Benieuwd naar de mooiste autoroutes ter wereld? Die wegen in de wereld waar elke door wanderlust gegrepen avonturier met een rijbewijs ooit eens over wil toeren. Een rondreis per auto wekt toch altijd een apart gevoel op. De vrijheid om te gaan en staan waar je wilt, de uren die je met elkaar doorbrengt waardoor je dichter tot elkaar komt, de lol die je kunt beleven bij het meest aftandse tankstation in de middle of nowhere, maar ook het lachen achteraf om de stressvolle momenten dat je bijna zonder benzine zat.

Een autovakantie heeft iets speciaals, iets anders dan naar je vakantiebestemming vliegen en een week op dezelfde plaats blijven. Hieronder ga ik je kennis laten maken met de mooiste autoroutes ter wereld. Althans, dit zijn hoogstwaarschijnlijk de meest populaire autowegen met werkelijk verbluffende landschappen. De meesten hiervan zul je dan ook wel herkennen, aangezien sommigen werkelijk iconische routes zijn, beroemd over de hele wereld. Welke het zijn? Dat zal ik je nu vertellen!

De mooiste autoroutes ter wereld

Route 66 – Verenigde Staten

de mooiste autoroutes ter wereld

De Route 66 in de Verenigde Staten is niet alleen een van de mooiste autoroutes ter wereld, maar het is waarschijnlijk ook verre weg de meest iconische. Deze Amerikaanse highway doorkruiste maar liefst acht staten, om de reislustige automobilist van Chicago helemaal naar de kust bij Los Angeles te leiden. Ik zeg het in de verleden tijd, omdat de oorspronkelijke route in 1985 werd opgeheven om overgenomen te worden in een ander wegennet. Jaarlijks zijn er echt nog steeds duizenden toeristen die de oude Route 66 navolgen om hun persoonlijke American Dream waar te maken. De totale lengte van deze befaamde autoweg: bijna 4000 kilometer! Hit the road and let’s go! Ik plaats wel eens een camperreis of een deal met huurauto op mijn blog die over de Route 66 gaat, dus houd deze in de gaten!

Great Ocean Road – Australië

Een Volkswagen campervan

Deze route moet je ook al wel eens van hebben gehoord lijkt me. Deze verbluffende route in Australië is waar het woord cruisen uitgevonden is (dit is geen officieel feit, pin me er vooral niet op vast…). De warme temperaturen, de kronkelende weg langs steile kliffen en natuurlijk de prachtige oceaan. Het beste heb je hier een cabriolet, zodat je lekker van het warme briesje kunt genieten terwijl je kalmpjes rondtoert met je zonnebrilletje op. Een van de hoogtepunten, of beter gezegd twaalf hoogtepunten, is de beroemde rotsformatie genaamd de Twaalf Apostelen.

Pacific Coast Highway – Verenigde Staten

de mooiste autoroutes ter wereld

Mijn lijstje met de mooiste autoroutes ter wereld brengt ons weer terug naar de Verenigde Staten, naar Californië ditmaal! Ondanks dat deze route misschien wel het meest geroemd wordt als de perfecte autoweg voor adrenaline junkies op motors is het zeker net zo prachtig om er met je eigen auto overheen te scheuren of cruisen. Deze autoroute brengt je wederom langs een kustlijn en kronkelt zijn weg langs adembenemende vergezichten beschenen door de warme Californische zon. Onderweg kun je ook genoeg fauna bewonderen, want je kunt hier geregeld walvissen, zeeleeuwen en zeeolifanten spotten!

Panorama Route – Zuid-Afrika

de mooiste autoroutes ter wereld

Op naar Zuid-Afrika! Je hebt misschien wel al eens van Blyde River Canyon gehoord, een werkelijk verbluffend mooi natuurgebied in Zuid-Afrika. Nou daar gaat deze route – ook hoog te vinden in mijn lijstje met de mooiste autoroutes ter wereld – langs. Maar dit is nog lang niet alles wat je op deze prachtige route vindt als jij hier met je huurauto rond gaat cruisen. Van het spotten van wilde dieren in reservaten tot een rijke culturele historie, met schilderachtige dorpjes en imposante oude landhuizen. Ik kan je verzekeren dat je je ogen uit zult kijken bij het berijden van deze prachtige route door Zuid-Afrika!

Ruta 40 – Argentinië

de mooiste autoroutes ter wereld

Ik hoop dat je even de tijd hebt, want deze autoweg rijd je niet zomaar eventjes af. Deze route brengt je namelijk dwars door Argentinië, gelegen in het zuiden van Zuid-Amerika. De totale route betreft dan ook zo’n 5000 kilometer! Onderweg wissel je ijzig landschap – zoals de Perito Moreno gletsjer hierboven – af met de eindeloze uitgestrekte velden met niks; op een paar gaucho’s met hun kudde na. De route is verbijsterend lang, en wie vastberaden is ‘m helemaal af te toeren moet dan ook zeker wel wat vrije daagjes opnemen van het werk. Het is echter wel een onvergetelijke ervaring die je de rest van je leven bijblijft. Het lijkt me duidelijk dat deze autoweg in Argentinië bij de mooiste autoroutes ter wereld hoort!

 

Milford Road – Nieuw-Zeeland

Milford Sound in Nieuw-Zeeland

Voor de echte avonturiers heb ik deze route ook maar in het lijstje van de mooiste autoroutes ter wereld gezet. We vliegen voor deze helemaal naar Nieuw-Zeeland. Waan je tijdens een autovakantie in dit gebied helemaal in de boeken van Tolkien. De wereld van The Lord of the Rings schijnt geschreven te zijn met dit gebied in gedachten, en wie ooit het geluk heeft gehad hier te zijn geweest die zal dat meteen erin herkennen. Dit haast surreële landschap heeft een mystieke energie die menig avonturier weet te charmeren. Van prachtige meren tot donderende watervallen, tot in wolken gehulde bergtoppen. Deze route laat zelfs de meest ervaren reiziger nog met de mond vol tanden staan!

Maak een rondreis

Nou, ik wil die routes stuk voor stuk ook wel af gaan toeren hoor! Een lekkere playlist aan in de auto, achterover zakken, zonnebrilletje op, raampje open, en gas op die lollie! Of nou ja, op het gaspedaal. Wat vind je van m’n rijtje met de mooiste autoroutes ter wereld? Ben je het er wel mee eens, of heb je misschien nog andere routes die hier duidelijk bij zouden moeten horen? Ik ben benieuwd naar je mening, dus laat vooral een opmerking achter onder het artikel als je nog een route weet die hier echt bij hoort!

Alle rondreizen

 

Meer uit het Travel Magazine: