Binnenkort naar Dresden? Naast de stad zelf, valt er ook in de omgeving van alles te ontdekken. Bekijk de 10 leukste dagtrips vanuit Dresden!

Dresden is een romantische stad in Duitsland, dat ook wel bekend staat als ”Florence aan de Elbe”. Ondanks dat er genoeg in de stad zelf te beleven valt, is er minstens zo veel in de omgeving te doen. Zo is Dresden omringt door talloze leuke steden. Wist je dat je binnen een paar uur rijden al in Praag of Berlijn bent? Wow! Daarnaast zijn er prachtige natuurgebieden zoals Saksisch Zwitserland te vinden, zodat je je even kunt terugtrekken uit de stad. Liever wat cultuur snuiven? Zet dan koers richting Radebeul en drink een wijntje bij de wijngaarden of pak de sneltram naar Meißen voor een porselein workshop. Dit is nog maar een kleine greep uit de oneindige mogelijkheden. Scrol snel naar beneden, want wij vertellen je wat de leukste dagtrips vanuit Dresden zijn!

1. Meißen

Reisduur vanaf Dresden met de auto:
35 minuten (23,7 km)

Je kunt zowel met de auto als met de S-Bahn (sneltram) gemakkelijk vanaf Dresden naar Meißen. Deze middeleeuwse stad wordt gezien als de oorsprong van Saksen en is een absolute must-visit tijdens een verblijf in Dresden. Het recept voor het maken van het Europese porselein werd in Meißen bedacht en dat zal tijdens een bezoekje niet onopgemerkt blijven. Een van de grootste trekpleisters is dan ook de porseleinfabriek. Dit is de eerste porseleinfabriek van Europa en tot op de dag van vandaag nog steeds in gebruik. Tijdens een bezoek aan de fabriek krijg je een kijkje in het productieproces en bewonder je talloze Meissen-Porsselein van 1710 tot aan het heden. Uiteraard is er ook een winkel aanwezig en kun je terecht in het café voor een lekkere snack. En nu je er toch bent, loop dan even naar binnen bij het House of MEISSEN, dat direct naast de fabriek ligt. Hier kun je zelf aan de slag met het bakken en beschilderen van porselein. Hoe leuk?

Ook de Albrechtsburg is verbonden met het porselein. Dit prachtige kasteel, dat in 1425 werd gebouwd, diende een tijdje als fabriek. Tegenwoordig is er een museum in gevestigd, waar je alles te weten komt over de geschiedenis van de proseleinfabricage. Natuurlijk hoef je een bezoek aan Meissen niet volledig in te vullen met het bezoeken aan musea. Door de stad heen zijn er allerlei kleine winkeltjes, historische panden en gezellige cafeetjes te vinden. Aanraders zijn de restaurants Burgkeller en Domkeller, vanuit waar je geniet van een panoramisch uitzicht over de stad. Kun je geen genoeg krijgen van het uitzicht? Doe dan je goede schoenen aan en klim naar de top van de Dom van Meissen voor een uniek kiekje van de omgeving.

2. Moritzburg

Reisduur vanaf Dresden met de auto:
25 minuten (16,2 km)

Stap in de auto of de bus en reis binnen een halfuurtje van Dresden naar Moritzburg. Sportief aangelegd? Pak dan de fiets, want via het Elbe-fietspad sta je binnen een uur al in Moritzburg! Onderweg geniet je van de prachtige natuur, wat de rit al beleving op zich maakt. In Moritzburg is het tijd voor avontuur! Zo kun je maar liefst 30 verschillende diersoorten, zoals edelherten, damherten, wilde paarden en wolven spotten in wildpark ”Wildgehegen”. Ben je meer een cultuurliefhebber? Bezoek dan het kleine kasteel Fasanenschlössen, oftewel de Kleine Fazantenburcht. Doordat het kasteel simpelweg te klein is voor grote menigten, is een bezoekje meteen een unieke ervaring. In het kasteel bewonder je onder andere authentiek gerestaureerd meubilair, wandbekleding en opgezette vogels. Art lovers kunnen hun hart ophalen in het kunstmuseum Käthe-Kollwitz-Museum en op de kunstroute Brücke Rundweg.

Moritzburg Kasteel dagtrips vanuit Dresden

3. Radebeul

Reisduur vanaf Dresden met de auto:
21 minuten (9,9 km)

Een dagtrip naar Moritzbug kun je goed combineren met Radebeul, want vanaf Moritzburg kun je namelijk gemakkelijk met de stoomtrein naar Radebeul Oost en andersom. Bij aankomst lijkt het bijna alsof je Zuid-Europa binnenrijdt door de prachtige wijngaarden en wijnhuizen. Ben je niet vies van een wijntje? Dan is dit dus de ideale plek voor jou! Begin met een bezoekje aan het wijnmuseum Hoflößnitz (onderdeel van de Oranjeroute). Je proeft hier verschillende wijnen terwijl je uitkijkt over de prachtige wijngaarden. Daarnaast leer je hier meer over de Saksische wijnbouw, dat hier al meer dan 200 jaar plaatsvindt. Ook aan de Augustusweg en in de villawijk zijn allerlei wijnhuizen te bezoeken. Kun je geen genoeg krijgen van dit lekkere drankje? Check dan de leukste wijn hotspots in het Elbedal. Eindig de avond in Altkötzschenbroda, een van de populairste wijken van de wijn- en tuinstad Radebeul, waar je talloze openluchtrestaurants vindt.

4. Nationaal Park Saksisch Zwitserland

Reisduur vanaf Dresden met de auto:
42 minuten (40,6 km)

Trek je wandelschoenen maar aan, want het is tijd voor een wandeling in een van Europa’s mooiste nationale parken! Op de grens van Tsjechië vind je het Nationaal Park Saksisch Zwitserland. Een combinatie van gigantische rotsen, eindeloze bossen en het Elbedal maakt dit een omgeving waar je maar niet uitgekeken raakt. In het ongeveer 9350 hectare grote landschap zijn veel verschillende routes te volgen voor zowel ervaren wandelaars als families. Een van de bekendste routes is de Malerweg, een 112 kilometer lange route die bestaat uit acht verschillende etappes. Tijdens een wandeling loop je langs de Elbe en spot je bijzondere diersoorten zoals zwarte ooievaars en lynxen. Naast al het natuurschoon zijn er ook een aantal mooie kastelen en interessante musea te vinden. Onze aanrader? Dat is het Vesting Köningsstein, die je vanaf de verste verte al kunt zien liggen. In Tsjechië gaat het park over in de naam Ceské Švýcarsko.

We vertelden al dat er ook familievriendelijke routes zijn, maar dat is slechts een understatement. Via avontuurlijke routes baan je je al klimmend een weg door het gebied of ga je terug in de tijd van de ridders en prinsessen tijdens een themaroute. Daarnaast zijn er door het park ook allerlei speelparken, zoals speelpark Waldhusche, te vinden; ideaal voor een korte pauze tussen al het wandelen door!

Nationaal Park Saksisch Zwitserland dagtrips vanuit Dresden

5. Nossen

Reisduur vanaf Dresden met de auto:
40 minuten (38,3 km)

Een klein stadje vlakbij Dresden is Nossen. In de stad liggen een aantal historische bezienswaardigheden verborgen, die veel interessante verhalen met zich mee brengen. Het eerste voorbeeld hiervan is het Altzella Kloosterpark. Tot de Reformatie was het klooster één van de belangrijkste kloosters van Midden-Duitsland. De reden dat deze plek nooit helemaal in is vergeten, komt omdat het de erfelijke begraafplaats was van de Duitse dynastie, het Huis Wettin. Doordat een hovenier een romantisch park om de begraafplaats heen maakte, werd het een mooie plek om te bezoeken. Ook beroemde schilders zoals Caspar David Friedrich en Ludwig Richter lieten zich graag inspireren door deze plek. Een andere must-visit in Nossen is het kasteel Nossen. Dit kasteel werd in de 12e eeuw gebouwd en diende eerst als ridderburcht, gevolgd door reis- en jachtslot. Van buiten lijkt het kasteel alleen maar pracht en praal, tot je naar binnen loopt… Van donkere gevageniscellen tot middeleeuwse martelwerktuigen; een groter contrast kan bijna niet. Bezoek het kasteel en kom meer te weten over deze lugubure geschiedenis van de Saksische adel door middel van wisselende tentoonstellingen.


6. Oberlausitz

Reisduur vanaf Dresden met de auto:
1 uur en 13 minuten (98,9 km)

In het oosten van Saksen ligt Oberlausitz, een gebied vol schilderachtige dorpjes, historische wijken en thermalen baden. De regio grenst aan zowel Polen als Tsjechië, waardoor je vanaf hier drie landen binnen één dag aantikt! Oberlausitz staat bekend om eeuwenoude ambachtelijke tradities. Naast het bakken van potten en peperkoek is ook de visteelt hier een bijzondere traditie. Dit wordt namelijk gedaan in het grootste aaneengesloten vijvergebied van Duitsland. Ook zijn er volop mogelijkheden voor het maken van mooie wandelingen en fietstochten. De hoofdstad van de regio is Bautzen en zeker een kijkje waard. Deze Altstadt is rijk aan prachtige architectuur en historische bezienswaardigheden. Zo kun je hier niet heen om de hoge klokkentoren van het Rathaus Bautzen. Ook het gevangenismonument (Gedenkstätte) mag niet ontbreken tijdens een bezoek aan Bautzen. Dit gebouw is bekend als de voormalige “Stasi gevangenis“, waar duizenden politieke tegenstanders tijdens het Derde Rijk, de Sovjetbezetting en de SED-dictatuur onder vreselijke omstandigheden vast zaten. Een tentoonstelling laat zien hoe zij hier hebben geleefd en kun je door het hele gebouw lopen. Je passeert niet alleen de (isoleer)cellen, maar ook de verhoorkamers en de luchtplaats. Andere steden in Oberlausitz die het waard zijn om te bezoeken zijn Görlitz, Kirschau en Hoyerswerda.

Bautzen dagtrips vanuit Dresden

7. Ertsgebergte

Reisduur vanaf Dresden met de auto:
1 uur en 10 minuten (121 km)

Het Ertsgebergte bestaat uit zo’n 1.500 vierkante kilometer natuurreservaat. In de zomer is dit een fijne plek om te wandelen en ’s winters is dit een populaire bestemming onder wintersporters. In dit gebied vind je ook de Zilverroute, een 230 kilometer lange tocht die begint in Zwickau. Voordat je aan de route begint, wil je misschien eerst dit beginpunt zelf ontdekken. Zwickau is de historische geboorteplaats van Audi en het is dus ook niet toevallig dat hier het August Horch Museum is gevestigd. In de gigantische tentoonstellingsruimte neem je een kijkje in de geschiedenis van de autoproductie die tot wel 115 jaar terug gaat. De Zilverroute staat in het teken van de mijnbouw, dat zelfs onderdeel is van de UNESCO werelderfgoedlijst. Dit zie je onder andere terug aan de oude dorpjes, musea en de meer dan 25 oude zilvermijnen die je onderweg tegenkomt. Je eindigt de route in het Tsjechische Ostrov.

Zwickau dagtrips vanuit Dresden

8. Torgau

Reisduur vanaf Dresden met de auto:
1 uur en 32 minuten (114 km)

Volgende stop: Torgau! Deze historische stad is een leuke dagtrip vanuit Dresden… Reis terug in de tijd van de renaissance bij het belangrijkste bewaard gebleven vroeg-Renaissance kasteel van Duitsland, Kasteel Hartenfels. Het kasteel is een plaatje om te zien door de vele details, de hoge wenteltrap en de weelderige tuinen. Op de binnenplaats van het kasteel worden regelmatig muzikale evenementen en theatervoorstellingen gehouden. Boven op de voormalige Hausmannsturm word je beloond met een prachtig uitzicht over de Elbeweiden en de rode daken van de oude stad. Ook speelde zich in Torgau een belangrijke gebeurtenis af tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bij het gedenkmonument Denkmal der Begegnung, was met een ontmoeting tussen de Russische en Amerikaanse troepen de eerste stap gezet richting het einde van de oorlog. Om even in vrolijke sferen te komen bezoek je het gezellige marktplein, slenter je door het oude centrum en spot je het nostalgisch speelgoed in de oudste speelgoedwinkel van Duitsland.

Gurutip: maak onderweg nog een stop bij het Koninklijk Jachthuis Hubertusburg in Wermsdorf. Dit jachtslot is een van de belangrijkste paleiscomplexen van de 18e eeuw in Duitsland. Door de eeuwen heen heeft het kasteel verschillende doeleinden gehad, zoals ziekenhuis, verblijfplaats, kleuterschool en strafinrichting.

Kasteel Hartenfels dagtrips vanuit Dresden
Kasteel Hartenfels

9. Leipzig

Reisduur vanaf Dresden met de auto:
1 uur en 26 minuten (123 km)

In Leipzig valt zoveel te ontdekken, dat je eigenlijk aan één dag niet genoeg hebt. Desondanks valt er al heel wat af te tikken binnen korte tijd. De stad staat onder andere bekend om haar klassieke muziek. Wist je bijvoorbeeld dat beroemde componisten zoals Bach, Wagner en Felix Mendelssohn Bartholdy hier jaren hebben gewoond en gewerkt? Er is zelfs een een museum gevestigd in het oude woonhuis van Mendelssohn! Ook Bach heeft een eigen museum waar je weg kunt dromen bij de verhalen en natuurlijk de prachtige muziek. Wanneer je geen genoeg kunt krijgen van de (klassieke) muziek, moet je snel de evenementenkalender van Leipzig checken. Het hele jaar door worden er namelijk verschillende muziekfeesten gehouden zoals de Wagnerfeesten en het Bachfeest. Ook is er een speciale muziekroute, genaamd Leipziger Notenspur. Tijdens een wandeling loop je langs belangrijke plekken die alles te maken hebben met beroemde muzikanten en componisten.

Zo zie je al dat je een hele dag kunt vullen met muzikale bezienswaardigheden, maar er valt nog veel meer te zien. Verblijf je een dag in Leipzig? Zorg er dan in ieder geval voor dat je de Thomaskirche, het Altes Rathaus en het museum in de Runde Ecke meepakt. Tussen al het sightseeing door plof je neer op een terrasje op het Marktplatz met een lekker Duits biertje!

Bekijk bezienswaardigheden Bekijk hotels

10. Chemnitz

Reisduur vanaf Dresden met de auto:
58 minuten (76,2 km)

Misschien gaat er niet meteen een belletje rinkelen, maar desondanks is Chemnitz wel de Culturele hoofdstad van Europa in 2025. Op dit moment is de stad (nog) niet populair onder toeristen en dat is niet helemaal terecht. Deze industriestad speelde namelijk een belangrijke rol in de industriële revolutie in Duitsland. Dit zie je onder andere nog terug in het Saksisch Industriemuseum, waar je meer te weten komt over het industriële verleden en een (nog altijd werkende) stoommachine uit 1896 bewondert. Een andere opvallende bezienswaardigheid is het 13 meter hoge Karl-Marx-monument, in de binnenstad van Chemnitz. Wist je dat de stad van 1953 tot 1990 zelfs de naam Karl Marx Stadt had? Omdat de meerderheid van de burgers het hier niet mee eens was, is dit later veranderd naar de naam Chemnitz. Even de stad ontsnappen? Ga dan naar het westen van de stad, waar je een mooi stukje natuur met veel bossen, een stuwmeer en de kleinste Saksische burcht ”Burgh Rabenstein” vindt.

Meer uit het Travel Magazine: