Beste reistijd Schotland

Alle info over de beste reistijd voor Schotland

Schotland is geen typische zomerbestemming waar je in het zonnetje kunt relaxen. Wind en regen horen bij Schotland zoals de Highland Cows, haggis en doedelzakken. Het klimaat en de grillige weersomstandigheden doen de populariteit van de bestemming echter niet afnemen. Integendeel. Reizigers zijn dol op de ruige landschappen, de prachtige eilanden en de gastvrijheid van de Schotten. Daarnaast kun je talrijke activiteiten ondernemen tijdens je vakantie en daardoor het land leren kennen in al haar facetten. Hieronder lees je welke reistijd zich het beste leent voor een reis naar Schotland zodat je het meeste uit je vakantie kunt halen.

De beste reistijd voor Schotland

Hoogseizoen is het in Schotland van april tot en met oktober. De beste reistijd valt in mei, juni en september. De temperatuur is in deze periode goed en je hebt minder last van vliegen.  Je kunt Schotland echter in elk seizoen bezoeken, de weersomstandigheden zijn het hele jaar door mild, wisselvallig en onstabiel.

 

 

 

Beste reistijd voor Schotland:

  • Hoogseizoen: april tot en met oktober
  • Beste reismaanden: mei, juni en september

De Schotse hooglanden

Voor Edinburgh in het zuiden behoort ook augustus tot de beste reistijd om naar Schotland te reizen. De maanden mei en september zijn populair omdat ze buiten de zomervakantie liggen en het rustiger is in de regio. In juni, juli en augustus zijn er veel vakantiegangers in het land en kunnen de prijzen voor hotels en vakantiehuisjes erg hoog zijn. In mei en september is het weer echter vergelijkbaar en kun je je op bestendig weer verheugen. In de regel is september warmer dan mei. Van uitzonderingen is echter immer sprake als het over het Schotse weer gaat.

De beste reistijd voor de Schotse Hooglanden

Een highlight en speciale vakantiebestemming vormen de Highlands in Schotland. Hier kun je de mooiste landschappen van heel Schotland verwachten: sappige groene weiden, imposante bergen met de Ben Nevis als de hoogste berg en de zogenaamde Lochs. Bezoek de talrijke historische kastelen en laat je betoveren door hun antieke flair. Je kunt deze bezienswaardigheden het hele jaar door bezoeken maar ik raad de lente en de herfst aan als beste reistijd om naar de Schotse Hooglanden te reizen. De weersomstandigheden zijn in deze periode optimaal om te wandelen en op ontdekkingstour te gaan.

 

 

De zomer raad ik af, want in dit jaargetijde zaaien de zogenaamde Highland Midges verderf. De muggen zijn in het bijzonder actief in augustus en september en ontwikkelen zich dan tot een grote plaag. Wil je de Highlands meemaken zonder deze plaaggeesten, vermijd dan reizen naar Schotland in de genoemde zomermaanden.

Glencoe in Schotland

Beste reistijd voor het spotten van walvissen en dolfijnen in Schotland

Velen zullen in hun handen wrijven als ze horen dat je het hele jaar door dolfijnen en walvissen kunt spotten voor de kust van Schotland. De grote tuimelaars zijn inheems in Schotland. Ze leven in Moray Firth, een gebied in de Noordzee. Om ze te zien moet je op pad gaan met een ervaren gids. Hij brengt je naar de juiste regio, waar je mond zal openvallen van verbazing. Bijkomend voordeel van zo’n boottochtje: je kunt hier ook robben, zeehonden, otters en visarenden bewonderen. Bruinvissen hebben hun leefruim rond de eilanden in het noorden. Je kunt ze het hele jaar door tegenkomen, als je weet waar je ze kunt vinden.

Dolfijnen zijn vooral in het voorjaar en de zomer op jacht. Is het vloed, dan kun je de dolfijnen bewonderen als ze vis aan het vangen zijn. Om walvissen te spotten is volgens velen de periode vanaf het einde van de lente tot het begin van de herfst het meest geschikt. Als je een boottocht wel ziet zitten om dolfijnen en walvissen te spotten in Schotland, kun je het beste rechtstreeks contact opnemen met een aanbieder van deze tochten. Zij weten wat de beste tijden zijn voor het spotten van dieren en kunnen je van alle benodigde informatie voorzien.

Klimaat in Schotland

Iedereen die Schotland als reisbestemming kiest, moet voorbereid zijn op veranderlijk en wisselvallig weer. Bereid je er op voor dat het weer op één dag meerdere keren om kan slaan – van regen, tot aangename zonneschijn, tot stormachtige wind. Er zijn geen uitgesproken verschillen tussen de weersomstandigheden in de verschillende seizoenen. Ik bedoel hiermee dat de winters niet extreem koud zijn en de zomers niet extreem heet. Schotland heeft een gematigd klimaat waardoor de winters zacht zijn. De temperaturen zullen niet snel onder het vriespunt zakken. In de Highlands komt het tot sneeuwval maar in de andere delen van het land is dit zelden het geval. Anderzijds zorgt het gematigde klimaat voor koele zomers. Hoewel de temperatuur tot boven de 30 graden kan oplopen, gebeurt ook dit zelden. De temperaturen liggen in de warme zomermaanden rond de 20 graden Celsius.

Vanwege de geografische ligging van Schotland kan het weer in het westen verschillen van dat in het oosten. Dankzij de warme golfstroom in de Atlantische Oceaan is het in principe in het westen warmer dan in het oosten. Veel meer dan in het oosten en de andere regio’s zal er in het westen regen vallen, vooral in de Schotse Hooglanden. In het oosten, rond Aberdeen, is het in vergelijking zonniger dan in het westen. De klimatologische verschillen zijn minimaal op jaarbasis, maar ze zijn er! In de maanden juni, juli en augustus profiteer je van de ideale omstandigheden voor een vakantie, aan beide kanten van het land. Vraag jezelf echter af of deze extra zonnestralen opwegen tegen de gestegen hotelprijzen in deze periode. Hieronder kun je in de klimaattabellen het weer vergelijken. De tabel voor Glasgow is representatief voor het westen, Aberdeen vertegenwoordigt het Oosten.

Klimaattabel voor het oosten van Schotland – Aberdeen

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 6 6 8 11 14 18 19 19 16 13 9 6
Min. temperatuur in °C -1 0 2 3 6 9 1 10 8 6 3 1
Zonuren per dag 2 3 3 5 6 6 5 5 4 3 2 1
Regendagen per maand 18 14 14 14 14 14 17 15 14 16 17 17

Klimaattabel voor het westen van Schotland – Glasgow

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 6 7 9 11 16 17 19 19 16 12 9 7
Min. temperatuur in °C 1 2 2 4 6 9 11 10 8 6 3 2
Zonuren per dag 1 2 3 4 6 6 5 5 4 2 2 1
Regendagen per maand 17 13 10 11 10 10 13 14 13 15 14 16

 

Conclusie: de beste reistijd voor Schotland

Schotland is een must voor iedereen die van uitgestrekte vlaktes en ruige landschappen houdt en geen problemen heeft met plotseling optredende of langdurige regen en wind. Omdat er gedurende het jaar geen grote weersverschillen zijn, kun je in elk seizoen op vakantie in Schotland. Als je voorkeur uitgaat naar stabieler weer en aangename temperaturen, dan bestaat de beste reistijd voor jou uit de maanden mei, juni en september. Daarnaast worden de maanden april tot en met oktober beschouwd als het hoogseizoen voor vakanties in Schotland. Hierdoor worden de wintermaanden vermeden en de temperaturen zijn in deze maanden aangenaam. Wil je in de zomer naar Schotland reizen, wees je dan bewust van de muggenplaag in de Schotse Hooglanden!

Bezoek Schotland!

Alle Schotland deals

De beste reistijd voor andere bestemmingen

Opmerkingen

jouw mening?