Beste reistijd Bahama’s

Alle informatie voor de beste reistijd voor de Bahama’s

Droomstranden, heerlijk eten en een warme gastvrijheid van de lokale bevolking – de eilandstaat Bahama’s moet je zeker op je lijstje zetten met vakantiebestemmingen die de moeite waard zijn om te zien. De vele eilanden en meer dan 2.400 koraalriffen brengen het paradijs naar je voeten. Voordat je naar de Atlantische eilandstaat gaat, bekijk je de beste reistijd voor de Bahama’s. Hoewel de zomerse temperaturen het hele jaar door op deze eilanden te vinden zijn, is het orkaanseizoen niet het beste moment om de meest noordelijke Caribische eilanden te bezoeken. Ik zal je vertellen wanneer het de beste reistijd voor de Bahama’s is en waarom. Je krijgt hier informatie over de geografie, het klimaat en regionale verschillen in het weer. Vanuit een klimaattabel kan je waarden zien zoals de maximum- en minimumtemperatuur, de watertemperatuur, het aantal uren zonneschijn en de regendagen per maand. Daarna kan je je koffers pakken en genieten van de Caribische flair!

Wanneer is de beste reistijd voor de Bahama’s?

Vanwege het aangename klimaat kan je elke maand van het jaar de Bahama’s bezoeken. Het eiland is het hele jaar door een uitstekende vakantiebestemming. Als je wilt genieten van het perfecte weer, raad ik de maanden december tot en met april aan als de beste reistijd voor de Bahama’s. In deze maanden kan je altijd temperaturen tussen de 25 en 27 graden Celsius verwachten. ‘S Nachts wordt het meestal niet kouder dan 17 graden Celsius. Alleen de koele wind van het Noord-Amerikaanse vasteland beïnvloeden de eilanden van de Bahama’s in het noorden. In dit geval kunnen de nachttemperaturen op deze eilanden ook dalen tot 12 tot 10 graden Celsius. In de wintermaanden kun je heerlijk zwemmen en snorkelen in de zee. De watertemperaturen zijn in de maanden december tot en met april op 23 tot 24 graden. De zeven tot negen uur zonneschijn per dag zorgen voor zwemplezier tijdens de beste reistijd voor de Bahama’s. Nog een positief kenmerk van de wintermaanden: het valt relatief weinig regen. Je hoeft maar vijf tot negen regenachtige dagen per maand te verwachten. Dit ligt ver onder het aantal regenachtige dagen in de zomermaanden.

 

 

De beste reistijd voor de Bahama’s:

  • December: 27°C, 7 uur zon, 24°C watertemperatuur., 9 regendagen
  • Januari: 25°C, 8 uur zon, 23°C watertemperatuur., 6 regendagen
  • Februari: 25°C, 9 uur zon, 23°C watertemperatuur., 6 regendagen
  • Maart: 27°C, 8 uur zon, 24°C watertemperatuur., 5 regendagen
  • April: 27°C, 10 uur zon, 24°C watertemperatuur., 6 regendagen

Stranden van de Bahama's

De maanden december, januari, februari, maart en april zijn de beste tijd om te reizen. Maar op hetzelfde moment is het ook hoogseizoen op de Bahama’s. Dat is waarom veel vakantiegangers de maanden van het laagseizoen zoals mei, juni en november als reistijd gebruiken. Met maximale dagtemperaturen van 27 graden Celsius en watertemperaturen tussen 23 en 26 graden kan het perfect zijn. Let er echter op dat het orkaanseizoen van juni tot en met november over de Bahama’s voert. Hieronder vind je meer gedetailleerde informatie over het orkaanseizoen.

Geografie van de Bahama’s

De Bahama’s bestaan uit verschillende eilanden, er zijn er 700 in totaal en je vindt er meer dan 2.400 koraalriffen. Je vindt deze eilandstaat daar waar het Caribische gebied de Atlantische Oceaan ontmoet. Het is een van de West-Indische eilanden en vormt de noordoostelijke rand van het Caribisch gebied. Geografisch behoort de eilandstaat tot Midden-Amerika. Hoewel de Bahama’s tot het Caribisch gebied behoren, liggen de afzonderlijke eilanden in de Atlantische Oceaan. Afhankelijk van het resort op de Bahama’s kan je een reis naar Cuba of Florida maken of de plaatsen op je terugweg bezoeken. Florida ligt ten noordwesten en Cuba ten zuidwesten van de Bahama’s.

Een speciaal kenmerk is de ongelooflijke omvang van de eilandstaat. Van oost naar west is het eiland ongeveer 750 kilometer breed en van noord naar zuid is de omvang 650 kilometer. Zo bezetten de eilanden een enorm gebied in de Atlantische Oceaan. De eilanden zijn nogal vlak van karakter. De hoogste berg is Mount Alvernia op het eiland Cat met 63 meter.

Van de vele eilanden zijn niet alle eilanden bewoond en ook niet allemaal toeristisch ontwikkeld. In totaal worden er 30 eilanden bewoond, waaronder New Providence met de hoofdstad Nassau en Grand Bahama. De meeste mensen wonen op deze twee eilanden.

 

Klimaat op de Bahama’s

De eilanden van de Bahama’s beslaan een uitgestrekt gebied en toch is het klimaat op alle eilanden van de Bahama’s bijna hetzelfde. Over het algemeen is er een subtropisch klimaat. Normaal gezien is het weer milder op de eilanden en niet zo heet als op andere Caribische eilanden. De Golfstroom zorgt voor een mild klimaat, vooral in de wintermaanden. Het kan frisser zijn als de koelere winden van het Noord-Amerikaanse vasteland de eilanden op komen waaien. In het bijzonder beïnvloeden ze de wintertemperaturen in de noordelijke Bahama’s. Verder beïnvloedt de tropische en hete lucht die uit het Caribisch gebied komt het klimaat op de Bahama’s.

Het milde klimaat zorgt het hele jaar door voor lage temperatuurschommelingen in de loop van het jaar. Dit betekent dat het het hele jaar door aanvoelt als een warme zomermaand. Toch zijn er kleine verschillen tussen de seizoenen winter en zomer. In de winter liggen de temperaturen overdag tussen de 25 en 27 graden Celsius en met zes tot negen regenachtige dagen is er relatief weinig neerslag. De luchtvochtigheid is lager dan in de zomermaanden, wat voor veel toeristen merkbaar betere omstandigheden zijn. In de zomer stijgt de temperatuur tot 32 graden Celsius en ’s nachts wordt het niet kouder dan 24 graden Celsius. Vanwege de koele wind, die permanent aanwezig is, zijn deze hoge temperaturen nog steeds draaglijk. De luchtvochtigheid neemt enorm toe in de zomer en er zijn ongeveer 17 regendagen in september.

Klimaattabel voor de Bahama’s – Nassau

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 25 25 27 27 29 31 31 32 31 29 27 27
Min. temperatuur in °C 17 18 19 21 21 23 24 24 24 23 21 19
Zonuren per dag 8 9 8 10 9 8 9 8 7 7 8 7
Watertemperatuur in °C 23 23 24 24 26 28 28 28 28 27 26 24
Regendagen per maand 6 6 5 6 11 14 16 16 17 15 9 9

 

Weer op de Bahama’s – regionale verschillen

Over het algemeen is het weer vergelijkbaar op de Bahama’s en op al zijn eilanden. Er is echter een klein verschil in het weer tussen de zuidelijke en noordelijke eilanden. In principe is het op de noordelijke eilanden koeler dan op de zuidelijke eilanden. Je zal worden verrast door een koele wind die uit Noord-Amerika waait. Dit leidt tot afkoeling van de temperaturen, vooral in de wintermaanden. Door de wind kunnen de nachttemperaturen in januari niet meer bijvoorbeeld 17 graden Celsius bedragen, maar dalen tot 10 graden Celsius. Het weer op de zuidelijke eilanden van de Bahama’s wordt niet beïnvloed door de wind uit Noord-Amerika. Daarom zijn de temperaturen in het zuiden van de Bahama’s altijd iets hoger.

 

Orkaanseizoen op de Bahama’s

De Bahama’s bevinden zich in het stroomgebied van tropische cyclonen, de zogenaamde orkanen. Het orkaanseizoen op de Bahama’s is vooral aanwezig in de zomermaanden juni, juli, augustus, september, oktober en november. Gedurende deze tijd moet je rekening houden met zware stormen. De kans dat een orkaan de Bahama’s raakt is relatief onwaarschijnlijk. Als een regel halen de orkanen de eilanden van de Bahama’s niet en zwakken ze al eerder af. Maar als je kijkt naar orkaan Joaquin, die in 2015 het zuidelijke deel van de Bahama’s bereikte, zul je in die maanden altijd voorbereid moeten zijn op een orkaan. Om deze reden raad ik het orkaanseizoen of de zomermaanden niet aan als de beste reistijd voor de Bahama’s.

Mijn conclusie over de beste reistijd voor de Bahama’s

Als je zonder beperkingen van het paradijs op aarde wilt genieten, raad ik de maanden december, januari, februari, maart en april aan als de beste reistijd voor de Bahama’s. Er zijn dan ideale weersomstandigheden. De temperaturen zijn niet te hoog en de luchtvochtigheid is ook niet te hoog. De zon schijnt het langste in deze maanden en het aantal regenachtige dagen is laag. Veel vakantiegangers kiezen het laagseizoen als de beste tijd om naar de Bahama’s te reizen. Dit zijn de maanden mei tot en met november. De hotelprijzen liggen een stukje lager dan in het hoofdseizoen en er zijn minder toeristen op de eilanden te vinden. Het orkaanseizoen op de Bahama’s begint in juni en duurt tot en met november. Om deze reden adviseer ik je niet de maanden juni, juli, augustus, september, oktober en november als reistijd om de Bahama’s te bezoeken. Alleen de maand mei in het laagseizoen kan een andere optimale reistijd zijn met minder drukke hotels en resorts.

Heb jij je koffer al gepakt?

Hier vind je alle deals naar de Bahama's

Meer informatie over de Bahama’s

De beste reistijden voor andere bestemmingen

Opmerkingen

jouw mening?