Beste reistijd Kaapstad

De beste reistijd voor Kaapstad

De op één na grootste stad van Zuid-Afrika, Kaapstad,  is een van de populairste bestemmingen van het land. De ‘Moederstad’, zoals Kaapstad ook wel genoemd wordt, ligt aan de voet van de Tafelberg, een van de iconen van de stad. Maar er is hier nog veel meer te zien. Bezoek bijvoorbeeld Bo Kaap, Simonstad, het Robbeneiland, Kaap de Goede Hoop of het Victoria & Alfred Waterfront. Wat je ook doet, je zult je hier niet snel vervelen! Daarnaast is Kaapstad het startpunt van veel mooie roadtrips en tochten door Zuid-Afrika. Vooral de Tuinroute is erg populair. Staat Kaapstad op jouw bucketlist, maar weet je niet wat de beste tijd is om te gaan, lees dan zeker verder. Hieronder vertel ik je in detail wat de beste reistijd is voor Kaapstad en hoe het weer en klimaat zijn in de stad. Veel plezier!

 

Wat is de beste reistijd voor Kaapstad?

Ben je niet gek op de winter in Nederland, dan zul je blij zijn om te horen dat dit juist de beste reistijd is voor Kaapstad – van oktober tot april! De Zuid-Afrikaanse zomer – december, januari en februari, is een populaire tijd voor een vakantie in het land. Ontsnap aan de donkere, koude winters in Nederland en geniet van een zonnige vakantie in Kaapstad.

Dankzij de ideale weersomstandigheden zijn december, januari en februari de beste tijd voor een bezoek aan Kaapstad. De temperaturen liggen tussen de 25 en 27 °C en de dag telt maar liefst 11 zonuren. Perfect voor een zonovergoten vakantie! ’s Nachts koelt het wat af tot zo’n 15-16°C. Over regen hoef je je geen zorgen te maken. In december, januari en februari regent het rmaximaal 5 tot 6 dagen. De watertemperatuur ligt rond de 19°C, perfect voor een duik in zee om even af te koelen van de zomerse temperaturen.

Een overzicht van de beste reistijd voor Kaapstad

  • Beste reistijd: December, Januari and Februari
  • Andere opties: Oktober, November, Maart, April

In oktober, november, maart en april is het geen zomer in Zuid-Afrika, maar alsnog zijn deze maanden fantastisch voor een reis naar Kaapstad. In oktober en november is het voorjaar in Zuid-Afrika en hoewel de temperaturen niet zo hoog liggen als in de zomer is het nog steeds lekker warm. Overdag is het zo’n 21 tot 24°C en ’s nachts ligt de temperatuur tussen de 11 en 12°C. Kies je ervoor om in oktober of november naar Kaapstad te gaan, neem dan voor de zekerheid een dunne jas mee. In maart en april, herfst in Zuid-Afrika, schijnt de zon nog steeds volop en is de Atlantische Oceaan nog warm genoeg om te zwemmen, maar het is wel iets kouder dan in de zomer en het regent iets meer, ongeveer 5 tot 9 dagen.

Klimaat en weer in Kaapstad

De Atlantische Oceaan heeft een grote invloed op het klimaat in Kaapstad. Door de ligging op het zuidelijk halfrond kent de stad een subtropisch klimaat met het hele jaar door constante temperaturen. De winters zijn mild en nat en de zomers heet en droog. En hoewel Kaapstad wel vier seizoenen kent, is het belangrijk om te onthouden dat ze omgekeerd zijn. Onze zomer is hun winter, ons voorjaar is hun herfst enzovoorts. Over het hele jaar gezien telt Kaapstad ongeveer 3100 zonuren. De luchtvochtigheid is niet té hoog waardoor de warme temperaturen goed uit te houden zijn. De wind uit het zuidoosten zorgt er van augustus tot maart voor dat de luchtvochtigheid beperkt blijft. Sterker nog: sommige locals geloven dat deze zuidoostelijke wind helpt de luchtvervuiling tegen te gaan, vandaar de bijnaam Cape Doctor!

In de zomer ligt de temperatuur tussen de 24 en 27°C, maar het kan ook wel eens warmer worden. Gelukkig is het nooit te warm, zelfs wanneer de thermometer de 30°C aantikt, omdat de luchtvochtigheid laag is. ’s Nachts is het met ongeveer 14 °C wel wat koeler. In de zomer regent het ook het minste met maar 5 of 6 regendagen. De herfst brengt koelere temperaturen met zich mee met een gemiddelde van 23°C. In de winter ligt de temperatuur overdag net onder de 20°C en koelt het ’s anchts verder af tot 10°C. De regenkans is dan ook groter. Dat betekent niet dat het non-stop regent, het zijn vooral korte buien die snel weer overtrekken. Meer neerslag komt de natuur ten goede. Niet voor niets noemen sommige locals de winter het ‘groene seizoen‘. Zodra het weer lente wordt, klimmen de temperaturen omhoog net als het aantal uren daglicht, en regent het langzaam steeds minder. Ook handig om te weten: de Atlantische Oceaan kent het hele jaar door een stabiele temperatuur van net onder de 20°C. In de winter is de maximale watertemperatuur 14°C en in de zomer 19°C.

Klimaattabel Kaapstad

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 26 27 25 23 20 18 18 18 19 21 24 25
Min. temperatuur in °C 16 16 14 12 9 8 7 8 9 11 12 15
Zonuren per dag 11 11 10 8 7 6 6 7 8 9 10 11
Watertemperatuur in °C 18 19 19 18 17 16 15 14 15 16 17 18
Regendagen per maand 6 5 5 8 11 13 12 14 10 9 5 6

 

Weer in Kaapstad – maandelijks overzicht

Kaapstad in januari

Dit is de perfecte tijd voor zonaanbidders. Het is hartje zomer en de temperaturen stijgen tot 26°C en soms wel 30°C. ’s Avonds is het ook nog heerlijk met een temperatuur van ongeveer 15°C waardoor je alleen maar een dun vestje mee moet nemen. Weet wel dat de locals in januari ook vakantie hebben. De stranden, restaurants en bars zijn vaak vol en doordat er ook veel buitenlandse toersiten zijn kunnen hotels volgeboekt zijn.

Beste reistijd voor: Sightseeing, wind- en kitesurfen, strandvakanties, pinguïns spotten bij Boulders Beach, de Tafelberg

Kaapstad in Februari

De warmste maand van het jaar. Overdag is de minimumtemperatuur 27°C. De nachten zijn een stuk kouder met een gemiddelde temperatuur van 16°C. Naast de hoge temperaturen en lange dagen, regent het in februari ook heel weinig. Met een beetje geluk zie je geen enkele regendruppel tijdens je vakantie. De watertemperatuur is 19°C wat een duik in de Atlantische Oceaan een heerlijke manier maakt om af te koelen.

Beste reistijd voor: Sightseeing, wind- en kitesurfen, strandvakanties, de Tafelberg

Kaapstad in maart

Het is nog steeds zomer, maar de temperaturen zijn sinds februari wel wat gedaald. Nog steeds is het weer perfect om te luieren op het strand of te zwemmen in de Atlantische oceaan. Wil je surfen, dan is begin maart de beste reistijd. Daarna zwakt de wind af en zijn de mogelijkheden om te kite- en windsurfen beperkt.

Beste reistijd voor: Sightseeing, strandvakanties, de Tafelberg, (wind- en kitesurfen)

Kaapstad in april

De hoge temperaturen van de zomer liggen achter ons en het koelere najaar doet zijn intrede. April is een wisselvallige maand en onvoorspelbaar weer. De maximumtemperatuur ligt overdag rond 23°C  en ’s nachts rond 12 °C . Neem wat dikkere kleren mee in je koffer voor de avonden. De dagen worden ook korter met ongeveer 8 uur daglicht. Maar met een beetje geluk tref je zonnige dagen en houd niets je tegen om de Atlantische Oceaan in te duiken!

Beste reistijd voor: Sightseeing, surfen, wijntours, de Tafelberg, (strandvakanties)

Kaapstad in mei

Het is herfst! Met warme temperaturen van ongeveer 20°C. Toch raad ik nu niet meer aan om de Atlantische Oceaan in te duiken, omdat de watertemperatuur inmiddels is gedaald tot 17°C . De avonden zijn ook vrij koud met een gemiddelde temperatuur van 9°C . De dagen worden korter en korter met slechts 7 uren zon in maart en de kans op regen neemt ook toe tot wel 11 regendagen per maand.

Beste reistijd voor: Sightseeing, shortboard surfen, wandelen

Kaapstad in juni

Juni betekent het begin van de winter in Kaapstad. Oké, de winter in Zuid-Afrika is lang niet zo koud als in Nederland, maar vergeleken met de zomer is het zeker een stuk kouder. Overdag ligt de temperatuur rond de 18°C. ’s Avonds heb je een warmere jas nodig wanneer de temperatuur daalt tot 8°C. De winter is de natste tijd van het jaar in Kaapstad met 13 regendagen per maand. De dagen zijn ook het kortst, met maar 6 zonuren per dag.

Beste reistijd voor: Sightseeing, surfen

Kaapstad in juli

Fris en regenachtig – dat is hoe je Zuid-Afrika in juli het best kunt omschrijven. De temperatuur komt overdag niet boven de 18°C  uit en deze maand regent het meer dan in andere maanden. Neem een paraplu mee en een winterjas, want de temperatuur daalt ’s nachts tot 7°C  en door de wind voelt het soms nog kouder aan.

Beste reistijd voor: Musea, surfen, duiken met haaien

Kaapstad in augustus

De zogenaamde Cape Doctor is met volle kracht aan het werk en verdrijft smog uit de stad. De lucht is helder, fris en koud. De maximumtemperatuur in augustus is 18°C , maar door de wind voelt het wat kouder aan. Vooral ’s nachts is het koud met een gemiddelde temperatuur van 8°C . Ik raad aan om een paar extra lagen kleding mee te nemen. De Atlantische Oceaan is in augustus te koud om te in te zwemmen, maar voor surfers zijn de omstandigheden optimaal.

Beste reistijd voor: Musea, surfen

Kaapstad in september

In september klimmen de temperaturen weer omhoog. De gemiddelde temperatuur overdag is 19°C, maar ’s nachts is het nog niet veel warmer dan het in de winter was, dus houd daar rekening mee bij het inpakken van je koffer. Deze maand telt gemiddeld ook 10 regendagen, maar daar staat wel tegenover dat de dagen steeds langer worden. De zee is nog steeds wel te koud om in te zwemmen.

Beste reistijd voor: Sightseeing, surfen, walvissen spotten

Kaapstad in oktober

De lente begint in oktober. De gemiddelde temperatuur stijgt naar een comfortabele 21°C. Soms zelfs warmer! Toch is het slim om bij het inpakken rekening te houden met koudere temperaturen, want het weer kan wat wisselvallig zijn. De Atlantische Oceaan is nog altijd te koud om in te zwemmen, maar surfen zijn blij met de fantastische golven.

Beste reistijd voor: Sightseeing, kite- en windsurfen, de Tafelberg

Kaapstad in november

De eerste tekenen van de zomer laten zich zien in november. De temperaturen stijgen tot een gemiddelde van 24°C – niet te warm en niet te koud! Kaapstad telt in deze maand 10 zonuren per dag en ’s nachts ligt de temperatuur rond de 12°C. Er zijn maar 5 regendagen per maand. Cape Doctor is weer aan het werk en zorgt voor een fijn briesje in de stad én de perfecte omstandigheden om te surfen. En yes, de Atlantische Oceaan is eindelijk weer warm genoem voor een verfrissende duik!

Beste reistijd voor: Sightseeing, surfen, kite- en windsurfen, de Tafelberg, (strandvakanties)

Kaapstad in December

December is de officiële start van het zomerseizoen. De ideale weersomstandigheden maken december de beste reistijd voor Kaapstad. De gemiddelde temperatuur stijgt overdag naar 25°C en ’s nachts blijft het aangenaam met 15°C. Met 11 zonuren per dag heb je veel tijd om op het strand te liggen. De wind zorgt voor een heerlijk verkoelend briesje in de stad.

Beste reistijd voor: Sightseeing, surfen, kite- en windsurfen, strandvakanties, de Tafelberg

Mijn conclusie voor de beste reistijd voor Kaapstad

Wil je Kaapstad op haar best zien, bezoek de stad dan in oktober, november, december, januari, februari, maart of april. De maanden december, januari en februari vormen dankzij het perfecte weer de beste reistijd voor Kaapstad. Zomerse temperaturen, weinig regen en verkoelende watertemperaturen zijn een winnende combinatie. Niet alleen Europese toeristen komen graag naar Kaapstad, ook Zuid-Afrikanen bezoeken de stad graag tijdens de zomervakantie. Dit betekent helaas wel dat hotels vaak volgeboekt zijn en het druk is op de stranden. Daarom raad ik je de maanden oktober, november, maart en april aan. Het is nog steeds warm, maar minder druk én de prijzen voor vluchten en accommodaties liggen lager.

 

Meer inspiratie voor Zuid-Afrika

 

Beste reistijd voor andere bestemmingen

Opmerkingen

2
Recent comments
Laat alle opmerkingen zien

jouw mening?