen in juli en augustus hun zomervakantie door op de Galapagoseilanden. Prijzen voor vluchten en accommodaties stijgen daardoor. De zee koelt langzaam af en is in augustus nog maar 22 graden Celsius. Ga je duiken, trek dan een wetsuit aan. De zuidelijke passaatwinden en de koele Humboldtstroom kunnen in deze tijd van het jaar voor mist zorgen. Wilde dieren zijn in deze tijd ook moeilijk te spotten.

  • Goede reistijd voor de Galapagoseilanden
  • Einde van het regenseizoen
  • Eind juni tot augustus: zomervakantie en hoogseizoen
  • Overgangsperiode naar de koudere maanden

September tot november: koele temperaturen en weinig bezoekers

Beste reistijd Galapagos

Van september tot november is de koudste periode op de Galapagoseilanden en dit is dan ook het laagseizoen. In september liggen de temperaturen tussen de 18 en 25 graden Celsius. De zee is vaak ruw met hoge golven. Boottochten zijn voor mensen met zeeziekte in deze periode geen goed idee. Voor snorkelen of duiken is deze periode ook niet geschikt. Daarnaast daalt de watertermpatuur tot 22 graden, het jaarlijkse minimum. De Galapagoseilanden worden relatief weinig bezocht tijdens deze maanden, terwijl er ook voordelen zijn. Zo valt er tussen september en november nauwelijks regen en is reizen in het laagseizoen goedkoper.

  • Laagseizoen
  • Koele temperaturen, ruwe zee
  • goedkope vluchten

Mijn conclusie voor de beste reistijd voor de Galapagoseilanden

De Galapagoseilanden zijn vanwege de gematigde temperatuurschommelingen in elk seizoen een geweldige vakantiebestemming. De beste reistijd is tussen december en mei. De temperaturen liggen hoog, de zee is aangenaam warm en ideaal om te zwemmen, duiken of snorkelen. Daarnaast is dit warme seizoen ideaal om dieren in het wild te zien. Juni tot augustus vormt de overgang naar het koelere seizoen. Vanaf augustus wordt het kouder op de Galapagoseilanden. De zuidelijke passaatwind zorgt voor mist op de eilanden, waardoor het moeilijk is om wilde dieren te spotten. In deze periode ben je wel bijna alleen op de eilanden en kun je de prachtige natuur ongestoord verkennen.

Op je kalender kun je noteren dat de Galapagoseilanden het hele jaar door een droombestemming zijn. Nieuwsgierig geworden? Bekijk mijn beste vakantieaanbiedingen of doe reisinpiratie op in mijn Travel Magazine. Veel plezier!

Ga op reis!

Hier vind je alle Zuid-Amerika deals

De beste reistijd voor andere bestemmingen

Opmerkingen

jouw mening?