Beste reistijd Malta

Alle info over de beste reistijd voor Malta

De republiek Malta bestaat uit drie bewoonde eilanden: Malta, Gozo en Camino. Daarnaast zijn er kleinere, onbewoonde eilanden. Malta ligt centraal in de Middellandse Zee, tussen Sicilië en het noorden van Afrika. De eilandengroep is een van de populairste bestemmingen in de Middellandse Zee en betovert toeristen met prachtige stranden en veel historische bezienswaardigheden. Ben je van plan de charmante eilanden te bezoeken, dan kun je je hier oriënteren op de beste reistijd voor Malta. Ik vertel je meer over het klimaat en het weer op Malta. Ook kun je uit de klimaattabel aflezen wat de gemiddelde temperatuur is per maand.

Wanneer is de beste reistijd voor Malta?

Zoals vele vakantiebestemmingen rond de Middellandse Zee is Malta het hele jaar door geschikt voor een reis. Wie graag een zonvakantie wil doorbrengen op de kleine, vlakke eilanden, moet zich echter aan specifieke maanden houden. De beste reistijd voor Malta is van mei tot en met oktober. In deze maanden kun je aangenaam weer verwachten op Malta. Al in april beginnen de temperaturen te stijgen. Het gemiddelde ligt in mei rond de 24 graden Celsius. ’s Nachts is het koeler met gemiddeld 15 graden. Aangename temperaturen om het eiland te verkennen en te genieten van het zonnetje. Juli en augustus zijn de heetste maanden met overdag 31 – 32 graden. Regen brengt weinig verfrissing, gezien het zelden regent in deze maanden. Het regent gemiddeld slechts 1 dag in juli en 3 dagen in augustus. Tijdens het hoogseizoen schijnt de zon wel 12 uur per dag. Perfect om uitgebreid te zonnen op het strand. Als je niet houdt van zulke hoge temperaturen, leg je je strandhanddoek in de schaduw en kun je af en toe afkoelen in zee. Met 21 tot 23 graden is de watertemperatuur aangenaam verfrissend. In september beginnen de temperaturen wat te dalen, maar is het overdag nog steeds zo’n 28 graden Celsius. Ook in oktober is het nog warm met gemiddeld 25 graden en prachtig terrasjesweer. Je kunt in oktober nog steeds goed in zee zwemmen met een watertemperatuur van rond de 23 graden. Alleen regen kan in deze maand een streep door de rekening zetten. In oktober kan het tot wel 15 dagen regenen. Ondanks de buien is het heerlijk weer voor een fijne vakantie, waardoor ook oktober nog tot de beste reistijd op Malta gerekend mag worden.

 

Beste reistijd voor Malta in een overzicht:

  • Mei: 24°C, 10h zon, 18°C watertemp., 7 regendagen
  • Juni: 29°C, 11h zon, 22°C watertemp., 4 regendagen
  • Juli: 31°C, 12h zon, 23°C watertemp., 1 regendagen
  • Augustus: 32°C, 12h zon, 21°C watertemp., 3 regendagen
  • September: 28°C, 9h zon, 21°C watertemp., 10 regendagen
  • Oktober: 25°C, 5h zon, 23°C watertemp., 15 regendagen

De pier op Malta

Wie niet voor een strandvakantie naar Malta komt, kan ook tussen november en april naar Malta reizen. De dagtemperaturen liggen tussen de 21 en 16 graden. Januari is de koudste maand op Malta, met gemiddeld 16 graden Celsius overdag. De watertemperatuur is inmiddels gedaald naar 15 graden. Zwemmen is dan ook niet echt een aanrader in de wintermaanden. In plaats daarvan kun je prachtige wandelingen maken en de historische bouwwerken en bezienswaardigheden op je gemak bekijken. Reis je in de maanden november, december, januari, februari, maart of april naar Malta, neem dan je paraplu mee. In december kan het op wel 21 dagen regenen.

Alle Malta deals

 

Hoe is het klimaat op Malta?

De centrale ligging in de Middellandse Zee zorgt ervoor dat Malta een subtropisch, Mediterraan klimaat heeft. Dit klimaat wordt gekenmerkt door hete en regenarme zomers en milde maar vochtige winters. In de zomermaanden bereikt de thermometer gemiddeld 32 graden, maar uitschieters naar 40 graden zijn niet uitzonderlijk in juli en augustus. Over het geheel valt er niet veel regen op Malta, vooral niet in de zomermaanden als het niet meer dan vier dagen per maand regent. In de winter is het natter op de eilanden. In december en januari regent het relatief vaak – wel 18 – 21 dagen per maand. De temperatuur ligt in deze maanden rond de 16 à 17 graden. ’s Nachts kan het kwik beneden de tien graden vallen. Toch is dit heerlijk zacht in vergelijking met de winters in de Lage Landen.

Een bijzonderheid van het klimaat op Malta is de Scirocco. Deze wind blaast hete lucht uit Afrika over de Middellandse Zee en de Maltese eilanden. In Malta heeft de Scirocco de naam Xklokk. In elke regio wordt de Scirocco weer anders genoemd. In de regel waait de wind tijdens de zomermaanden over het eiland. De vochtige hitte voelt voor velen onaangenaam aan. Ook in het voorjaar en de herfst kan het drukkend heet zijn. Doordat de eilanden van Malta vlak zijn, heeft de Xklokk hier extra veel invloed op het weer.

Klimaattabel voor Malta

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 16 16 18 20 24 29 31 32 28 25 21 17
Min. temperatuur in °C 9,5 9 10 12 15 19 22 23 21 18 14 11
Zonuren per dag 4 4 7 8 10 11 12 12 9 5 5 4
Watertemperatuur in °C 17 15 15 15 18 22 23 21 21 23 22 19
Regendagen per maand 18 15 13 12 7 4 1 3 10 15 17 21

 

Mijn conclusie over de beste reistijd voor Malta

Malta behoort tot de vakantielanden met de rijkste geschiedenissen. Het eiland heeft vele highlights in petto. Als je op zoek bent naar een eersteklas zomervakantie waarin je de wonderschone stranden van Malta uitproberen kunt, raad ik als beste reistijd de maanden van mei tot en met oktober aan. Zomerse tot hete temperaturen en heerlijk warm water zorgen ervoor dat tijdens je zonvakantie alle ingrediënten aanwezig zijn voor succes. Ook in de wintermaanden lijkt het alsof het lente is op Malta. Het perfecte weer voor een actieve vakantie. Als je er geen problemen mee hebt dat het af en toe regent, breng dan vooral een bezoek aan de eilandengroep tijdens de wintermaanden. Malta is in elk jaargetijde een plaatje.

Zin in een vakantie naar Malta?

Alle Malta deals

De beste reistijd voor andere bestemmingen

 

Opmerkingen

jouw mening?