Beste reistijd Mauritius

Klimaat op Mauritius

Mauritius is een eilandstaat in de Indische Oceaan met een gelijknamig hoofdeiland en andere kleinere eilanden. Het hoofdeiland van Mauritius ligt op ongeveer 1800 km van het Afrikaanse vasteland. Vanwege de ligging op het zuidelijk halfrond, zijn de seizoenen in Mauritius tegenovergesteld aan die van ons. Dit betekent zomertijd van november tot en met april en wintertijd van mei tot en met oktober. Mauritius heeft een tropisch zeeklimaat. Enerzijds betekent dit dat er van maand tot maand slechts kleine temperatuurschommelingen optreden. Aan de andere kant blaast de zuidelijke passaat het hele jaar door over de eilanden. Deze wind maakt de hoge temperaturen op het eiland een stuk aangenamer voor toeristen. In de zomer liggen de gemiddelde temperaturen tussen de 25 en 30 graden Celsius. Gedurende deze tijd zijn er meer regenbuien en het risico op tropische stormen, de zogenaamde cyclonen, is extreem hoog. Dit is vooral het geval in de maanden januari en februari. In deze maanden moet je niet naar Mauritius reizen. Hieronder lees je meer over de beste reistijd voor Mauritius. In de klimaattabel vind je meer info over de temperatuur en regenval die je per maand kunt verwachten.

Klimaattabel voor Mauritius

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 30,5 30,5 30 29,5 28 27 26 26 27 29 30 30,5
Min. temperatuur in °C 22,5 22,5 22 21 20 19 18 17 17,5 18 19,5 21
Zonuren per dag 8,5 7,5 7,5 7,5 7,5 7,5 7,5 7 8 8,5 9 8
Watertemperatuur in °C 27,5 28 28 27,5 26,5 25 24,5 24 24 24,5 26 26,5
Regendagen per maand 8 9 7 6 5 4 4 4 2 2 2 5

 

 

De beste maanden om naar Mauritius te reizen

  • Mei: 28°C, 8 uur zon, 26,5°C watertemperatuur., 5 regendagen, 76% luchtvochtigheid
  • Juni: 27°C, 8 uur zon, 25°C watertemperatuur., 4 regendagen, 73% luchtvochtigheid
  • Juli: 26°C, 8 uur zon, 24,5°C watertemperatuur., 4 regendagen, 73% luchtvochtigheid
  • Augustus: 26°C, 7 uur zon, 24°C watertemperatuur., 4 regendagen, 74% luchtvochtigheid
  • September: 27°C, 7 uur zon, 24°C watertemperatuur., 2 regendagen, 74% luchtvochtigheid
  • Oktober: 29°C, 7 uur zon, 24,5°C watertemperatuur., 2 regendagen, 75% luchtvochtigheid

 

’s Zomers, van november tot en met april, is het veel warmer en vochtiger dan gedurende de andere maanden. De temperatuur is gemiddeld 30 graden Celsius of hoger. Ook de watertemperatuur van de Indische Oceaan ligt tussen de 26 en 28 graden, waardoor een duik in zee niet veel verkoeling brengt. Het aantal dagen waarop het gemiddeld regent bereikt z’n hoogtepunt in januari en februari. Tijdens de beste reistijd hoef je echter slechts rekening te houden met twee tot vijf regenachtige dagen. De minimumtemperatuur komt ’s nachts zelden onder de 20 graden. Zoals je leest zijn de weersomstandigheden in theorie lang niet slecht tussen november en april. Je kunt ook zeker een heerlijke vakantie doorbrengen op Mauritius in deze periode. De regenkans en -frequentie ligt dan wel wat hoger maar de tropische regen betekent geen aanhoudende regen. Na een korte, hevige bui volgt weer zonneschijn. Een speciaal natuurverschijnsel zorgt ervoor dat vakantiegangers het eiland echter graag vermijden in de maanden november tot april. Het is het seizoen van de cyclonen. Onder de nieuwste Mauritius aanbiedingen vertel ik je er meer over.

 

Alle Mauritius vakanties

 

Beste reistijd voor Mauritius

Een algemene beste reistijd voor Mauritius vastleggen is moeilijk. Voor Europeanen wordt de plaatselijke winter beschouwd als de beste tijd om naar Mauritius te reizen. In de maanden mei tot en met oktober is de temperatuur aangenaam, valt er weinig regen en de luchtvochtigheid is lager dan in andere maanden. Gemiddeld ligt de maximumtemperatuur tussen de 25 en 30 graden Celsius. ‘S nachts koelt de temperatuur af tot 17 a 21 graden Celsius. Het weer is overdag ideaal om op het strand te zonnen of om de bezienswaardigheden van het eiland te bezoeken. In het water is het eveneens beter toeven dan tijdens de zomer. Hoewel de watertemperatuur van de Indische Oceaan het hele jaar door constant hoog blijft, zakt deze iets af tijdens de winter op Mauritius. De watertemperatuur varieert tussen de 24 en 27 graden Celsius.

De minste regen valt in de maanden juni, juli, augustus, september en november (2 tot 4 dagen per maand). Vanwege de goede weersomstandigheden in de maanden mei tot en met oktober wordt het zuidelijke winterseizoen beschouwd als het hoogseizoen op Mauritius. In het hoogseizoen liggen de prijzen voor de reizen veel hoger dan in het laagseizoen. Als je het dure hoogseizoen wilt vermijden, kun je beter kiezen voor de maanden september tot en met november of maart tot en met mei. Veel gezinnen gebruiken de paasvakantie voor een reis naar het eiland. Op deze manier geniet je nog steeds van de warme temperaturen maar kun je goedkoper op vakantie.

Cycloonseizoen op Mauritius

Cyclonen zijn tropische stormen die van november tot en met april af en toe Mauritius bereiken. Het ontstaan van de cyclonen hangt af van de watertemperatuur en de positie van de zon. In de Indische Oceaan, die Mauritius omringt, warmt een grote hoeveelheid water op tot temperaturen van meer dan 26 graden Celsius. Dit gebeurt omdat de zon zich op deze plek op aarde het langst recht boven de zee bevindt. Vanaf 26 graden Celsius verdampt de bovenste waterlaag sneller dan de onderste laag. Dit leidt tot zogenaamde wolkentorens, die extreem hoog kunnen worden. De rotatie van de aarde zorgt ervoor dat deze wolkentorens in beweging komen. Zo ontstaat een cycloon. De cyclonen kunnen leiden tot stroomstoringen en in het slechtste geval tot stortregens en overstromingen. In de zomertijd op Mauritius, in de maanden november tot en met april, neemt het risico op tropische stormen toe. Maar dat hoeft niet te betekenen dat er een cycloon ontstaat als je in deze maanden op reis bent op het eiland! Veel van de cyclonen bereiken Mauritius nooit. In plaats daarvan zwakken ze af, wat bijvoorbeeld kan leiden tot verhoogde golven en wolken.

Het weer op Mauritius – de regionale verschillen

Over de temperatuur op Mauritius kunnen we kort zijn: het is het hele jaar door warm weer op Mauritius. In sommige regio’s wijkt het weer echter af van het gemiddelde. Op Mauritius vind je namelijk een aantal hogere gebieden. Tot de hoogste bergen behoren de Piton de la Petite Riviere Noire, Pieter Both en Le Pouce. Op deze hoogte verschilt het weer in Mauritius van dat in de kustgebieden. In de bergen is het gemiddeld 5 graden Celsius kouder dan aan de kust. Verder kan de luchtvochtigheid in de hogere gebieden oplopen tot wel 90 a 100% en regent het hier vaker. Aan de kust bedraagt de luchtvochtigheid ongeveer 70%. Nog steeds hoog, maar veel draaglijker dan in de bergen. De bergen op het eiland hebben ook invloed op het weer aan de kust. Zij zorgen er bijvoorbeeld voor dat het aan de westkust veel minder regent. Aan de oostkust heeft de passaatwind vrij spel en valt er meer regen. Ook is de temperatuur aan de westkust iets hoger dan aan de oostkant.

Een vrouw spreid haar armen op de boeg van een schip in de wateren rond Mauritius

Conclusies

Hoe is het klimaat op Mauritius?

Mauritius heeft een tropisch zeeklimaat. Enerzijds betekent dit dat er van maand tot maand slechts kleine temperatuurschommelingen optreden. Aan de andere kant blaast de zuidelijke passaat het hele jaar door over de eilanden. Deze wind maakt de hoge temperaturen op het eiland een stuk aangenamer voor toeristen.

Wanneer is het hoogseizoen op Mauritius?

De minste regen valt in de maanden juni, juli, augustus, september en november (2 tot 4 dagen per maand). Vanwege de goede weersomstandigheden in de maanden mei tot en met oktober wordt het zuidelijke winterseizoen beschouwd als het hoogseizoen op Mauritius. In het hoogseizoen liggen de prijzen voor de reizen veel hoger dan in het laagseizoen.

Wat is de beste reistijd voor Mauritius?

Voor Europeanen wordt de plaatselijke winter beschouwd als de beste tijd om naar Mauritius te reizen. In de maanden mei tot en met oktober is de temperatuur aangenaam, valt er weinig regen en de luchtvochtigheid is lager dan in andere maanden.

Ik zou persoonlijk adviseren om voor een vakantie op Mauritius te kiezen in deze wintermaanden. Je kunt dan uitkijken naar zomerse temperaturen. De zwem- en sportactiviteiten in de Indische Oceaan, zoals surfen, duiken en snorkelen, zijn een genot dankzij de aangenamere watertemperatuur. Ook loop je weinig kans verrast te worden door tropische regens of een verdwaalde cycloon. Voor wie niet bang is voor een beetje regen, is ook de zomertijd op het eiland een geschikt en betaalbaar alternatief. Je kunt het hele jaar door een strandvakantie op Mauritius doorbrengen, en hebt alleen wat geluk nodig met het weer. De zomer op Mauritius is heter en natter, de winter is droog en koeler. Voor welke maand je ook kiest, ik wens je een onvergetelijke vakantie toe op Mauritius.

 

 

Heb jij je zwemkleding al gepakt?

Alle aanbiedingen voor Mauritius

 

De beste reistijd voor andere bestemmingen

Opmerkingen

jouw mening?