Beste reistijd Tanzania

Klimaat in Tanzania

Het klimaat in Tanzania is tropisch. De seizoenen zijn verdeeld in een droog- en regenseizoen, met het regenseizoen verdeeld in twee secties. Tussen maart en mei is het grote regenseizoen in Tanzania, in oktober en november is het kleine regenseizoen met gemiddeld minder regendagen. Afhankelijk van de hoogte en topografie verschillen de temperaturen. Aan de kust van Tanzania, evenals in het merengebied van het westen, is het klimaat het hele jaar door vochtig en liggen de temperaturen hoog. Dit leidt tot een hoge luchtvochtigheid. In het binnenland zijn de temperaturen en vochtigheid over het algemeen lager en gematigder dan aan de kust. Dit is vooral ’s nachts merkbaar, wanneer de temperaturen lager liggen en de gevoelstemperatuur koeler is. Hoe hoger een regio, hoe koeler het klimaat in Tanzania. Terwijl de gemiddelde jaartemperatuur aan de kustvlakte 26 graden Celsius is, is de gemiddelde temperatuur op een hoogte van boven de 1.200 meter gemiddeld 23 graden. Vanaf een hoogte van 1.700 meter daalt de thermometer tot een jaargemiddelde van 18 graden Celsius. De klimaattabel voor Dar es Salaam, de grootste stad en het culturele centrum van Tanzania, geeft een overzicht van de doorsnee klimaatwaarden per maand. Hieronder vind je meer informatie over het weer en de beste reistijd voor Tanzania. Ik zal je voor verschillende toeristische locaties en activiteiten laten zien welke maanden het beste zijn voor een vakantie.

 

Klimaattabel voor Tanzania (Dar es Salaam)

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 31 32 32 31 30 29 29 29 30 30 31 31
Min. temperatuur in °C 24 24 23 23 21 19 19 18 19 20 22 23
Zonuren per dag 7,6 7,9 6,9 5,2 6,9 7,4 7,2 8,6 8,4 8,9 8,4 7,8
Watertemperatuur in °C 28 28 28 28 27 26 25 25 25 26 27 28
Regendagen per maand 7 4 12 18 13 5 5 4 5 6 8 10

Overzicht

De beste reistijd voor Tanzania per locatie en activiteit

Over het algemeen is de beste reistijd om Tanzania te bezoeken het droge seizoen van januari tot en met februari en van juni tot en met september. In sommige delen van het land begint het kleine regenseizoen pas eind oktober, dus deze maand is ook geweldig om te reizen. Met een totale oppervlakte van 945.087 vierkante meter is Tanzania bijna drie keer zo groot als Duitsland. Er zijn veel leuke activiteiten mogelijk in de verschillende regio’s die jouw vakantie werkelijk onvergetelijk zullen maken. Van een fantastische strandvakantie aan de Tanzaniaanse kust, tot spannende safaritochten, tot trektochten op de Kilimanjaro en wandelingen; alles is hier mogelijk. Daarom is het nuttig om te bepalen waar je je Tanzania vakantie door wilt brengen en wat je wilt zijn tijdens je reis naar Afrika, zodat je beter kunt bepalen wat de beste reistijd voor Tanzania is voor jou. Hieronder laat ik je in een kort overzicht zijn wanneer de beste reistijd is om Dar es Salaam, Mwanza en andere toeristisch aantrekkelijke plaatsen te bezoeken. Hierna geef ik je gedetailleerde informatie over de beste reistijd voor een strandvakantie, voor wandel- en trektochten, en voor safaritours in Tanzania.

Beste reistijd voor Tanzania per plaats in een kort overzicht

Beste reistijd Tanzania
Dar es Salaam (Oost) Midden december tot en met februari & juni tot en met september
Stone Town, Zansibar (Oost) Januari, februari & juni tot en met oktober
Kilimanjaro Airport, Arusha (Noord-Oost) Januari, februari & juni tot en met oktober
Mwanza (Noord) Januari & juni tot en met september
Seronera, Serengeti-Nationaal park (Noord) December tot en met februari & juli tot en met september

 

paradijselijke stranden in Tanzania

Beste reistijd voor een strandvakantie aan de oostkust van Tanzania

Beste Tanzania reistijd – oostkust: mid-december-februari & juni-oktober

De oostkust van Tanzania aan de Indische Oceaan behoort tot de mooiste vakantiebestemmingen van de wereld. De beste reistijd voor je strandvakantie in Tanzania is van half december tot en met februari en van juni tot en met oktober. Voldoende tijd om te reizen dus! De meest populaire maanden voor een strandvakantie in Tanzania zijn januari en februari in het droge zomerseizoen. Reizen naar Tanzania is het duurst tijdens het hoogseizoen. Als je een goedkope vakantie wilt doorbrengen kun je het beste ergens in de andere maanden van het jaar gaan. Tussen medio juni en augustus heerst de tropische winter in Tanzania, het grote droge seizoen. Tropische wind brengt een lichte bries en maakt een strandvakantie perfect toeven. In de periode tussen september en november heerst het kleine regenseizoen in Tanzania. Vooral in september en oktober kun je nog steeds genieten van een geweldige strandvakantie op Zanzibar of Msasani Bay. Bij temperaturen van 30 graden Celsius per dag en gemiddeld slechts zes tot zeven regenachtige dagen per maand is heerlijk ontspannen aan zee gemakkelijk mogelijk. Als je naar Zanzibar wilt vliegen, dan moet je eens in mijn reiskalender kijken voor de beste reistijd voor Zanzibar.

wilde dieren op de Serengeti

Beste reistijd voor safaris in Tanzania (Serengeti-Nationaal park)

Beste Tanzania reistijd – safari: december-februari & juli-september

Safaris in het binnenland van Tanzania zijn het hoogtepunt tijdens een reis naar deze Oost-Afrikaanse staat. Mensen van over de hele wereld komen hier om te kijken hoe de dieren in het wild leven. Elk jaar bezoeken ongeveer 90.000 toeristen het Serengeti National Park, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het beslaat een gebied van 30.000 vierkante kilometer van Noord-Tanzania tot Zuid-Kenia. De beste reistijd voor safaris in Tanzania is van december tot en met februari en van juli tot en met september. In december kan het af en toe tot regenbuien komen, dus wees niet bang dat het kurkdroog zal zijn. Deze buien zijn niet zo krachtig dat ze van invloed zijn op de mogelijkheid om dieren in het wild te bewonderen. Het meest bijzondere in december zijn de gnoes en zebra’s, die hun jongen baren in de zuidelijke regio van de Serengeti. Tijdens het regenseizoen van maart tot en met mei trekken de dieren terug naar het Ndutu-gebied in het zuiden van de Serengeti. Vanaf medio juli heb je weer geweldige omstandigheden om de dieren in het wild te observeren. Dan begint de Grote Migratie van honderduizenden gnoes en zebra’s. Tijdens de rivierovergangen op de Grumeti-rivier heb je ook de kans om krokodillen te zien verschijnen om hun prooi te vangen. Vanaf september zal het grootste deel van de kudde doorgaan naar de naburige Masai Mara in Kenia. Als je op safari gaat door Oost-Afrika, kun je je reistijd zo instellen dat je de dieren naar Kenia volgt.

hiking op de Kilimanjaro

Beste reistijd voor trekkingtours op de Kilimandjaro

Beste Tanzania reistijd – Kilimandjaro: januari-februari & juni-oktober

Een andere highlight van Tanzania is naast de Serengeti natuurlijk de Kilimanjaro, het hoogste bergmassief van Afrika welke ook op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Wandeltochten over de Kilimanjaro zijn een van de meest populaire activiteiten tijdens vakanties in Tanzania. De beste reistijd is duidelijk gedurende de twee droge perioden van januari tot en met februari en van juni tot en met oktober. Hier is het weer stabieler, regent het minder en zijn de temperaturen hoger. Het hoogseizoen voor wandeltochten in Tanzania zijn de maanden augustus tot en met oktober. Minder reizigers reizen tijdens het kleine droge seizoen van januari tot februari, omdat het hier en daar kan leiden tot meer neerslag. Tijdens de twee regenseizoenen wordt een trekkingstocht naar de Kilimanjaro niet aanbevolen. Het natte weer biedt geen goede omstandigheden om te wandelen, hiken of bergbeklimmen, omdat het glad kan zijn en dus gevaarlijk.

 

Weer in Tanzania – grote en kleine droge tijd en regentijd

Het weer in Tanzania is het hele jaar door tropisch warm en regenachtig met een hoge luchtvochtigheid. Het klimaat is verdeeld in vier seizoenen: een kleine en een grote variant van zowel het droge als het natte seizoen. Tijdens het kleine droge seizoen van eind december tot en met februari is het warm tropisch door het hele land met temperaturen van 30 graden Celsius aan de kust. Op hogere hoogten is het gemiddeld wat koeler, maar in de zomer is het nog steeds warm. De luchtvochtigheid is aangenaam tijdens het droge seizoen, waardoor deze tijd van het jaar de beste reistijd voor Tanzania is. Vanaf half maart begint het grote regenseizoen in Tanzania. Met name in april is er zeer veel neerslag. Het regent gemiddeld 18 dagen per maand aan de oostkust. De temperaturen blijven nog steeds hoog, waardoor de luchtvochtigheid toeneemt. Het klimaat is niet het meest aangenaam voor een vakantie, dus deze tijd wordt niet aanbevolen om te reizen naar Tanzania. Vanaf juni begint het grote droge seizoen in Tanzania. Vooral vanaf juli heb je hier fantastisch weer voor je vakantie. Van half juni tot en met september is dit de tweede periode van de beste reistijd voor Tanzania. Met 29 graden Celsius per dag en ongeveer vijf regenachtige dagen per maand is de luchtvochtigheid aangenaam en zijn de klimatologische omstandigheden perfect voor een vakantie. Het tweede regenseizoen, het kleine regenseizoen in Tanzania, begint half oktober. Gedurende deze periode stijgen de temperaturen weer, maar de regenval is veel lager dan tijdens het regenseizoen. Hierdoor is de luchtvochtigheid beter verdraagbaar. Voor goedkope vakanties naar Tanzania is het kleine regenseizoen een goede optie.

Mijn conclusie voor de beste reistijd voor Tanzania

Tanzania, het magisch mooie land in Oost-Afrika, is ideaal voor een vakantie, vooral tijdens de twee droge periodes. De beste reistijd voor Tanzania is van half december tot en met februari en van half juni tot en met september. Afhankelijk van wat je wilt op vakantie in Tanzania en de regio waar je heen wilt gaan, heb je kleine verschillen in wanneer de beste reistijd voor Tanzania is. Wat precies de verschillen zijn kun je hierboven lezen. Opgemerkt moet worden dat Tanzania vanwege het klimaat het best bezocht kan worden gedurende het droge seizoen. Het regenseizoen heeft echter ook zo haar charmes. Bovendien is reizen in het regenseizoen het goedkoopst. Als je goedkoop naar Tanzania wilt vliegen en nog steeds niet te natte dagen op vakantie wilt hebben is het kleine regenseizoen van oktober tot en met half december het beste. Ik wens je alvast een onvergetelijke Afrika reis toe!

De beste reistijden voor andere vakantiebestemmingen

Opmerkingen

jouw mening?