Beste reistijd Mauritius

Klimaat op Mauritius

Mauritius is een eilandstaat in de Indische Oceaan met een gelijknamig hoofdeiland en andere kleinere eilanden. Het hoofdeiland van Mauritius ligt op ongeveer 1800 km van het Afrikaanse vasteland. Vanwege de ligging op het zuidelijk halfrond, zijn de seizoenen in Mauritius tegenovergesteld aan die van ons. Dit betekent dat in de maanden november tot en met april, de zomertijd zijn en van mei tot en met oktober, de wintertijd de overhand heeft op Mauritius. De insulaire situatie in de Indische Oceaan zorgt voor een tropisch zeeklimaat op Mauritius. Enerzijds betekent dit dat er van maand tot maand slechts kleine temperatuurschommelingen optreden. Aan de andere kant blaast de zuidelijke passaat het hele jaar door. De passaat uit het zuiden koelt de constant hoge temperaturen op het eiland en maakt het aangenaam voor toeristen. In de zomer liggen de gemiddelde temperaturen tussen de 25 en 30 graden Celsius. Gedurende deze tijd zijn er meer regenbuien en het risico van tropische stormen, de zogenaamde cyclonen, is extreem hoog. Dit is vooral het geval in de maanden januari en februari. In deze maanden moment moet je niet naar Mauritius reizen. Als je je afvraagt ​​wanneer het de beste tijd is om naar Mauritius te reizen, daar krijg je hier het antwoord op. Kijk ook eens naar de klimaattabel voor Mauritius met alle belangrijke waarden, zoals lucht- en watertemperaturen, evenals uren zonneschijn en regenachtige dagen voor elke maand.

Klimaattabel voor Mauritius

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 30,5 30,5 30 29,5 28 27 26 26 27 29 30 30,5
Min. temperatuur in °C 22,5 22,5 22 21 20 19 18 17 17,5 18 19,5 21
Zonuren per dag 8,5 7,5 7,5 7,5 7,5 7,5 7,5 7 8 8,5 9 8
Watertemperatuur in °C 27,5 28 28 27,5 26,5 25 24,5 24 24 24,5 26 26,5
Regendagen per maand 8 9 7 6 5 4 4 4 2 2 2 5

Overzicht

De beste maanden om naar Mauritius te reizen in een overzicht

  • Mei: 28°C, 8 uur zon, 26,5°C watertemperatuur., 5 regendagen, 76% luchtvochtigheid
  • Juni: 27°C, 8 uur zon, 25°C watertemperatuur., 4 regendagen, 73% luchtvochtigheid
  • Juli: 26°C, 8 uur zon, 24,5°C watertemperatuur., 4 regendagen, 73% luchtvochtigheid
  • Augustus: 26°C, 7 uur zon, 24°C watertemperatuur., 4 regendagen, 74% luchtvochtigheid
  • September: 27°C, 7 uur zon, 24°C watertemperatuur., 2 regendagen, 74% luchtvochtigheid
  • Oktober: 29°C, 7 uur zon, 24,5°C watertemperatuur., 2 regendagen, 75% luchtvochtigheid

In de zomertijd van het eiland, dat zich afspeelt in de maanden november tot en met april, is het veel warmer en vochtiger dan gedurende de andere maanden. De temperaturen liggen gemiddeld op 30 graden Celsius en hoger. Daarnaast is de watertemperatuur in de Indische Oceaan hoger. Een watertemperatuur tussen 26 en 28 graden Celsius biedt weinig verkoeling. Verder is het aantal maandelijkse regenachtige dagen gedurende deze tijd een stuk hoger. In de beste reistijd zijn er twee tot maximaal vijf regenachtige dagen. In februari zijn er bijvoorbeeld negen mogelijke regenachtige dagen. In vergelijking met de zuidelijke winter tijd schijnt de zon langer. De uren zonneschijn liggen tussen zeven en negen uur per dag. De minimumtemperaturen ’s nachts komen zelden onder de 20 graden. Veel van de gegevens spreken niet tegen een vakantie in de maanden november tot en met april. Integendeel. Je kan tijdens deze periode ook een heerlijke vakantie doorbrengen op Mauritius. De regenkans en -frequentie kan dan wel wat hoger liggen, maar de tropische regen betekent geen aanhoudende regen. Hij komt in korte, hevige buien en dan is er nog een zonneschijn. Een speciaal natuurverschijnsel zorgt ervoor dat vakantiegangers het eiland graag vermijden in de maanden november tot april. Het is het seizoen van cyclonen. Wat dat is en wat het betekent, zul je in de volgende alinea leren.

Beste reistijd voor Mauritius

Een algemene beste reistijd voor Mauritius vastleggen is moeilijk. Voor Europeanen wordt de zuidelijke winter beschouwd als de beste tijd om naar Mauritius te reizen. In de maanden mei tot en met oktober zijn er aangename temperaturen, het aantal regendagen is minimaal en de luchtvochtigheid is lager dan in andere maanden. Gemiddeld zijn de maximale temperaturen tussen de 25 en 30 graden Celsius. ‘S nachts koelen de temperaturen af en bevinden ze zich tussen 17 en 21 graden Celsius. De temperaturen overdag zijn ideaal om op het strand te liggen of om de bezienswaardigheden van het eiland te bezoeken. De watertemperaturen zijn net zo aangenaam. Hoewel de temperaturen in de Indische Oceaan het hele jaar door constant hoog zijn, koelen ze iets af tijdens de Mauritiaanse winter. De watertemperaturen variëren van mei tot en met oktober tussen 24 en 27 graden Celsius. Tijdens de zomer hoef je niet bang te zijn voor veel regen. De minste regenval valt in de maanden juni, juli, augustus, september en november. Je kan een maximum van twee tot vier regenachtige dagen verwachten tijdens de zuidelijke wintermaanden. Vanwege de goede weersomstandigheden in de maanden mei tot en met oktober wordt het zuidelijke winterseizoen beschouwd als het hoogseizoen op Mauritius. In dit hoogseizoen zijn de prijzen voor de reizen veel duurder dan in het laagseizoen. Als he het dure hoogseizoen wilt vermijden, kunt je de maanden september tot en met november en maart tot en met mei kiezen als reismaand. Veel gezinnen gebruiken de paasvakantie voor een reis naar het eiland. Op deze manier krijg je nog steeds iets van de warme temperaturen, maar geef je minder geld uit.

Cyclonenseizoen op Mauritius

Cyclonen zijn tropische stormen die van november tot en met april af en toe Mauritius bereiken. De vorming ervan hangt af van de watertemperatuur en de positie van de zon. In de Indische Oceaan, die Mauritius omringt, warmt een grote hoeveelheid water op tot temperaturen van meer dan 26 graden Celsius. Dit gebeurt omdat de zon zich het langst verticaal boven de zee in dit gebied van de aarde bevindt. Vanaf 26 graden Celsius verdampt de bovenste waterlaag sneller dan de onderste laag. Dit leidt tot zogenaamde wolkentorens, die extreem hoog kunnen worden. De rotatie van de aarde zorgt ervoor dat deze wolkentorens in beweging komen. Zo ontstaat een cycloon. De gevolgen van de cycloon op hoge snelheid zijn stroomstoringen, in de slechteste gevallen kan het zelfs uitkomen op stortregens en overstromingen. In de zomertijd op Mauritius, in de maanden november tot en met april, neemt het risico op een cycloon toe. Maar dat betekent niet dat er een cycloon ontstaat als je op dit moment op reis bent op het eiland! Veel van de cyclonen komen niet op het eiland aan. In plaats daarvan zwakken ze af, wat bijvoorbeeld kan leiden tot verhoogde golven en wolken.

Naar mijn deals

Het weer op Mauritius – de regionale verschillen

De algemene regel voor het weer op Mauritius: de temperaturen zijn constant hoog gedurende het hele jaar door. Er zijn een aantal regio’s op het eiland die afwijken van het bovengenoemde gemiddelde. Op Mauritius vind je een aantal hoge bergen. Tot de hoogste enquêtes behoren de Piton de la Petite Riviere Noire, Pieter Both en Le Pouce. Op deze hoogten verschilt het weer in Mauritius van de kustgebieden. In de bergen is het gemiddeld 5 graden Celsius kouder dan aan de kusten. In plaats van de gemiddelde 23 graden Celsius kan je hier temperaturen verwachten van ongeveer 19 graden Celsius. Verder is de luchtvochtigheid in de hogere gebergten ongeveer 90-100% en regent het vaker. Aan de kust is er een luchtvochtigheid van ongeveer 70%. Nog steeds hoog, maar veel draaglijker dan in de bergen. De bergen van het eiland hebben ook invloed op het weer aan de kusten. De bergen beschermen bijvoorbeeld de westkust van het eiland tegen regen. Aan de oostkust, aan de andere kant, heeft de passaat grote invloed en valt er meer regen. Een ander regionaal verschil is de iets hogere temperatuur van de westkust in vergelijking met de oostkust.

Mijn conclusie voor de beste reistijd Mauritius

Voor veel reisbestemmingen met een tropisch klimaat geldt het volgende; de beste reistijd moet door iedereen zelf worden beslist. Hetzelfde geldt voor de beste reistijd voor Mauritius. Kortom, ik adviseer je om voor een vakantie op het eiland in de Mauritius te kiezen in de winter in de maanden mei tot en met oktober. Je kunt tijdens deze maanden uitkijken naar zomerse temperaturen. De zwem- en sportactiviteiten in de Indische Oceaan, zoals surfen, duiken en snorkelen, zijn een genot voor de aangename watertemperatuur. Bovendien loop je minder risico dat je tropische regen en cyclonen je verassen. Voor degenen die met een hogere regenkans kunnen leven, is de zomertijd op het eiland een geschikt en betaalbaar alternatief. Voor de seizoenen: de zomer is heet en vochtig, de winter is droog en koeler. Je kan het hele jaar door een strandvakantie in Mauritius doorbrengen. In die zin: veel plezier op vakantie in Mauritius, ongeacht het seizoen.

 

Heb jij je zwemkleding al gepakt?

Hier vind je alle deals naar Mauritius

 

Meer informatie over Mauritius

De beste reistijden voor andere bestemmingen

Opmerkingen

jouw mening?