Beste reistijd Kenia

Hoe is het klimaat in Kenia?

De weersomstandigheden in Kenia zijn afhankelijk van de hoogte waarop je je bevindt maar je kunt ervan uit gaan dat het het hele jaar door warm is in het land in Oost-Afrika. Het klimaat is in Kenia verdeeld in twee zones: het hooglandklimaat en het kustklimaat. De hooglanden liggen in het midden en westen van Kenia, de kust in het oosten. In het noorden van Kenia wijken de weersomstandigheden nog weer af. Klimatologen onderscheiden een droog seizoen en een regenseizoen. Hieronder vind je handige info over het weer in Kenia. Aan de hand van klimaattabellen laat ik zien wat de beste reistijd is voor Kenia in de hooglanden, de kuststreek en het noorden van het land. Zo weet je wanneer je het beste voor een safari of strandvakantie naar Kenia kunt reizen.

 

Wanneer is de beste reistijd voor Kenia?

De beste reistijd voor Kenia is het droge seizoen tussen half december en half maart. Dit is ook direct het hoogseizoen in Kenia. Wil je de drukte liever ontlopen en gunstig naar Afrika reizen, dan zijn de maanden juni tot en met oktober ook erg geschikt. In deze maanden zijn de temperaturen niet zo hoog als in de wintermaanden en is de kans op regen gering. Tijdens het regenseizoen kun je goedkoper op vakantie naar Kenia maar kan regenval het maken van tours hinderen. Bij heftige regen kunnen sommige straten onbegaanbaar zijn. Daarnaast zoeken ook de dieren een schuilplaats op als het regent, waardoor je safari letterlijk en figuurlijk in het water kan vallen. Aan de kust van Kenia kun je afgezien van de regenachtige maanden april en mei waarin het onaangenaam klam kan worden het hele jaar door op vakantie.

 

Safari in Kenia

De beste reistijd voor Nairobi en de hooglanden

Beste reistijd Nairobi: half december – half maart & juni – oktober

Voor reizigers die het binnenland van Kenia willen verkennen, is Kenia’s hoofdstad Nairobi normaal gesproken de eerste halte. De vluchten landen hier op de internationale luchthaven. Wil je je vakantie in het centrum of het westen van Kenia doorbrengen, een safari meemaken en het land ontdekken, dan is de beste reistijd van half december tot half maart. Met temperaturen tussen de 25 en 28 graden Celsius overdag en een relatief kleine kans op regen is het over het algemeen droog in de hooglanden in deze periode. Deze maanden zijn tevens de meest populaire reismaanden, waardoor de prijzen voor vluchten en hotel wat hoger zullen liggen dan in de rest van het jaar. Een alternatieve reistijd zijn de maanden van juni tot en met oktober. In de periode zijn er minder toeristen in het land en is het niet zo warm als in de wintermaanden. Een bijzondere highlight in deze periode is het trekken van de gnoes, wat vele reizigers naar Kenia en buurland Tanzania trekt. In mijn artikel over de beste reistijd voor Tanzania lees je wat de beste tijd is om een safari in de Serengeti te maken.

Klimaattabel voor Kenia’s hooglanden (Nairobi)

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 27 28 28 26 25 24 23 23 26 27 25 25
Min. temperatuur in °C 13 20 21 20 19 18 17 17 19 20 19 19
Zonuren per dag 9 9 9 7 8 5 4 4 6 7 7 8
Regendagen per maand 4 4 7 12 10 4 2 2 3 6 13 6

Het klimaat in de hooglanden van Kenia

In de hooglanden van Kenia wordt de regentijd in twee periodes opgedeeld. Er valt relatief veel neerslag van eind maart tot juni en van eind oktober tot half december. Het regenseizoen in het centrum en westen van Kenia bestaat uit deze twee periodes. De buien zijn kort maar heftig en vallen vooral ’s middags, ’s avonds en ’s nachts. De warmste maanden zijn januari en februari met maximumtemperaturen van 26 graden Celsius. De droge tijd in juli en augustus is ook direct de koudste tijd van het jaar, met dagtemperaturen iets boven de twintig graden. ’s Nachts kan het in deze periode in de Hooglanden afkoelen tot 10 graden. In vergelijking met de kustregio is het in de Hooglanden over het algemeen droger.

 

 

De kust van Kenia

De beste reistijd voor Mombassa (de kustregio)

Beste reistijd Mombassa: december – maart & juni – september

Aan de oostkust grenst Kenia aan de Indische oceaan. Hier kun je het hele jaar door een droomvakantie doorbrengen aan het strand. De enige twee maanden die je beter kunt vermijden zijn april en mei. In deze periode is het regenseizoen aan de kust van Kenia. Er valt op tien tot veertien dagen regen en de temperatuur ligt rond de 32 graden, waardoor de luchtvochtigheid onaangenaam klam kan aanvoelen. Ook in de tweede regenperiode in oktober en november is het weer niet optimaal, maar al beter dan in april en mei. Alle andere maanden van het jaar zijn uitermate zonzeker met gemiddelde temperaturen boven de dertig graden. De beste reistijd voor de kust van Kenia is tussen december tot en met maart en juni tot en met september. De passaatwind breng een aangename bries met zich mee, zodat de temperaturen goed te verdragen zijn. Tijdens een strandvakantie kun je niet alleen heerlijk zwemmen in zee maar ook andere watersporten zoals kitesurfen en surfen beoefenen.

Klimaattabel voor de kust van Kenia (Mombassa)

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 33 34 34 33 31 29 29 29 30 31 32 33
Min. temperatuur in °C 22 23 23 23 22 20 19 19 20 21 22 22
Zonuren per dag 9 9 9 8 7 7 7 8 8 9 9 8
Watertemperatuur in °C 27 28 28 28 28 27 25 25 27 27 27 27
Regendagen per maand 3 1 5 10 14 10 10 8 9 9 8 7

Het klimaat in de kustregio van Kenia

Het klimaat aan de kust van Kenia wordt beïnvloed door de Indische Oceaan. De temperaturen en de kans op regen is in het oosten van het land hoger dan in de hooglanden. In de droogste en warmste maanden, januari en februari, ligt de temperatuur rond de 33 graden Celsius. In de andere droge periode in juli en augustus wachten je aan de kust temperaturen rond de 29 graden. ’s Nachts daalt de thermometer zelden onder de twintig graden. Het regenseizoen aan de kust maakt zijn opwachting in april – mei en oktober – november. In de herfst valt duidelijk minder regen dan in het voorjaar, wanneer het weer onaangenaam zwoel kan zijn.

 

 

De beste reistijd voor het noorden van Kenia

In het noorden van Kenia is het gemiddeld warmer dan in de andere regio’s. Het weer is het hele jaar door zonnig en droog. Het kwik bereikt in de heetste maand februari de grens van veertig graden Celsius. De temperatuur in het noorden is gelijkwaardig aan die in de lager gelegen binnenlanden. Maak je een rondreis door Kenia, dan kun je in het noorden van het land een bezoek brengen aan de Samburu, een nilotische stam met runderen. Indrukwekkende natuurgebieden in het noorden zijn die rond Buffalo Springs en Shaba. Het weer in het noorden van Kenia is het hele jaar door warm met weinig regen, waardoor alle maanden van het jaar geschikt zijn voor een vakantie. Wie de droge lucht niet goed verdraagt, kan het beste de hete maanden februari, september en oktober vermijden. De thermometer bereikt in deze maanden dikwijls de 35 graden.

Conclusie: de beste reistijd voor Kenia

In Kenia is het het hele jaar door warm. Daardoor is het land in Oost Afrika het hele jaar door geschikt voor een vakantie. De beste weersomstandigheden tref je tijdens de droge tijd. In de maanden van december tot en met maart en juni tot en met oktober valt er bijna geen regen, waardoor je in deze periode een prachtige rondreis door Kenia kunt maken. Afhankelijk van de hoogte waarop je je bevindt, verschilt het weer. Wil je ontspannen op het strand, dan kun je het hele jaar door aan de oostkust van Kenia terecht. Alleen april en mei zijn hiervoor minder geschikt omdat het vaker regent en de luchtvochtigheid erg hoog kan zijn. De beste reistijd voor een vakantie in de hooglanden van Kenia, waar ook hoofdstad Nairobi gelegen is, zijn de maanden van half december tot half maart. Dit is ook direct het toeristische hoogseizoen in Kenia. Buiten het hoogseizoen zijn de maanden juni tot en met oktober het meest geschikt voor een reis. Het is in deze maanden minder warm als in de winter terwijl er weinig regen valt. Prachtig weer voor een vakantie in Kenia!

Op avontuur!

Alle Afrika reizen

De beste reistijd voor andere bestemmingen

Opmerkingen

jouw mening?