Beste reistijd Bahama’s

Alle informatie over de beste reistijd voor de Bahama’s

Droomstranden, heerlijk eten en een enorm gastvrije lokale bevolking – de eilandstaat Bahama’s is absoluut de moeite waard. De vele eilanden en meer dan 2.400 koraalriffen vormen tezamen een klein paradijs. Bekijk voor vertrek wel even de beste reistijd voor de Bahama’s. Hoewel de zomerse temperaturen het hele jaar door de eilanden verwarmen, is het orkaanseizoen niet het beste moment om de meest noordelijke Caribische eilanden te bezoeken. Ik zal je vertellen wanneer het de beste reistijd voor de Bahama’s is en waarom. Je krijgt hier informatie over de geografie, het klimaat en regionale verschillen in het weer. In de klimaattabel vind je de maximum- en minimumtemperatuur, de watertemperatuur, het aantal uren zonneschijn en de regendagen per maand. Daarna kan je je koffers pakken en genieten van de Caribische flair!

Wanneer is de beste reistijd voor de Bahama’s?

Dankzij het aangename klimaat kun je elke maand van het jaar de Bahama’s bezoeken. Het eiland is het hele jaar door een uitstekende vakantiebestemming. Als je wilt genieten van het perfecte weer, raad ik de maanden december tot en met april aan als de beste reistijd voor de Bahama’s. In deze maanden kun je temperaturen tussen de 25 en 27 graden Celsius verwachten. ‘S nachts wordt het meestal niet kouder dan 17 graden Celsius. Alleen de koele wind vanaf het Amerikaanse vasteland beïnvloedt het weer op de noordelijke eilanden van de Bahama’s. De nachttemperaturen kunnen door deze wind dalen tot 10 a 12 graden Celsius. In de wintermaanden kun je heerlijk zwemmen en snorkelen in zee. De watertemperaturen zijn in de maanden december tot en met april 23 tot 24 graden. De zeven tot negen uur zonneschijn per dag zorgen voor zwemplezier tijdens de beste reistijd voor de Bahama’s. Nog een positief kenmerk van de wintermaanden: er valt relatief weinig regen. Je hoeft maar vijf tot negen regenachtige dagen per maand te verwachten. Dit ligt ver onder het aantal regenachtige dagen in de zomermaanden.

 

 

De beste reistijd voor de Bahama’s:

  • December: 27°C, 7 uur zon, 24°C watertemperatuur, 9 regendagen
  • Januari: 25°C, 8 uur zon, 23°C watertemperatuur, 6 regendagen
  • Februari: 25°C, 9 uur zon, 23°C watertemperatuur, 6 regendagen
  • Maart: 27°C, 8 uur zon, 24°C watertemperatuur, 5 regendagen
  • April: 27°C, 10 uur zon, 24°C watertemperatuur, 6 regendagen

Stranden van de Bahama's

De maanden december, januari, februari, maart en april zijn de beste tijd om te reizen. Maar op hetzelfde moment is het ook hoogseizoen op de Bahama’s. Dat is waarom veel vakantiegangers de maanden van het laagseizoen zoals mei, juni en november als reistijd gebruiken. Met maximale dagtemperaturen van 27 graden Celsius en watertemperaturen tussen 23 en 26 graden, kun je in deze tijd een geweldige vakantie beleven. Let er echter op dat het orkaanseizoen van juni tot en met november over de Bahama’s voert. Hieronder vind je meer gedetailleerde informatie over het orkaanseizoen.

Geografie van de Bahama’s

De Bahama’s bestaan uit verschillende eilanden, er zijn er 700 in totaal en je vindt er meer dan 2.400 koraalriffen. Je vindt deze eilandstaat daar waar het Caribisch Gebied de Atlantische Oceaan ontmoet. De Bahama’s behoren tot de West-Indische eilanden en vormen de noordoostelijke rand van het Caribisch gebied. Geografisch behoort de eilandstaat tot Midden-Amerika. Hoewel de Bahama’s tot het Caribisch gebied behoren, liggen de eilanden in de Atlantische Oceaan. Afhankelijk van waar op de Bahama’s je verblijft, kun je ervoor kiezen een bezoek te brengen aan Cuba of Florida. Florida ligt ten noordwesten en Cuba ten zuidwesten van de Bahama’s.

Bijzonder aan de Bahama’s is de enorme omvang van de eilandenstaat. Van oost naar west is de eilandenstaat ongeveer 750 kilometer breed en van noord naar zuid is de omvang 650 kilometer. Zo bezetten de eilanden een enorm gebied in de Atlantische Oceaan. De eilanden zijn nogal vlak van karakter. De hoogste berg is Mount Alvernia op het eiland Cat met 63 meter.

Van de vele eilanden zijn niet alle eilanden bewoond en ook zijn ze niet allemaal toeristisch ontwikkeld. In totaal worden er 30 eilanden bewoond, waaronder New Providence met de hoofdstad Nassau en Grand Bahama. De meeste mensen wonen op deze twee eilanden.

 

Klimaat op de Bahama’s

De eilanden van de Bahama’s beslaan een uitgestrekt gebied en toch is het klimaat op alle eilanden van de Bahama’s bijna hetzelfde. Over het algemeen heerst er een subtropisch klimaat. Meestal is het er niet zo heet als op andere Caribische eilanden. De Golfstroom zorgt voor een mild klimaat, vooral in de wintermaanden. Het kan frisser zijn als de koelere winden van het Amerikaanse vasteland de eilanden op komen waaien. In het bijzonder beïnvloeden ze de wintertemperaturen in de noordelijke Bahama’s. Verder beïnvloedt de tropische en hete lucht die uit het Caribisch Gebied komt het klimaat op de Bahama’s.

Het milde klimaat zorgt voor kleine temperatuurschommelingen doorheen het jaar. Dit betekent dat het het hele jaar door aanvoelt als een warme zomermaand. Toch zijn er kleine verschillen tussen de seizoenen winter en zomer. In de winter liggen de temperaturen overdag tussen de 25 en 27 graden Celsius en met zes tot negen regenachtige dagen is er relatief weinig neerslag. De luchtvochtigheid is lager dan in de zomermaanden, waardoor het voor toeristen duidelijk aangenamer is om in de winter op de Bahama’s te vertoeven. In de zomer stijgt de temperatuur tot 32 graden Celsius en ’s nachts wordt het niet kouder dan 24 graden Celsius. Vanwege de koele wind, die permanent aanwezig is, zijn deze hoge temperaturen nog steeds draaglijk. De luchtvochtigheid neemt enorm toe in de zomer.

Klimaattabel voor de Bahama’s – Nassau

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 25 25 27 27 29 31 31 32 31 29 27 27
Min. temperatuur in °C 17 18 19 21 21 23 24 24 24 23 21 19
Zonuren per dag 8 9 8 10 9 8 9 8 7 7 8 7
Watertemperatuur in °C 23 23 24 24 26 28 28 28 28 27 26 24
Regendagen per maand 6 6 5 6 11 14 16 16 17 15 9 9

 

Weer op de Bahama’s – regionale verschillen

Over het algemeen is het weer vergelijkbaar op alle eilanden van de Bahama’s. In principe is het op de noordelijke eilanden koeler dan op de zuidelijke eilanden. Je zal worden verrast door een koele wind die uit Noord-Amerika waait. Dit leidt tot afkoeling van de temperaturen, vooral in de wintermaanden. Door de wind kan de temperatuur ’s nachts opeens dalen van 17 naar 10 graden Celsius. Het weer op de zuidelijke eilanden van de Bahama’s wordt niet beïnvloed door de wind uit Noord-Amerika. Daarom zijn de temperaturen in het zuiden van de Bahama’s altijd iets hoger.

 

Orkaanseizoen op de Bahama’s

De Bahama’s bevinden zich in het stroomgebied van tropische cyclonen, de zogenaamde orkanen. Het orkaanseizoen op de Bahama’s is vooral gaande in de zomermaanden juni, juli, augustus, september, oktober en november. Gedurende deze tijd moet je rekening houden met zware stormen. De kans dat een orkaan de Bahama’s raakt is relatief onwaarschijnlijk. In de regel halen de orkanen de eilanden van de Bahama’s niet en zwakken ze al eerder af. Orkaan Joaquin bereikte in 2015 echter het zuidelijke deel van de Bahama’s. Houd dus in ieder geval rekening met de mogelijkheid van een orkaan en verslechterde weersomstandigheden. Vanwege het orkaanseizoen behoort de zomer niet tot de beste reistijd voor de Bahama’s.

Mijn conclusie over de beste reistijd voor de Bahama’s

Als je zonder beperkingen van het paradijs op aarde wilt genieten, raad ik de maanden december, januari, februari, maart en april aan als de beste reistijd voor de Bahama’s. De weersomstandigheden zijn dan ideaal. De temperaturen zijn aangenaam en de luchtvochtigheid is ook niet te hoog. De zon schijnt het langste in deze maanden en het aantal regenachtige dagen is laag. Veel vakantiegangers kiezen het laagseizoen als de beste tijd om naar de Bahama’s te reizen. Dit zijn de maanden mei tot en met november. De hotelprijzen liggen een stukje lager dan in het hoogseizoen en er zijn minder toeristen op de eilanden te vinden. Het orkaanseizoen op de Bahama’s begint in juni en duurt tot en met november. Om deze reden adviseer ik je de maanden juni, juli, augustus, september, oktober en november te vermijden. De maand mei vormt echter een goed alternatief als optimale reistijd, gezien het in deze maand laagseizoen is en de hotels en resorts minder drukbezet zijn.

De beste reistijd voor andere bestemmingen

Opmerkingen

jouw mening?